Gjenkjenne forskjellen mellom revmatisme og gikt -

Har leddene dine vært ømme i det siste? Noen sier det er fordi du har revmatisme, men andre tror det er på grunn av gikt. Så, hvilken er riktig? Selv om begge forårsaker leddsmerter, er disse to sykdommene faktisk forskjellige. For ikke å ta feil, her er forskjellene mellom revmatisme og gikt som du trenger å vite.

Forskjeller i symptomer mellom revmatisme og gikt

Revmatisme og gikt er begge typer leddgikt. Begge forårsaker symptomer på stivhet, hevelse, leddsmerter som gjør at bevegelsen din blir begrenset.

Imidlertid påvirker revmatisme eller revmatoid artritt generelt slimhinnen i leddene (synovium). Betennelser og symptomer starter vanligvis i de små leddene, nemlig hendene, og sprer seg deretter til andre ledd, som håndledd, ankler, knær, albuer, hofter og skuldre.

Revmatiske symptomer, som leddsmerter og stivhet, forverres vanligvis om morgenen etter å ha våknet eller hvilet for lenge. I tillegg er leddsmerter ved revmatisme generelt symmetriske eller påvirker begge sider av kroppen, for eksempel fingrene på høyre og venstre hånd.

Mens gikt vanligvis påvirker det store leddet i stortåen, kan det forekomme i alle ledd, for eksempel ankel, kne, albue, håndledd og fingre. Symptomer på gikt er vanligvis ofte bevegelige og sjelden symmetriske.

For eksempel kan smerter vises i stortåen til venstre etterfulgt av stortåen til høyre, men påfølgende giktanfall kan påvirke ett kne eller håndledd. Symptomer på gikt gjentar seg også ofte om natten mens du sover.

Begge disse sykdommene forårsaker ofte feber hos pasienter. Imidlertid er det mer sannsynlig at en person med gikt har feber enn en person med revmatisme.

Ulike årsaker til revmatisme og gikt

Selv om begge er leddgikt, men årsakene mellom revmatisme og gikt er forskjellige. Årsaken til revmatisme er en autoimmun lidelse, som er en tilstand når immunsystemet feilaktig angriper sunt kroppsvev.

I tilfeller av revmatisme er leddslimhinnen eller synovium det leddet som oftest rammes. Denne tilstanden forårsaker betennelse i synovium som deretter påvirker vevet rundt andre ledd og kan skade leddet som helhet.

I mellomtiden er årsaken til gikt for høye nivåer av urinsyre (urinsyre) i blodet. Nivåer av urinsyre som er for høye vil samle seg og danne urinsyrekrystaller i ledd, væsker og vev i kroppen, og forårsake smerter i leddene.

Høye urinsyrenivåer oppstår vanligvis på grunn av inntak av for mange matvarer som inneholder puriner. Disse purinene blir deretter behandlet av kroppen til å bli urinsyre.

Hvordan diagnostisere revmatisme og gikt er ikke det samme

Ulike symptomer og årsaker til sykdom, så legens måte å diagnostisere gikt eller revmatisme på er også forskjellig.

For å finne forskjellen mellom revmatisme og gikt, vil legen først spørre om pasientens sykehistorie og opplevde symptomer. Legen vil også spørre hvilken diett og hvilke medisiner du tar, samt andre ting knyttet til livsstilen din.

Leger kan vanligvis finne forskjellen mellom tilfeller av revmatisme og gikt ved plasseringen av det smertefulle leddet. Ut fra dette kan legen anbefale deg å gjennomgå ulike oppfølgingsprøver, som blodprøver, leddvæskeprøver og MR eller røntgen for å bekrefte diagnosen.

Typen tester som gjennomføres er stort sett de samme, men testresultatene vil da bekrefte legens diagnose. Hvis resultatene av blodprøver og leddvæskeprøver viser at urinsyrenivået ditt er høyt, er det et tegn på at du virkelig har gikt.

I mellomtiden vil resultatene av blodprøven referere til konklusjonen av revmatisme hvis legen finner følgende:

  • Antisyklisk sitrullinert peptid.
  • C-reaktivt protein.
  • Erytrocyttsedimentasjonshastighet.
  • Revmatoid faktor.

I mellomtiden, gjennom avbildningstester, er de to sykdommene generelt vanskelige å skille. Kelly A. Portnoff, en revmatolog fra Portland, Oregon, sier at de to sykdommene begge vil vise leddskade gjennom testen.

Forskjeller i legemiddeladministrasjon mellom revmatisme og gikt

Revmatisme og gikt forårsaker begge leddsmerter. Dermed får begge de samme medisinene for å lindre disse symptomene, for eksempel smertestillende, ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) og kortikosteroider.

Men årsakene til disse to sykdommene er forskjellige, så den som lider vil motta forskjellige tilleggsmedisiner. Spesielt er de revmatiske legemidlene som vanligvis gis: sykdomsmodifiserende antirevmatoide legemidler (DMARDs) eller biologiske DMARDs.

I mellomtiden gis spesielle giktmedisiner, nemlig kolkisin, allopurinol og probenecid, for å senke eller kontrollere urinsyrenivået. En person med gikt må også unngå ulike matvarer som er tabu for urinsyre eller som inneholder høye puriner for å hjelpe til med å kontrollere sykdommen.

Vet hvordan du kan forebygge revmatisme og gikt

Årsakene til revmatisme og gikt er forskjellige, så hvordan man kan forebygge disse to sykdommene er også forskjellige. Revmatiske sykdommer er generelt vanskelig å forebygge fordi årsaken til selve autoimmune lidelsen ikke er kjent med sikkerhet.

Imidlertid kan risikoen for revmatoid artritt reduseres ved å slutte å røyke, trene og unngå miljøeksponering og diverse andre revmatiske restriksjoner. I mellomtiden, for å forhindre gikt er en livsstilsendring ved å unngå mat som inneholder høye puriner og trene regelmessig.