Kjenn symptomene og hvordan du kan overvinne thalassofobi eller havfobi

Å gå til sjøen, nyte naturen mens du svømmer eller gjør andre vannsporter, kan være et bilde på en morsom ferie for deg. Dette gjelder imidlertid ikke personer med thalassofobi. Faktisk kan det være et mareritt. Vel hva helvete hva er thalassofobi? Sjekk ut følgende forklaring.

Hva er thalassofobi?

Fobier er en type angstlidelse som noen mennesker kan oppleve. Imidlertid er det mange typer fobier, en av dem er thalassofobi, tilstanden til den lidende som er redd for hav og hav.

Mennesker med thalassofobi kan være redde for havet fordi det føles så bredt, men ser tomt ut, eller er redde for ulike typer sjødyr. Faktisk kan personer med thalassofobi også være redde for disse to tingene.

Hvis dette er tilfelle, vil kanskje ikke personer med thalassofobi bli invitert til å reise til sjøen, spesielt hvis de må svømme og ta skip. Thalassofobi er imidlertid ikke det samme som vannfobi eller fobi for vann. Årsaken er at folk som opplever denne tilstanden ikke er redde for vann, men er redde for havet.

Hvorfor har noen mennesker en fobi for vann og hvordan overvinne den?

Hvis du tvinger noen som har thalassofobi til å gå til sjøs, kan det være at personen er så redd for å få et panikkanfall. Derfor, hvis noen nær deg opplever det, prøv å forstå tilstanden hans og hjelpe ham med å overvinne fobien.

Symptomer som oppstår fra personer med thalassofobi

Symptomer som oppstår fra hver enkelt person er ikke alltid de samme. Det avhenger virkelig av alvorlighetsgraden av selve fobien. Noen er redde når de er i havet, men noen er allerede redde bare ved å se på bildene.

Derfor kan tegn og symptomer som oppleves variere. Det er imidlertid noen vanlige symptomer som kan bli lagt merke til. Disse symptomene er delt inn i psykologiske symptomer og fysiske symptomer.

Psykologiske symptomer

  • Frykt for å miste kontrollen over ting rundt seg.
  • Frykt for å besvime eller dø.
  • Frykt for å bli syk eller bli såret.
  • Følelser av skyld, skam eller selvbebreidelse dukker opp.
  • Hold avstand eller hold deg unna andre mennesker.
  • Føler meg trist og håpløs.
  • Forvirret og ute av stand til å konsentrere seg.
  • Irritabel og humørsvingninger.
  • Angst og frykt.

Disse psykologiske symptomene vises vanligvis når personer med thalassofobi har panikkanfall.

Fysiske symptomer

  • Svette.
  • Kroppsristing.
  • Vanskelig å puste.
  • Føles som å bli kvalt.
  • Takykardi eller veldig rask hjerterytme.
  • Brystsmerter.
  • Ubehag i magen.
  • Kvalm.
  • Hodepine og svimmelhet.
  • Føltes som jeg kom til å besvime.
  • Munnen føles tørr.
  • Hyppig trang til å urinere.
  • Det ringer i ørene.
  • Klarer ikke konsentrere meg.
  • Hyperventilering.
  • Blodtrykket stiger.

Vanligvis vil disse symptomene vises hvis du blir eksponert for et bilde av havet eller er på havet. Derfor, hvis du opplever symptomene ovenfor, kontakt lege umiddelbart for en psykisk helsetilstand for å få medisinsk behandling.

Årsaker til thalassofobi

Fobi er en type psykisk lidelse som dannes når du er ung. Vanligvis er denne tilstanden dannet på grunn av traumer opplevd, forårsaker frykt som fortsetter i voksen alder. Det betyr imidlertid ikke at fobier ikke kan dannes når noen er voksen.

Likevel er det ikke kjent med sikkerhet hva hovedårsaken til thalassofobi er. Det er imidlertid flere faktorer som kan påvirke fremveksten av en frykt for havet, for eksempel:

1. Foreldre

Barn oppdratt av foreldre med thalassofobi kan ha en tendens til å oppleve lignende fobier. Faktisk kan foreldremønstre som indikerer at havet ikke er et trygt sted også føre til at barnet blir redd for havet når det vokser opp.

2. Tidligere erfaring

Fobier kan også oppstå på grunn av tidligere traumer. Dette betyr at du kan utvikle thalassofobi hvis du har hatt en dårlig opplevelse knyttet til havet tidligere. For eksempel å oppleve en tsunami, flom og så videre.

3. Arvelige faktorer

I tillegg til foreldreskap viser det seg at foreldre som opplever denne tilstanden kan redusere frykten for barna gjennom genene. Dette betyr at selv om du ikke viser barnets frykt for havet, kan det være at barnet ditt har denne tilstanden på grunn av genetikk.

Hvordan overvinne frykten for havet

Men hvis du har et sterkt nok ønske, er det ikke umulig for denne thalassofobien å bli kurert. Det er flere metoder du kan prøve for å overvinne frykten for hav og hav, for eksempel følgende.

1. Kognitiv atferdsterapi (CBT)

Kognitiv og atferdsterapi eller ofte referert til som kognitiv atferdsterapi (CBT) er en type psykologisk terapi som ofte brukes til å behandle ulike psykiske lidelser, en av dem er fobier.

Du kan følge denne terapien for å overvinne thalassofobi. Denne terapien utføres med sikte på å hjelpe fobikere med å bekjempe tankene og følelsene som er kilden til fobien for å redusere angsten som hver enkelt følelse av redd opplever.

For å overvinne denne tilstanden utføres CBT ved hjelp av en terapeut som vil identifisere tanker som forårsaker angst relatert til havet eller ulike skapninger i havet. Deretter vil terapeuten finne ut hvordan disse tankene påvirker dine følelser og atferd.

Hvis det gjøres regelmessig, kan CBT hjelpe personer med thalassofobi å redusere angst hver gang de står overfor årsaken eller utløseren av fobien.

2. Eksponeringsterapi

Ifølge American Psychological Association kan du også overvinne din fobi ved å eksponeringsterapi. Denne psykologiske terapien kan gjøres for å hjelpe pasienter med å overvinne frykten og angsten de opplever hver gang de står overfor utløseren av sin fobi.

Vanligvis, når du har en fobi for noe, vil du ha en tendens til å unngå utløseren av fobien. Men i denne terapien vil du konstant bli utsatt for disse triggerne.

Dette har som mål å overbevise folk med fobier om at det de har vært redde for ikke er så skummelt som det ser ut til. Så lenge det gjøres regelmessig, kan personer med thalassofobi være mer selvsikre hvis de må håndtere havet eller andre utløsere av deres nåværende fobi.

3. Bruk av rusmidler

Bruken av legemidler er vanligvis bare foreskrevet av en lege for å behandle symptomene på denne fobien. Derfor anbefales du ikke å ta stoffet uten legens tillatelse.

Noen typer legemidler som vanligvis gis av leger er antidepressiva for å behandle symptomer på depresjon, betablokkere å senke blodtrykket, og medisiner beroligende midler.