5 fantastiske fordeler med ansjos for helsen •

Indonesiske folk er absolutt ikke fremmed for ansjos. For de fleste har det å spise varm ris med fisk blitt en nytelse i seg selv. Til tross for sin ministørrelse er ansjos rik på næringsstoffer og gir absolutt fordeler for kroppens helse. Lurer du på hva er fordelene og ernæringen? Kom igjen, se følgende anmeldelse!

Ansjos næringsinnhold

Ansjos har et latinsk navn Engraulis spp som har lengre kroppsform og generelt ikke er like store som andre fisker. Vanligvis behandler folk ansjos til ansjossaus, grønnsaks- og ansjos-capcai og ansjosbakwan.

I tillegg til den deilige smaken, er ansjos en favorittmat fordi den er rik på helsemessige fordeler. I 100 gram rå ansjos er det ulike næringsstoffer, for eksempel:

  • Protein: 10,3 gram.
  • Fett: 1,4 gram
  • Karbohydrater: 4,1 gram.
  • Kalsium: 972 mg.
  • Fosfor: 253 mg.
  • Jern: 3,9 mg.
  • Natrium: 554 mg
  • Kalium (K): 126,1 mg.
  • Kobber: 305,20 mg.
  • Sink: 0,2 mg.
  • Retinol (vitamin A): 13 mcg.
  • Karotenoider: 28 mcg.
  • Tiamin (vitamin B1): 0,24 mg.
  • Riboflavin (vitamin B2): 0,10 mg.
  • Niacin (vitamin B3): 1,9 mg.

Fordelene med ansjos for helsen

Her er noen av fordelene med ansjos:

1. Forhindre betennelse

Engraulis spp inkludert i gruppen av fet fisk unntatt laks eller tunfisk. Det vil si at denne fisken inneholder fettsyrer omega 3. Fettsyrene i ansjos består av eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), som er gunstige for å forebygge betennelse.

Betennelse er faktisk kroppens respons på å bekjempe infeksjon. Så når kroppen din føler at det er en trussel fra et fremmed stoff, vil immunsystemet slå tilbake og resultatet er betennelse.

På lang sikt kan betennelse øke risikoen for ulike kroniske sykdommer. For å forhindre betennelse kan du spise mat som inneholder betennelsesdempende forbindelser, for eksempel ansjos.

I tillegg til ansjos er mat rik på omega 3-fettsyrer som du kan velge tunfisk, laks og makrell. Omega-3-fettsyrene i fisk kan bremse produksjonen av stoffer som frigjøres under betennelsesresponsen.

2. Oppretthold hjertehelsen

Vedvarende betennelse kan føre til hjertesykdom. Dette er fordi betennelse kan oppstå i alle deler av kroppen din, inkludert blodårene rundt hjertet.

Vel, omega 3 fettsyrer fra ansjos vil gi fordeler i form av beskyttelse for hjertet på flere måter, inkludert:

  • Oppretthold en normal hjerterytme og reduserer dermed risikoen for død fra plutselige hjertesykdommer.
  • Forhindrer koagulering av blodplater som ofte forårsaker blokkering av blodstrømmen.
  • Senker triglyseridnivået ved å redusere hastigheten som de dannes med i leveren. Høye nivåer av triglyserider i blodet øker risikoen for hjertesykdom.
  • Forhindrer plakk fra å dannes i arteriene i hjertet og holder slimhinnen i arteriene glatt og fri for fortykning, herding eller skade.

3. Støtter beinhelse

Hver dag vil de skadede bencellene erstattes av nye friske beinceller. Denne prosessen med beindannelse hos barn opp til 30 år, går raskt. Etter å ha passert den alderen vil imidlertid prosessen med å danne nye beinceller bremses. Denne tilstanden fører til at eldre er utsatt for osteoporose (beintap) eller brudd (brudd).

For å forhindre disse beinproblemene, må du spise mat med mye kalsium. Tilsynelatende er kalsiuminnholdet i ansjos høyt nok til at det kan være til fordel for beinhelsen din.

Kalsium er ikke det eneste næringsstoffet som gir næring til bein. Det er forskjellige mineraler i ansjos som også bidrar til å beskytte beinhelsen, som fosfor, jern, sink, kobber og kalium.

4. Oppretthold sunne nerver og muskler

Ansjos inneholder natrium, som er salt. Næringsstoffene i ansjos gir fordeler for å kontrollere blodtrykk og volum. I tillegg trenger kroppen også natrium for at muskler og nerver skal fungere skikkelig.

Hvis natriumnivået i kroppen din er lavt, kan muskel- og nerveytelse og blodtrykk bli svekket. Så, natrium er ikke helt dårlig for helsen din, så lenge behovet ikke overskrider grensen. Hvis du har hypertensjon, sørg for å ikke velge saltet ansjos.

5. Oppretthold øyehelsen

Vitamin A er en antioksidant, som spiller en rolle i å bekjempe frie radikaler som ofte forårsaker betennelse. Vel, vitamin A i ansjos gir fordeler for øyehelsen.

For det første hjelper vitamin A dannelsen av fotopigmenter kalt rhodopsin fotoreseptorer. Disse fotopigmentene er i stavene på netthinnen, som hjelper deg å se om natten. Derfor har vitamin A potensial til å forhindre nattblindhet.

For det andre forbedrer vitamin A også funksjonen til konjunktiva og hornhinnen. Konjunktiva er et tynt lag som beskytter det hvite området av øyet og produserer væske for å forhindre at hornhinnen tørker ut. I mellomtiden er funksjonen til hornhinnen å bryte (bøye) og fokusere lyset som kommer inn i øyet.

Tips for trygg spising av ansjos

Fordelene med ansjos trenger ikke å være tvil om, du kan prøve forskjellige oppskrifter på bearbeidet ansjos til den daglige menyen.

Det er bare det at hvis du spiser saltet ansjos, bør du ikke spise for mye det kan bli helseskadelig. Dette høye saltinnholdet kan være i fare for å forårsake helseproblemer, for eksempel hypertensjon.

Hos personer som allerede har høyt blodtrykk, kan det å spise for mye salt mat gjøre tilstanden verre. I følge Harvard School of Public Health kan hyppig spising av salt mat også skade bein, fordi de kan utløse bentap. Så pass på at du ikke overspiser saltfisk.

I tillegg til delen, må du også være oppmerksom på hvordan du behandler saltfisk. De fleste serverer saltfisk ved å steke den tørr. Selv om det blir mer velsmakende, gjør steking av fisk fett- og kolesterolinnholdet høyere.

Så det er bedre for deg å servere saltfisk ved å koke eller sautere den sammen med grønnsaker for å gjøre den rikere på næringsstoffer. Du kan også bruke en sunnere olje til steking av fisk, som olivenolje.