Gipsbrudd: Prosedyre og behandlingsvilkår

En form for behandling for brudd eller brudd er montering av gips. Men vet du hva en gips er og hva er prosedyrene for installasjon og behandling av personer med brudd eller brudd? Her er den fullstendige informasjonen for deg.

Definisjon og fordeler med gips

En gips er et medisinsk utstyr som brukes til å beskytte og støtte ødelagte eller skadde bein eller ledd. Denne enheten er plassert i det området av kroppen hvor beinet er brutt av en ortoped, en lege som spesialiserer seg på beinbehandling.

Fordelen med en gips er at den hjelper til med å holde og holde endene av det brukne beinet i riktig posisjon, og hindrer området rundt i å bevege seg under helingsprosessen. Disse enhetene bidrar også til å forhindre eller redusere muskelsammentrekninger og forhindre at det frakturerte området beveger seg, spesielt etter frakturkirurgi.

I tillegg kan installasjon av gips også redusere symptomene på brudd hos lider, for eksempel smerte.

Typer avstøp som vanligvis brukes

I utgangspunktet er en gips en stor, hard bandasje som er laget spesielt for formen på kroppen som har brukket bein, for eksempel føttene, hendene eller andre deler av kroppen. Denne enheten har to lag, nemlig et mykt lag som er inni eller festet til huden og et hardt lag på utsiden som beskytter beinene.

Det indre fôret er vanligvis laget av bomull eller annet syntetisk materiale for å gi demping rundt beinområdet. Imidlertid bruker dette indre laget også noen ganger et spesielt vanntett belegg, som lar pasienter, spesielt barn, fukte gipsen. Imidlertid kan denne vanntette gipsen bare brukes når det skadede området ikke lenger er hovent, og kan ikke brukes etter operasjonen.

I mellomtiden kan det ytre laget av bandasjen være laget av gips eller glassfiber. Bruken av bandasjer fra gips eller glassfiber har sine respektive fordeler. Fordelen med gips fremfor gips er at det er billigere og lettere å støpe eller forme enn laget av gips glassfiber. Som for fordelene med gips fra glassfiber er:

  • Lighter.
  • Mer holdbar.
  • Strukturen er porøs, og tillater dermed luft å komme inn og ut av støpen.
  • Røntgenstråler kan trenge inn glassfiber bedre enn gips, noe som gjør det lettere for legen å re-røntgenbilde det frakturerte beinet under helingsprosessen.
  • Ulike farger, mønstre og design, mens gipsen kun er hvit.

Bortsett fra materialet, kan formen på gipsen variere avhengig av plasseringen av det ødelagte beinet. For eksempel bruker en gips for et brukket håndledd skjemaet gips med kort arm som er festet under albuen mot hånden, eller brukket underbenet ved hjelp av skjemaet gips med kort ben under kneet til foten.

Når det gjelder hoftebrudd, kan du bruke følgende typer: bilateral langbens hip spica cast montert fra brystet til bena, eller andre former. Rådfør deg med legen din om hvilken type gips som er riktig for din tilstand.

Brudd som krever gips

Gips er den mest brukte typen ikke-kirurgisk behandling for brudd. Imidlertid brukes denne typen behandling for beinstruktur også ofte etter operasjonen for å plassere en penn i området av det frakturerte beinet, for å forhindre muskelsammentrekning og bevegelse av lemmen.

Imidlertid kan ikke alle typer brudd bruke en gips for å hjelpe helingsprosessen. Vanligvis brukes ikke denne enheten ved ribbeinsbrudd og kragebensbrudd.

I tillegg er området av bruddet som har hevelse ikke tillatt å bruke denne bandasjen. Årsaken er at en for stram gips kan redusere blodsirkulasjonen i bruddområdet. I tillegg er denne enheten vanligvis heller ikke nødvendig under forhold med milde eller ikke-alvorlige brudd.

Forberedelse før legging av gips for brudd

Faktisk er det ingen spesiell forberedelse gjort før du legger en gips på kroppsdelen. Legen din kan bare bestille bildediagnostikk, for eksempel røntgen, for å diagnostisere bruddet og finne ut hvilken type brudd du har.

Legen vil også sørge for at den skadde kroppsdelen og bruddet ikke lenger er hoven. Hvis det fortsatt er hoven, vil området av det brukne beinet bli plassert med en skinne først. En ny gips legges etter at hevelsen har avtatt.

Prosedyren for å legge en gips på en bruddpasient

Før påføring av gipsbandasje vil legen først justere eller rette ut bruddene slik at de gror i riktig posisjon.

Når legen retter ut beinet fra utsiden av det skadede området, kalles dette en lukket reduksjon. Dette gjøres ved å presse beinfragmentene i riktig posisjon, og krever vanligvis smertestillende medisiner og beroligende midler under prosedyren.

Når det gjelder typen brudd som er mer komplisert eller alvorlig, utføres prosessen med å rette ut beinet vanligvis ved en kirurgisk prosedyre, også kjent som åpen reduksjon. Etter å ha kontrollert at beinet er i riktig posisjon, vil den nye legen begynne å legge en gips på benstedet.

Rapportering fra Kids Health, å faktisk legge en gips for et brudd er en relativt enkel prosess. Først vil legen legge en glattstrikk først, som er en lett og elastisk bandasje, på den delen av kroppen som har bruddet.

For det andre vil et lag med demping laget av bomull eller annet mykt materiale dekke kroppsdelen for bedre å beskytte huden. Disse putene gir også elastisk trykk for å hjelpe beinhelingsprosessen.

For det tredje vil legen pakke kroppsdelen med et ytre lag av gips eller gips glassfiber. Dette ytre laget kan virke fuktig, men materialet vil begynne å tørke i løpet av 10-15 minutter, og vil herde i løpet av 1-2 dager. I denne perioden må du være mer forsiktig, da gipsen kan sprekke eller sprekke når den begynner å stivne.

Til slutt gjør leger noen ganger små snitt over det ytre laget av bandasjen slik at det er plass til hevelse.

Post-cast behandling for brudd

Bruk av gips på visse kroppsdeler, som føtter eller hender, kan gjøre deg ukomfortabel i aktivitetene dine. Denne tilstanden er mest uttalt de første dagene du bruker den. Årsaken er at kroppen din fortsatt ikke er vant til tilstedeværelsen av disse enhetene.

Derfor må du tilpasse deg eller venne deg til det mens du bruker denne enheten. Spør legen din når du kan begynne å trene etter at bandasjen er satt på. Om nødvendig kan du bruke hjelpemidler som hjelper deg med å utføre vanlige aktiviteter, som slynger, stokk og så videre.

Rådfør deg med legen din om du trenger å bruke disse verktøyene eller ikke, og hvordan du bruker dem riktig.

Reduser hevelse i begynnelsen av installasjonen

I de første 2-3 dagene av gipsen, oppstår ofte smerte og hevelse på grunn av den tette bandasjen. For å overvinne dette kan legen din gi deg smertestillende midler, som paracetamol eller ibuprofen.

Det er imidlertid også flere andre måter du kan bruke for å behandle hevelsen. Slik reduserer du hevelse når du bruker gips:

  • Legg deg ned og hev den hovne kroppsdelen høyere enn hjertet ditt. Bruk en pute eller annet verktøy for å støtte kroppsdelen.
  • Komprimer eller påfør is på gipsen. Men is bør legges i en plastpose ispose for å holde bandasjen tørr.
  • Beveg fingeren eller tåen sakte, men ofte, vekk fra den skadde og hovne kroppsdelen.

Kan avstøpninger utsettes for vann?

Egentlig avhenger det av typen rollebesetning. Hvis gipsen som er plassert på kroppen din er laget av glassfiber vanntett (vanntett), så spiller det ingen rolle om den utsettes for vann.

Du bør imidlertid dekke gipsen med plast når du dusjer dersom bandasjen er laget av gips. Årsaken er at en våt gipsbandasje kan forårsake irritasjon og hudinfeksjon i den. I mellomtiden, hvis gipsbandasjen du bruker allerede er våt, bør du umiddelbart tørke den med en hårføner.

Ikke glem å spørre legen om gipsen du bruker kan utsettes for vann eller ikke.

Gipspleietips du må bruke

For at beinet skal gro ordentlig, må du sørge for at gipsen du bruker er i god form og tilstand. I tillegg til metodene ovenfor, er her noen tips om å ta vare på gipsen som du også må bruke:

  • Sjekk gipsen for sprekker eller skader regelmessig.
  • Hvis det klør, ikke klø opp huden under bandasjen ved å stikke en spiss gjenstand inn i den, da dette kan forårsake infeksjon.
  • Det er bedre å bruke en hårføner på en kald setting for å blåse luft under bandasjen til bruddet.
  • Ikke bruk pulver eller lotion på den.
  • Dekk denne bandasjen med plast mens du spiser for å unngå å søle mat eller drikke på den.
  • Unngå å løfte tunge vekter eller legge press på denne bruddenheten.
  • Hold støpen ren og unngå å få skitt i den.
  • Ikke kutt, fil, knekk eller knus noen grove områder rundt kantene på denne bruddbandasjen før du spør legen din.
  • Ikke prøv å endre posisjon eller fjerne deg selv.

I tillegg må du også kontakte legen din umiddelbart hvis du føler visse symptomer eller merker forskjeller i gipsen, for eksempel:

  • Kjenn den vonde lukten fra innsiden av bandasjen. Dette kan være et tegn på soppvekst i området av huden på grunn av svette og fuktigheten inne, noe som kan føre til infeksjon.
  • Det er en sprekk i bandasjen til bruddet.
  • Hevelse som ikke går bort.
  • Smerter som er økende og vedvarende.
  • Feber.
  • Skjelver.
  • Nummenhet eller prikking.
  • Kan ikke bevege fingre eller tær.
  • Gipset er vått eller skittent.
  • Det er et sår i området av huden under det.

Når må gipsen fjernes?

Dette avhenger av tilstanden til hver enkelt pasient. Hvis beinene har gjenforenes og du føler deg sterk nok til å utføre daglige aktiviteter uten gips, vil legen fjerne dem.

Vanligvis er det erklært at beinene har smeltet sammen og gror i løpet av noen uker til måneder. Hos barn kan bruken av denne bandasjen være i 4-10 uker, men hos voksne kan det være mer. Årsaken er at barn som opplever brudd har en tendens til å leges raskere enn voksne.

I tillegg kan gipsen fjernes hvis du opplever noen av symptomene nevnt ovenfor, som konstant smerte, problemer med å bevege fingrene eller tærne, hudproblemer og så videre. Hvis du opplever dette, bør du umiddelbart konsultere en lege som behandler deg.

Hvordan fjerner leger gipsen?

Legen vil fjerne gipsen med en spesiell sag som er trygg og vil ikke fjerne huden under. Denne sagen har en sløv, avrundet spiss som vibrerer fra side til side. Denne vibrasjonen er sterk nok til å knuse gips eller glassfiber på kroppen din.

Bandasjen fjernes deretter og fjernes. Deretter vil legen bruke saks for å kutte beskyttelsesputen og glattstrikken inni.

Når det er fjernet, kan hudområdet som har blitt brukket se annerledes ut. Huden din kan se blek, tørr eller skjellete ut, hudhår vil virke mørkere, og de omkringliggende musklene vil virke tynnere.

Men ikke bekymre deg. Denne tilstanden er forbigående og kan forbedres med spesielle øvelser gjennom fysioterapi eller fysioterapi for brudd. Snakk med legen din om behandlingen du må følge.