10 unike fakta om menneskelig høyde -

Høyde er et mål på hvor godt menneskekroppen vokser, spesielt for barn.

Flere faktorer kan påvirke en persons høyde, hvorav de fleste bestemmes av genetiske eller arvelige faktorer. Ytre faktorer som ernæring og treningsvaner kan også påvirke høyden.

Det viser seg imidlertid at høyden også kan krympe i visse aldre. Hvordan kan det være? For flere detaljer, finn ut unike fakta om menneskelig høyde i den følgende anmeldelsen.

Ulike fakta om menneskelig høyde

Her er noen fakta om menneskelig høyde som du trenger å vite.

1. Mennesker vokser veldig fort som babyer

Det første faktum er at mennesker øker i høyden veldig raskt i det første leveåret, spesielt når de er babyer. Ikke overraskende fortsetter foreldre å kjøpe nye klær hver måned.

Babyer vokser ca 25 cm fra fødsel til 1 års alder. Barnets høyde fortsetter deretter å øke frem til ungdomsårene.

Kvinners høydeøkning begynner vanligvis å avta 2-3 år etter den første menstruasjonen. Noen gutter vil fortsette å vokse til de er 18 år, andre vil fortsette å vokse til midten av 20-årene.

I vekstperioden fra spedbarn til ungdomsår vil lengden på menneskelige bein øke hver natt. Økningen i høyde under søvn er forårsaket av veksthormonet som frigjøres under søvn.

Så sørg for at barnet ditt sover rolig hele natten, da det vil hjelpe dem å vokse til sitt fulle potensial.

2. Menneskelig høyde endres

Ikke bare vekten kan svinge, men høyden kan også endre seg, selv bare periodisk mellom morgen og kveld.

Selv om beinvekst skjer om natten, viser det seg at den totale høyden på menneskekroppen er kortere om natten enn om morgenen.

Du har altså den høyeste kroppen om morgenen når du våkner, men om natten vil kroppen minke med 1 cm.

Når du er aktiv fra morgen til kveld, vil ryggradsskivene støtte strukturen i ryggraden slik at knoklene blir stående gjennom dagen. Når du sover slapper ryggraden av slik at kroppen blir kortere om natten.

3. Gener påvirker ikke alltid høyden

Ved å lansere National Institute of Health bestemmer genetiske faktorer 80 prosent av menneskelig høydevekst, mens de andre 20 prosentene er påvirket av en sunn livsstil som et fullstendig næringsinntak og regelmessig mosjon.

Selv om det ikke er den viktigste avgjørende faktoren, spiller en sunn livsstil fortsatt en viktig rolle i menneskelig utvikling og vekst. Så hvis du vil at barnet ditt skal være høyere enn foreldrene, er dette ikke umulig.

Hjelp barnet ditt til å vokse til sitt fulle potensiale ved å gi ham et næringsrikt og balansert kosthold og sørge for at han får nok hvile og er fysisk aktiv.

Et komplett og balansert kosthold kan oppnås ved inntak av grønnsaker, frukt, fullkorn, meieriprodukter, proteinkilder og sunt fett som fisk og egg.

Fra et næringsrikt kosthold kan barn få i seg ulike vitaminer og mineraler som spiller en viktig rolle i vekstprosessen.

4. Høye kropper er mer utsatt for å utvikle kreft

Studier utgitt av The Lancet Oncology viser at høy menneskelig holdning kan øke risikoen for kreft.

I følge kliniske data i studien hadde kvinner som var over gjennomsnittshøyden til de andre deltakerne (10 cm høyere) en mer enn 37 % risiko for å utvikle kreft.

Årsaken er at kroppen til en høy person er sammensatt av et større antall celler, slik at sjansen for fremveksten av kreftceller er større enn for en person som er lav.

Men ikke bekymre deg, en høy kropp er en kreftrisikofaktor som er relativt lav sammenlignet med inntak av sigaretter, alkohol eller hurtigmat. I tillegg kan kreft også forebygges ved å leve en sunn livsstil.

Så i stedet for å bekymre deg for den høye risikoen for sykdom fra kroppen, bør du bare fokusere på å implementere et sunt kosthold rikt på antioksidanter, trene regelmessig og håndtere stress.

5. Høye mennesker er generelt mer velstående

Noen studier viser at personer som er høye vanligvis har høyere stillinger.

Dette viser forskning i Journal of Applied Psychology. Forskere sier at høye mennesker har mer inntekt per år.

I tillegg har høye mennesker muligheten til å tjene mer penger enn de med ideell høyde eller lav vekst.

Dette er fordi høy holdning påvirker måten en person oppfatter seg selv på en positiv måte. Med andre ord, jo høyere kropp, jo høyere selvtillit.

Ikke nok med det, en høy kropp kan også skape et positivt bilde i det sosiale miljøet.

Disse to tingene har en veldig stor innflytelse på en persons jobbprestasjoner, samt vurderingen av overordnede og kolleger, inntil de til slutt påvirker suksessen til karrieren.

6. Høyden krymper ved 40 år

Med alderen vil menneskekroppen oppleve krymping. Kanskje mange allerede vet fakta om denne høyden, men det viser seg at prosessen med kroppskrymping skjer raskere enn forventet.

Både menn og kvinner vil begynne å avta i høyden i en alder av 40 år. Du kan miste 1 cm av høyden etter å ha slått 100 år.

Krymping av kroppen vil oppstå fordi ryggraden vil miste vann som gjør at dens tetthet reduseres gradvis.

I tillegg vil sykdommer som osteoporose som er mer utsatt for å oppstå i høy alder ytterligere svekke beinstrukturen.

Du kan imidlertid få kroppen til å se høyere ut i alderdommen ved å jobbe med å forbedre holdningen din når du er ung. Du kan oppnå dette ved å trene og yoga asanas.

7. En høy menneskekropp er bra for hjertehelsen

Høyde er omvendt relatert til risikoen for hjertesykdom. Kortvoksende voksne, med en høyde under 160 cm, har høyere risiko for å utvikle hjertesykdom.

En studie av New England Journal of Medicine mistenker at mellom to personer som har en høydeforskjell på opptil 6 cm, er kortere personer 13,5 % mer utsatt for hjertesykdom.

8. Gener kan påvirke unormal høyde

Folk som er veldig lave kalles personer som har tilstanden dvergisme, mens personer som er veldig høye har tilstanden gigantisme.

Omtrent én av 15 000 voksne har dvergvekst e, som er mindre enn 155 cm høy. Dvergvekst er forårsaket av en genetisk mutasjon som gjør at bein blir korte.

På den annen side oppstår gigantisme på grunn av overflødig veksthormon i barndommen. Denne tilstanden er ofte også forårsaket av en godartet svulst på hypofysen.

9. Røyking påvirker høyden

Studere i Annals of Epidemiology fant at gutter som røykte ofte (i alderen 12-17 år) var 3 cm kortere enn jevnaldrende som ikke røykte. Resultatene av den samme testen ble imidlertid ikke sett hos kvinner.

I tillegg kan visse medisinske problemer, som matallergier, hormonelle ubalanser, hjerte-, lever- og nyreproblemer også hindre et barns vekstprosess.

Likeledes med inntak av medikamenter, som stimulerende legemidler for ADHD, som kan hemme veksten av menneskelig høyde.

10. Jenter blir raskere høyere enn gutter

Jenter når toppen av veksten i puberteten, vanligvis i alderen 11-12 år.

Derfor er de fleste jenter i den alderen høyere enn gutter på samme alder.

Vanligvis vil gutter vokse raskt i en alder av 13-14 år. Men med god ernæring vil begge kunne vokse seg høyere inn i voksen alder.

Å kjenne fakta om menneskelig høyde kan hjelpe deg å forstå de biologiske prosessene for kroppsvekst. Foreldre kan bruke denne innsikten til å hjelpe barna til å oppnå maksimal vekst.

Hvis du har helseproblemer som mistenkes å være relatert til høyden, spesielt når veksten til den lille avtar, bør du umiddelbart oppsøke lege for å finne den beste løsningen.