Snørfarge kan oppdage kroppens helse

Har du noen gang lagt merke til fargen på snørret når du er forkjølet? Hvis du er oppmerksom, er fargen på slimet som produseres ikke alltid den samme. Noen ganger er fargen gul, grønn, brun eller til og med rødlig. Så hva betyr snørrfargen for helsen din?

Klar snørrfarge

Klart slim er generelt rennende og gjennomsiktig. Dette er et tegn på at det er en økning i slimproduksjonen. Men generelt er klart slim ikke en indikasjon på visse helseproblemer. Hver dag produserer vi ca. 4 kopper slim for å holde neseslimhinnen fuktig og som en motgift mot sopp, virus, bakterier og forurensninger.

Hvit snørrfarge

Vinteren er vanligvis utsatt for forkjølelse, allergier og dehydrering. Dette oppstår når hårcellene i nesen blir skadet på grunn av betennelse, noe som gjør det vanskelig for slim å komme ut og det mister fuktighet, noe som får slimet til å bli hvitt. Likevel anses hvitt slim fortsatt som normalt.

Gul snørr farge

I utgangspunktet avhenger misfargingen av hvor mye slim som er i nesen og alvorlighetsgraden av betennelsen. Hvis snørret ditt er gult, betyr det at du sannsynligvis opplever en infeksjon eller bihulebetennelse, med en melding om forkjølelsen fortsetter i mer enn ti dager.

Lysegult slim betyr at kroppen din kjemper mot noe, for eksempel feber. Gult slim betyr ikke at du må gå til legen, det er et normalt symptom som en form for kroppsforsvar. Men hvis disse symptomene varer i mer enn en uke, noen ganger ledsaget av feber, hodepine eller hoste med slim, er dette et tegn på at du bør oppsøke lege.

Grønn snørr

Grønt slim betyr at du har en bakteriell eller soppinfeksjon. Den grønne fargen produseres av hvite blodceller som reagerer på infeksjon eller betennelse. Når nesehulen er betent, vil den hovne opp. Dette fører til at snørret blir fanget og mugg vokser.

Rød eller rosa snørr

Den røde fargen på snørret er blod som kommer fra skadede blodårer. Dette oppstår når du kanskje nyser for hardt eller fordi neseslimhinnen er for tørr, noe som får blodårene i nesehulen til å sprekke.

svart snørr

Mørkt slim betyr at du inhalerer for mange forurensende stoffer eller røyk. Hvis du puster inn aske, støv, skitt, røyk eller andre lignende stoffer, vil slimet fange det med slim som gjør at det blir svart.

I mer alvorlige tilfeller kan svart slim indikere en kronisk eller soppinfeksjon i bihulen. Men til slutt bør du umiddelbart oppsøke lege hvis du har noen uvanlige plager.