Trombocytopeni: Symptomer, årsaker og behandling |

Definisjon

Hva er trombocytopeni?

Trombocytopeni er en blodplateforstyrrelse som oppstår på grunn av lave nivåer av blodplater - også kjent som blodplater - i kroppen din.

Blodplater er blodceller som produseres i store celler i ryggmargen (megakaryocytter). Blodplater spiller en rolle i blodkoagulasjonsprosessen slik at kroppen unngår overdreven blødning.

Normale blodplatenivåer i blodet er 150 000-450 000 stykker per mikroliter blod (mcL). Hvis du har lave blodplatenivåer, kan det forårsake noen milde tegn eller symptomer.

Hvis blodplatetallet faller langt nok til å være svært lavt (under 10 000 eller 20 000 mcL), kan det være dødelig, og det samme er risikoen for indre eller ytre blødninger.

I mellomtiden oppstår en annen type blodplateforstyrrelse, trombocytose, når antallet blodplater i kroppen er for høyt til å overstige 450 000 mcL.

For noen mennesker kan lave blodplatenivåer oppleve symptomer som kraftige blødninger og kan være dødelige. Imidlertid kan det hende at andre ikke opplever noen symptomer.

Vanligvis er et redusert antall blodplater et resultat av visse medisinske tilstander, som leukemi, denguefeber eller å ta visse medisiner.

Hvor vanlig er denne tilstanden?

Trombocytopeni er en ganske vanlig tilstand og kan skje med alle, både barn og voksne.

Vanligvis er denne tilstanden en lidelse som overføres av familiemedlemmer. I tillegg er trombocytopeni en tilstand som har en tendens til å oppstå hos personer med visse helsemessige forhold, som kreft, anemi og autoimmune sykdommer.

For å finne ut om du har risiko for reduserte blodplater, bør du diskutere med legen din.