Blodfortynnende medisiner: Hvordan det virker, typer og bivirkninger

Ikke hvem som helst kan ta blodfortynnende midler. Derfor kan du bare ta medisin hvis legen gir grønt lys. Her er all den fullstendige informasjonen du trenger å vite om dette stoffet, fra hvordan stoffet virker, hvem som trenger det, typene blodfortynnende medisiner, til risikoen for bivirkninger.

Hvordan virker blodfortynnende medisiner?

Blodfortynnende virker for å forhindre at det dannes blodpropp i blodårene. Blodpropp kan blokkere blodstrømmen til hjertemuskelen og forårsake hjerteinfarkt. Blodpropp kan også blokkere blodstrømmen til hjernen, og til slutt forårsake hjerneslag.

Med dette stoffet kan muligheten for dannelse av nye blodpropp forhindres, slik at blodet kan flyte jevnt. Det er også derfor dette stoffet også er kjent som et blodutjevnende stoff.

Blodfortynnende midler kan være i form av kapsler eller tabletter gjennom munnen eller ved injeksjon. Det er to typer fortynningsmidler som finnes på markedet, nemlig blodplatehemmende eller antikoagulerende fortynningsmidler. Ulike typer rusmidler, ulike måter å jobbe på.

Antiplatelet virker for å forhindre akkumulering av blodkoagulerende celler i blodkar og arterier, slik at blodet kan forbli fortynnet. I mellomtiden virker antikoagulasjonsmedisiner for å forhindre at blod koagulerer og koagulerer ved å forlenge tiden før blodpropp oppstår.

Hvem trenger å ta blodfortynnende?

Legen din kan anbefale denne medisinen hvis du har en eller flere av følgende tilstander:

  • Hjertesykdom .
  • Problemer med blodsirkulasjonen.
  • Unormal hjerterytme.
  • Medfødte hjertefeil

Legen din kan også foreskrive denne medisinen hvis du skal ha hjerteklaffoperasjon.

Liste over medisiner som vanligvis brukes for å tynne blodet

Som forklart ovenfor er det to klasser av blodfortynnende legemidler, nemlig antikoagulerende legemidler som forhindrer blodpropp og blodplatehemmende legemidler som holder blodet tynt. Følgende er en liste over navn på blodfortynnende legemidler etter gruppe.

Blodplatehemmende legemidler

Antiblodplatemedisiner inkluderer:

Aspirin

Aspirin er et smertestillende middel som vanligvis brukes til å behandle feber, hodepine og betennelse. Aspirin er imidlertid også antiplate som virker for å hemme dannelsen av blodpropp hos slagpasienter, og dermed forhindre tilbakefall av hjerneslag.

Dette blodplatehemmeren vil bidra til å forhindre at blodplater gjør blodet for tykt, og reduserer dermed risikoen for blodpropp. Å ta aspirin regelmessig vil redusere kroppens evne til å stoppe blødninger fordi leger gir denne medisinen slik at aspirin kan tynne blodet

Clopidogrel (Plavix)

Clopidogrel er et blodfortynnende medikament for å forhindre hjerteinfarkt hos personer som nylig har hatt hjertesykdom, hjerneslag eller blodsirkulasjonssykdom (perifer vaskulær sykdom).

Clopidogrel brukes også sammen med aspirin for å behandle kortpustethet som forverres av et nylig hjerteinfarkt, ustabil angina, og for å forhindre blodpropp etter visse hjerteprosedyrer, for eksempel stentplassering eller en hjertering.

Dette blodutjevnende stoffet virker for å forhindre at det dannes blodpropp. Så du rådes til å være mer forsiktig så du ikke blir skadet mens du spiser det. Effekten av dette stoffet kan forlenge sårhelingsprosessen.

Dipyridamol

Dipyridamol er et medikament som brukes for å forhindre blodpropp etter hjerteklaffoperasjon hos personer med hjerteklaffsykdom.

Antiplate-medisiner brukes vanligvis sammen med aspirin for å redusere risikoen for død etter et hjerteinfarkt eller for å forhindre et hjerteinfarkt. Merkenavnene som vanligvis finnes i blodplatehemmende legemidler med den aktive ingrediensen dipyridamol er premole, perdantine og aggrenox.

Tiklopidin (Ticlid)

Tiklopidin brukes til å forhindre hjerneslag hos personer som ikke kan ta aspirin eller når de tar aspirin alene ikke er effektivt for å forhindre hjerneslag.

Spesielt for personer som har installert en hjertering eller stentimplantat, foreskriver leger vanligvis aspirin og tiklopidin i 30 dager eller i henhold til pasientens tilstand.

Prasugrel (effektiv)

Prasugrel tas en gang daglig for å forhindre alvorlige hjerte- og blodåreproblemer. Ikke stopp prasugrel-dosen uten viten fra den autoriserte legen. Å stoppe dosen uforsiktig kan øke risikoen for hjerteinfarkt og blodpropp.

Bivirkningene av dette blodutjevnende stoffet er at det kan gi bivirkninger i form av svimmelhet, overdreven tretthet, smerter i rygg, armer eller ben og hoste.

Ebtifibatide (Integrilin)

Eptifibatide virker for å forhindre hjerteinfarkt hos personer som har ustabil angina. Integrilin brukes også for å forhindre blodpropp før operasjon for å lette prosedyrer for å åpne arterier og sette inn kirurgiske gjenstander eller instrumenter.

Ticagrelor

Denne klassen av blodplatehemmere brukes sammen med aspirin for å forhindre hjerte- og blodkarkomplikasjoner som kan være dødelige hos personer som har hatt hjerteinfarkt eller sterke brystsmerter.

Ticagrelor er også foreskrevet til personer som har pinner satt inn i blokkerte blodårer for å forbedre blodstrømmen. Merkenavnet for typen medikament som inneholder ticagrelor er brilinta.

Klasse antikoagulerende legemidler

Her er noen typer legemidler som inkluderer antikoagulerende legemidler:

warfarin

Warfarin har varemerkebeskyttet navnene Coumadin og Jantoven. Dette stoffet virker ved å redusere dannelsen av blodpropp. Warfarin brukes til å forebygge og behandle hjerteinfarkt, slag og blodpropp i venene og arteriene.

Enoksaparin

Enoksaparin er et blodfortynnende medikament i form av en injeksjon eller injeksjon. Dette stoffet brukes til å forhindre blodpropp i bena til pasienter som ligger i sengeleie eller under abdominal kirurgi. Ved andre tilstander brukes enoksaprin sammen med warfarin for å behandle blodpropp som allerede har oppstått i venene i bena.

Enoksaparin holder blodet flytende jevnt ved å senke aktiviteten til koagulasjonsproteiner i blodet, og bidrar dermed til å redusere risikoen for hjerteinfarkt.

Dette antikoagulerende stoffet brukes i kombinasjon med aspirin for å forhindre komplikasjoner av angina (brystsmerter) og hjerteinfarkt. Merkenavnet til dette stoffet er Lovenox.

Heparin

Heparin er et blodfortynnende medikament som virker for å forhindre blodpropp og forhindre mulige komplikasjoner av hjertesykdom som kan være dødelig, for eksempel et hjerteinfarkt. Heparin er også ofte brukt for å forebygge blodpropp etter operasjon. Heparin virker raskere enn warfarin. Så dette stoffet gis vanligvis i nødssituasjoner som krever en lyneffekt.

Langvarig bruk av disse antikoagulasjonsmidlene kan øke risikoen for osteoporose. For å omgå dette endrer legene vanligvis dosen med warfarin for langtidsbehandling.

Edoxaban

Edoxaban (Savayasa) er et medikament som brukes til å behandle dyp venetrombose (DVT) og dets komplikasjoner, inkludert lungeemboli, etter at pasienten har fått injiserbare blodfortynnende medisiner i 5-10 dager.

Fondaparinux (Arixtra)

Fondaparinux er et medikament som brukes til å behandle alvorlige blodpropp i bena og/eller lungene. Fondaparinux er kun tilgjengelig i form av en injeksjon, som vanligvis injiseres en gang daglig avhengig av tilstanden til hver person.

Dabigatran (Pradaxa)

Dabigatran er en tablett som brukes for å forhindre hjerneslag og farlige blodpropp (for eksempel i bena eller lungene), hvis du har en type sykdom som har uregelmessig hjerterytme (atrieflimmer).

Atrieflimmer fører til at deler av hjertet ikke fungerer normalt. Dette kan føre til at det dannes blodpropp og øker risikoen for hjerneslag eller hjerteinfarkt. Dette antikoagulasjonsmidlet har noen bivirkninger som magesmerter, halsbrann og kvalme.

Bortsett fra de som er oppført ovenfor, er det mange andre antikoagulerende legemidler, nemlig apixaban (Eliquis) og rivaroxaban (Xarelto).

Hva er bivirkningene av å ta blodfortynnende?

Det er flere bivirkninger forbundet med blodfortynnende legemidler, både antikoagulantia og blodplatehemmere, som hjertebehandlinger.

Her er noen bivirkninger som kan oppstå, som rapportert av American Heart Association-siden:

  • Lett blåmerker.
  • Urinen er rød eller rosa.
  • Avføring som er blodig eller ser ut som kaffegrut.
  • Menstruasjonsblødninger som er tyngre enn vanlig.
  • Svarte områder vises på fingrene, tærne, hendene eller føttene.

Det er stor sannsynlighet for at alle opplever forskjellige bivirkninger. Noen opplever milde bivirkninger, noen er alvorlige. Derfor må du fortsatt sjekke med legen din regelmessig mens du tar blodfortynnende medisiner. Dette er enda mer hvis du også har diabetes, høyt blodtrykk eller hypertensjon, balanseproblemer, hjertesvikt eller lever- eller nyreproblemer.

Hvis bivirkningene du føler er ganske urovekkende etter å ha tatt blodfortynnende legemidler, ikke nøl med å rapportere det til legen din. På den måten vil legen vurdere å redusere dosen eller bytte til en annen type medikament med færre bivirkninger.