De utallige fordelene med vitamin B6 og de beste kildene

Vitamin B6, også kjent som pyridoksin, er et B-kompleks vitamin som har viktige fordeler for å opprettholde en sunn hjerne og nervesystem. Så, hva er de andre fordelene med vitamin B6 og hvor kan dette vitaminet fås?

Ulike fordeler med vitamin B6 (pyridoksin) for helsen

Hvis det ikke er vitamin B6, kan ikke kroppen absorbere vitamin B12, så kroppen kan ikke fungere normalt.

Uten å være klar over det gir denne typen vitaminer en rekke fordeler som det er synd å gå glipp av. Vel, nedenfor er de ulike fordelene med vitamin B6 for kroppshelsen.

1. Øk energien

For deg som er vant til å være aktiv og trene regelmessig, bør du ikke gå glipp av ditt daglige inntak av vitamin B6.

Grunnen er at vitamin B6 kan bidra til å bryte ned protein og øke kroppens forbrenning. Når kroppens forbrenning fungerer raskere, vil energien som produseres av kroppen også være raskere.

I tillegg kan inntak av vitamin B6 også øke produksjonen av hemoglobin som frakter oksygen i hele kroppen. Dermed kan kroppens organer fortsette å 'puste' og fungere optimalt.

2. Styrke hjernens funksjon

En annen stor fordel med vitamin B6 er at det bidrar til å styrke hjernens funksjon og hukommelse. Ifølge University of Maryland Medical Center er vitamin B6 nødvendig for å lage nevrotransmittere eller kjemikalier som bærer signaler fra en nervecelle til en annen.

Disse nevrotransmitterne er nødvendige for å behandle minne og forbedre hjernens funksjon. Dette er bevist av en studie som avdekket en sammenheng mellom risikoen for Alzheimers sykdom og vitamin B6-mangel.

3. Forhindre hjertesykdom

En studie viste at kombinasjonen av vitamin B6 og vitamin B12 kan bidra til å forhindre hjertesykdom. Dette er fordi vitamin B6 fungerer for å redusere homocysteinnivået i kroppen.

Homocystein er en type aminosyre som produseres i blodet. Når homocysteinnivået i blodet er høyt, kan aminosyren bygge seg opp i blodårene og skade arterier.

Hvis kroppen mangler vitamin B6, vil homocystein fortsette å øke og tette blodårene. Som et resultat er risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag uunngåelig.

Sunn mat for hjertesykdomspasienter, pluss hvordan den behandles

4. Overvinne depresjon

Hjernen trenger vitamin B6-inntak for å produsere serotonin, en nevrotransmitter som kan forbedre humør og positive tanker. Dette er absolutt nyttig for de av dere som er enkle dårlig humøreller til og med depresjon.

En studie fant at mangel på pyridoksalfosfat, en form for vitamin B6, kan være assosiert med symptomer på depresjon og humørsykdommer. Så hold humøret ved å spise matkilder til vitamin B6.

5. Hjelp til å overvinne symptomene på premenstruelt syndrom (PMS)

I tillegg til potensialet for å hjelpe med symptomer på depresjon, sies B-vitaminer også å hjelpe mot emosjonelle symptomer assosiert med premenstruelt syndrom, som angst og irritabilitet.

En liten studie utført i 2000 viste at å gi 50 milligram vitamin B6 sammen med 200 milligram magnesium kunne redusere PMS-symptomer betydelig.

Men fordelene med vitamin B6 på denne krever fortsatt ytterligere forskning for å bevise effektiviteten.

De beste matkildene som gir fordelene med vitamin B6

Vitamin B6 (pyridoksin) er et vannløselig vitamin. Dette betyr at kroppen ikke kan lagre vitamin B6 lenger og vil snart frigjøres sammen med kroppsvæsker, og deretter utskilles i urinen.

For at inntaket av vitamin B6 i kroppen opprettholdes, kan du oppfylle det ved å spise ulike matvarer som:

  • fisk,
  • biff lever,
  • potet,
  • kylling kjøtt,
  • nøtter,
  • ikke-sitrusfrukter, som avokado og bananer, og
  • grønn grønnsak.

Du kan også føle de ulike fordelene ved å spise frokostblandinger som er beriket (beriket) med vitamin B6.

Hvor mye inntak av vitamin B6 trenger kroppen?

Mangel på vitamin B6 i kroppen kan forårsake anemi, kløende utslett og svekket immunsystem. Selv om denne tilstanden er sjelden, betyr det ikke at du kan undervurdere dette ene vitaminet hvis du vil at kroppen skal holde seg frisk.

Basert på Nutrition Adequacy Rate (RDA) utstedt av det indonesiske helsedepartementet, nedenfor er en liste over de totale pyridoksinkravene som må oppfylles.

  • Spedbarn 0 – 5 måneder: 0,1 milligram
  • Spedbarn i alderen 6 – 11 måneder: 0,3 milligram
  • Barn i alderen 1 – 6 år: 0,5 til 0,6 milligram
  • Barn i alderen 7 – 9: 1,0 milligram
  • Menn i alderen 10 – 49: 1,3 milligram
  • Menn over 50 år: 1,7 milligram
  • Kvinner 10 – 49 år: 1,3 milligram
  • Kvinner over 50: 1,5 milligram
  • Gravide kvinner: ca 1,8 milligram
  • Ammende mødre: ca 1,8 milligram

Bortsett fra mat, kan behovet for vitamin B6 også dekkes fra kosttilskudd. Rådfør deg imidlertid med legen din først før du bestemmer deg for å ta daglig vitamin B6-tilskudd.