Atypisk alvorlig depresjon: årsaker, symptomer og hvordan man behandler det

Ikke mange vet at det faktisk finnes mange typer depresjon. En av de hyppigst diagnostiserte typene depresjon er alvorlig depresjon.alvorlig depressiv lidelse/MDD). Major depresjon (MDD) er videre delt inn i flere typer, hvorav en er atypisk depresjon. I denne artikkelen skal vi se nærmere på atypisk depresjon.

Hva er forskjellen mellom alvorlig depresjon (alvorlig depressiv lidelse/MDD) og atypisk depresjon?

i følge Diagnostisk og statistisk håndbok for psykiske lidelser (DSM)-IV, MDD omtales ofte som klassisk depresjon, som er definert som et deprimert humør som varer i minst 2 uker.

De viktigste symptomene på alvorlig depresjon inkluderer vedvarende følelser av tristhet, fortvilelse eller håpløshet; tap av interesse og lyst til å gjøre ting som en gang ble ansett som morsomme; tap av appetitt og vekttap; og søvnløshet. Mange mennesker med alvorlig depresjon har også selvmordstanker eller selvmordstendenser.

Fordi atypisk depresjon er en undertype av alvorlig depresjon, er egenskapene til begge nesten de samme. Forskjellen er folk som har Atypisk depresjon kan oppleve en økning i humøret som svar på positive forhold og hendelser. I mellomtiden viser klassisk MDD ingen humørsvingninger når de står overfor hyggelige forhold eller hendelser.

Hva er symptomene på atypisk depresjon?

Symptomer på depresjon kan variere fra person til person. I tillegg til de vanlige depressive symptomene oppført ovenfor, vil atypisk depresjon vise følgende symptomer:

  • Humøret forbedres ved å oppleve eller se positive hendelser, eller høre gode nyheter.
  • Opplever minst 2 av følgende symptomer:
    • Vektøkning eller økt appetitt.
    • Hypersomni, en tilstand som oppleves når du faktisk får nok søvn, men fortsatt føler deg trøtt og trøtt i løpet av dagen.
    • Lammelse aka svakhet i hender og føtter.
    • Samhandlingsforstyrrelser i sosialt liv og arbeid.

Hva forårsaker atypisk depresjon?

Som med andre typer depresjon, er den eksakte årsaken til atypisk depresjon ukjent. Det er imidlertid en rekke faktorer som kan øke risikoen for å utvikle det. Vanlige risikofaktorer inkluderer:

  • Traumatiske opplevelser, som fysisk mishandling, seksuelle overgrep, død av en kjær eller skilsmisse.
  • Historie om alkohol- og narkotikamisbruk.
  • Diagnostisert med alvorlige sykdommer som kreft, HIV, hjerneslag og hjertesykdom
  • Genetikk (det er en familiehistorie med depresjon)

Depresjon kan også være forårsaket av en ubalanse av hormoner i hjernen som regulerer humøret, som serotonin, noradrenalin og dopamin.

Behandling for atypisk depresjon

Depresjon bør ikke tas lett på fordi det kan hindre deg i å nyte livet til det fulle.

Behandlingsalternativer for atypisk depresjon kan omfatte reseptbelagte medisiner, psykoterapi med psykolog, livsstilsendringer eller en kombinasjon av disse.

Narkotika

Leger kan skrive ut antidepressiva, som f.eks monoaminoksidasehemmere (MAO-hemmere) eller selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI). Legen din kan foreskrive en eller flere kombinasjoner av legemidler for å kontrollere symptomene dine.

Sørg for å spørre legen din om bivirkninger og mat- eller legemiddelinteraksjoner før du begynner å ta dem.

Psykoterapi

Denne terapien innebærer regelmessig møte med en terapeut eller rådgiver. Denne typen behandling lar deg uttrykke alle følelsene dine, identifisere usunne tanker i deg og lære å løse problemer.

Livsstilsendringer

I tillegg til medisiner og terapi, kan livsstilsendringer og hjemmebehandlinger også bidra til å lindre symptomene på atypisk MDD. Disse livsstilsendringene og hjemmebehandlingene inkluderer:

  • Unngå narkotika og alkohol.
  • Tren minst tre ganger i uken.
  • Nok søvn.
  • Bruk avspenningsteknikker, som dyp pusting og meditasjon.
  • Tar visse kosttilskudd, for eksempel fiskeolje.

Sørg for å konsultere en lege før du begynner å ta noen kosttilskudd. Noen naturlige rettsmidler kan samhandle med visse medisiner som brukes til å behandle depresjon.