Opioider er smertestillende, men hva er de og er de lovlige?

Opioider er en av de mest brukte smertestillende i medisin. Men akkurat som alle andre stoffer, kan opioider ikke brukes uforsiktig. Her er fordelene, typene og bivirkningene av opioider som du trenger å vite.

Bruk av opioider i medisin

Opioider er smertestillende midler som virker med opioidreseptorer i kroppens celler. Disse stoffene er laget av valmueplanten som morfin (Kadian, Ms Contin) eller syntetisert i laboratoriet som fentanyl (Actiq, Duragesic).

Når opioider kommer inn og flyter i blodet, vil dette ene stoffet feste seg til opioidreseptorer i hjerneceller, ryggmarg og andre organer som er involvert i smerte og nytelse. Cellene slipper så smertedempende signaler fra hjernen til kroppen og frigjør store mengder dopamin i hele kroppen og skaper velbehag.

Vanligvis brukes en klasse legemidler som tilhører opioidene for å redusere moderate til sterke smerter. For eksempel for å hjelpe til med å kontrollere smertene du opplever etter operasjonen.

Typer opioider

Her er de forskjellige typene opioider fra reseptbelagte til ulovlige:

Foreskrevet opioider

Reseptbelagte opioider brukes vanligvis til å behandle moderate til sterke smerter. I tillegg er disse stoffene vanligvis foreskrevet etter operasjon eller skade og behandler smerter forbundet med kreft.

Imidlertid har opioider de siste årene også blitt mye foreskrevet for å behandle kroniske ikke-kreftsmerter som ryggsmerter og slitasjegikt.

Medisintypene som er inkludert i reseptbelagte opioider er kodein, morfin, metadon, oksykodon (som OxyContin®) og hydrokodon (som Vicodin®).

Fentanyl

Fentanyl er et kunstig smertestillende middel som brukes til å behandle alvorlig smerte som kreft og kirurgi. Denne typen opioid er 50 til 100 ganger sterkere enn morfin. Dette legemidlet er foreskrevet i form av et plaster (plaster) som må skiftes hver 72. time.

Heroin

Heroin er en ulovlig og svært vanedannende type opioidstoff. Dette stoffet er laget av morfin, som er et naturlig forekommende stoff ekstrahert fra frøbelgene til forskjellige valmueplanter som vokser i Sørøst- og Sørvest-Asia, Mexico og Colombia.

Heroin brukes vanligvis som et bedøvelsesmiddel som er ganske kraftig i kirurgiske prosedyrer. Når heroin kommer inn i hjernen og binder seg til opioidreseptorer på celler i ulike områder, vil du vanligvis ikke føle smerte selv under operasjonen. På den annen side kan heroin også gi glede og påvirke hjertefrekvens, søvn og pust.

Opioide bivirkninger

Opioider er legemidler med bivirkninger som ikke kan ignoreres. Ved lavere doser forårsaker opioider vanligvis bivirkninger som:

  • Forstoppelse
  • Kvalme, oppkast og munntørrhet
  • Døsig og svimmel
  • fortumlet
  • Depresjon
  • Kløe og svette
  • Senke testosteronnivået

Mens ved høyere doser kan det vanligvis bremse pusten og hjertefrekvensen. Hvis de ikke kontrolleres, er forholdene svært farlige fordi det kan føre til døden.

I tillegg gjør følelsen av nytelse som følger av opioider deg vanligvis avhengig. Som et resultat er opioider stoffer som er svært vanedannende og kan føre til abstinenssymptomer hvis du slutter å bruke dem.

For å redusere bivirkningene som kan skade deg, bør du ikke prøve å bruke det uten legens tillatelse. Følg alltid drikkereglene som foreskrevet. Sørg også for at legen din kjenner til alle medisinene og kosttilskuddene du tar samtidig som opioider.