Egenskapene og symptomene på skabb (skabb) og tegn på helbredelse

Skabb eller skabb er en smittsom hudsykdom forårsaket av mikroskopiske midd Sarcoptes scabiei. Hva kjennetegner skabb og hvilke former for helseproblemer oppleves ofte? Sjekk ut diskusjonen om kjennetegn og symptomer på skabb (skabb) basert på type og utvikling av sykdommen nedenfor!

Tegn og symptomer på skabb etter type

Symptomer på skabb blir ofte forvekslet med impetigo eller eksem. Imidlertid har hudinfeksjoner på grunn av disse middene forskjellige symptomer fra andre smittsomme hudsykdommer.

Symptomer på skabb kommer heller ikke umiddelbart etter at midden kommer inn i hudvevet. For personer som aldri tidligere har vært infisert med midd, bruker kroppen lang tid på å reagere før symptomene viser seg. Middene som i gjennomsnitt forårsaker skabb vil først ruge i 2-6 uker før de til slutt formerer seg i huden.

Det kan hende du ikke viser noen symptomer i det hele tatt på lang tid, men du kan likevel overføre skabb til andre gjennom nær og langvarig fysisk kontakt.

Men hvis dette er den femtende gangen du har skabb, kan symptomene vises raskere.

1. Symptomer på skabb generelt

Et tegn på at middene aktivt legger egg i huden er utseendet på papler eller små hull som måler 0,1-1 cm, vanligvis i hudfoldene.

Denne egenskapen til skabb er vanskelig å gjenkjenne fordi den finner sted i huden. I mellomtiden er symptomene på skabb på overflaten av huden vanligvis preget av utslett i form av fremtredende røde flekker (knuter) som ofte finnes på:

  • mellom fingrene
  • under armhulen
  • hofteområdet
  • rundt håndleddet
  • innsiden av albuen
  • såle
  • rundt brystet
  • rundt de mannlige kjønnsorganene
  • rumpe
  • albue

I tillegg er andre deler av huden som er fuktige på grunn av hyppig eksponering for stramme klær eller smykker også mer utsatt for middinfeksjon.

Før utslettet dukker opp, er kroppens første reaksjon på en middinfeksjon kløe. Denne lidelsen kan være svært urovekkende fordi kløen noen ganger kan være så uutholdelig at den forstyrrer hvilen eller gjør det vanskelig for pasienten å sove.

Som et resultat av å skrape den berørte huden for ofte, kan den bli irritert, huden kan bli tørr og flasser.

2. Symptomer på skabb hos babyer

Barn og spedbarn kan også pådra seg denne smittsomme hudsykdommen, selv skabb kan være utbredt slik at den dekker det meste av huden. Så, er det en forskjell mellom symptomene på skabb hos voksne med barn og spedbarn?

Som hos voksne er egenskapene til skabb hos barn også preget av utseendet til røde, spredte knuter. Forskjellen er at symptomene på skabb hos barn eller spedbarn oftest finnes på håndflatene og føttene og hodebunnen.

Middinfeksjoner på huden kan være svært ubehagelig for den lille. Som et resultat blir de mer masete, har nedsatt appetitt eller har problemer med å sove.

3. Kjennetegn på nodulær skabb

I følge en studie publisert i Aktuelle rapporter om infeksjonssykdommer, 7 prosent av alle tilfeller av skabb er nodulær skabb. Sammenlignet med andre typer skabb er den nodulære formen av nodulær skabb rundere med en jevnere tekstur.

Denne egenskapen til skabb er preget av knuter eller knuter som måler 2-20 mm som vises på svært tynne hudområder, nemlig:

  • rundt kjønnsorganene
  • rumpe
  • lyske
  • armhule

4. Kjennetegn på crusted scabies

Crusted scabies, også kjent som norsk scabies, er en tilstand der det er tusenvis til millioner av midd som infiserer huden. Derfor er denne formen for skabbsymptomer så alvorlig og svært smittsom.

Denne typen skabb finnes vanligvis hos personer som har drastisk reduserte immunsystemtilstander, for eksempel hos personer med HIV eller autoimmune sykdommer, etter å ha gjennomgått cellegiftbehandling, immunsuppressiv behandling eller organtransplantasjoner.

Kjennetegnet på skorpeskabb er preget av symptomer som kalles dermatitt psoriasisformis som:

  • Hvite nupper på huden.
  • Skjellet hudoverflate.
  • Distribusjon av symptomer kan spre seg i hele kroppen.
  • Uutholdelig kløe.
  • Nedgangen i helsetilstanden til kroppen.

5. Kjennetegn på komplikasjoner av skabb

Å skrape den berørte huden kontinuerlig kan bryte ned det beskyttende hudlaget slik at huden blir mottakelig for infeksjon av bakterier som kommer fra det ytre miljø. En av komplikasjonene som er i fare for å dukke opp er impetigo.

Impetigo oppstår når streptokokkbakterier (streptokokker) infiserer overflaten av huden og forårsaker rødt, væskefylt utslett. Dette røde utslettet kan vises på alle deler av kroppen. Imidlertid oppstår det oftest rundt nesen, munnen og rundt hender og føtter.

Når det bryter, vil utslettet gjøre huden skorpegul og brun.

Når er det nødvendig å sjekke symptomene på skabb til legen?

Hvis du opplever egenskapene til skabb som beskrevet tidligere, kontakt en hudlege umiddelbart. Årsaken er at det ikke finnes reseptfrie legemidler eller OTC som kan fås på apotek som er nyttige for å håndtere denne sykdommen. Medisinsk behandling er fortsatt det mest effektive trinnet i behandlingen av skabb.

Det er også sjansen for at du kan forveksle symptomene på skabb med psoriasis, eksem eller dermatitt. Med en sikker diagnose fra en lege kan du gjennomgå riktig behandling og pleie av huden som er rammet av skabb.

Hva er tegnene på at skabb har leget?

Gjennom medisinsk behandling og bruk av passende forebyggende tiltak vil symptomene på skabb gradvis avta i løpet av 2-4 uker. Selv om det røde utslettet stort sett har forsvunnet, vedvarer kløen vanligvis de neste ukene.

I de tidlige stadiene av behandlingen blir ikke sjelden symptomene på skabb til og med verre. Dette indikerer at middinfeksjonen reagerer mot behandlingen. På den annen side, hvis symptomene dine ikke blir bedre selv etter å ha tatt behandling, må du gå tilbake for å se legen din igjen.

Legen vil gi en annen skabbbehandling, nemlig systemisk behandling som kombinerer bruk av orale legemidler og aktuelle legemidler. Kontakt lege umiddelbart ved nærmeste helsestasjon, når karakteristikkene til skabb viser:

  • Utseendet til nye hudutslett på forskjellige deler av kroppen.
  • Betennelse i andre deler av kroppen som ikke gror på lang tid.
  • Forekomsten av hevelse i den betente huden som er ledsaget av smerte.
  • Høy feber over 38 grader Celsius