Røde epler vs grønne epler: Hva er mer næringsrikt?

Epler er en vanlig frukt som finnes over hele verden. På verdensbasis er det omtrent 7500 typer epler. Når du handler på markedet eller supermarkedet, kan vi se et bredt utvalg av epler å kjøpe. Noen er grønne og noen er røde. Fra smaken er røde epler og grønne epler forskjellige. Røde epler er søtere. Grønne epler har en kombinasjon av søt og sur smak.

Foruten forskjellen i smaken på røde epler og grønne epler, er det forskjell på næringsinnhold? Finnes det en sunnere type eple? Sjekk ut anmeldelsen nedenfor, kom igjen.

Helsemessige fordeler av epler

Ett eple inneholder mindre enn 100 kalorier. Eple er en frukt som er fri for fett, natrium og kolesterol. Epler er også en god kilde til pektinfiber (et eple inneholder 4-5 gram pektin). Pektin er en fiber som binder kolesterol og bremser opptaket av glukose.

Ved å innta et mellomstort eple kan 14 prosent av det daglige vitamin C-behovet dekkes. Epler inneholder antioksidanter og fytokjemikalier som kan bidra til å forhindre kroniske sykdommer som Alzheimers sykdom, lungekreft, hjertesykdom, brystkreft, diabetes og andre.

Hva er sunnere, røde epler eller grønne epler?

Det viser seg at denne forskjellige eplehudfargen påvirker helsefordelene. Både grønne epler og røde epler inneholder samme mengde fiber og vitamin C.

Røde epler har imidlertid et høyere betakaroteninnhold enn grønne epler med opptil 50 prosent. Dette er på grunn av den røde fargen. Innholdet av betakaroten fungerer som en antioksidant. Flere andre kilder sier imidlertid at forskjellen i innhold ikke er så drastisk.

Antioksidanter i røde epler finnes også fra antocyaninpigmenter som gir huden dens røde farge. I tillegg til å fungere som antioksidanter og bekjempe frie radikaler, spiller antocyaniner en rolle i anti-inflammatorisk, antiviral, og antas å spille en rolle i anti-kreft prosesser.

Imidlertid ble grønne epler funnet å ha 10 prosent lavere nivåer av kalorier og karbohydrater sammenlignet med røde epler. Grønne epler har også porfenoler som fungerer som antioksidanter. En studie fra 2014 fant at polyfenoler og fiber i grønne epler kan øke de gunstige bakteriene i tarmen, som reduseres hos overvektige mennesker. Mangel på gode bakterier hos overvektige øker risikoen for stoffskifteforstyrrelser og betennelser hos overvektige. Gjennom regelmessig inntak av grønne epler håper man at disse uønskede effektene kan forhindres.

Så hvilken type eple bør du velge?

Begge eplene har sine respektive fordeler. Forbruket tilpasses etter hva du ønsker å oppnå selv. Hvis målet ditt er å gå ned i vekt og opprettholde blodsukkernivået, er grønne epler det riktige valget for konsum.

Hvis målet ditt er å øke antioksidanter og forhindre aldring, kan røde epler være et alternativ som kan velges. Begge eplene har god effekt på helsen. Så det er ikke noe galt med å endre typen eple du spiser slik at næringsstoffene og fordelene også varierer.