Ikke gjør dette for å slite ut brannskader eller strykejern •

Uansett hva du gjør, sørg for at du er forsiktig og hold deg oppmerksom på omgivelsene dine. Hvis du bare er litt uforsiktig, kan konsekvensene bli ganske alvorlige. For eksempel når en person går i nærheten av en motorsykkel og foten hans ved et uhell treffer eksosen som fortsatt er veldig varm. Eller når du stryker klær, kan det varme strykejernet falle og skade huden. Dette kan forårsake brannskader, og du bør behandle det umiddelbart.

Gjenkjenne typer brannskader

I den medisinske verden skilles vanligvis brannskader ut fra nivået av skade på kroppen. De tre typene forbrenninger er som følger.

Førstegradsforbrenninger

Sammenlignet med andre brannskader er førstegradsforbrenning minst alvorlig og skaden på huden mindre alvorlig. Du vil umiddelbart føle smerte og varme på huden utsatt for eksosen eller jernet. Huden vil bli rød og i noen tilfeller hovne opp. Dette er fordi varmen fra eksosen eller jernet skader det øverste hudlaget ditt (epidermis). Hvis eksosen eller overflaten på strykejernet i kontakt med huden ikke er for varm, vil du vanligvis oppleve denne typen brannskader.

Andregradsforbrenninger

Eksosforbrenninger eller varme strykejern faller vanligvis i kategorien andregradsforbrenninger. Varmen vil trenge inn i flere hudlag under epidermis og forårsake smerte, varme, hevelse og blemmer i huden. På den blemmede huden vil det vises en slags bobler fylt med væske. Ikke sprett boblene med vilje, da dette vil utsette huden din for infeksjon igjen.

Tredjegradsforbrenning

Brannskader som har skadet alle lag av huden og vevet i den er kjent som tredjegradsforbrenninger. I motsetning til første- og andregradsforbrenninger, vil du vanligvis ikke føle smerte eller ømhet. Tredjegradsforbrenninger er preget av hud som er svertet av svidd eller hvit og tørr av svidd.

Førstehjelp ved eksos eller jernforbrenninger

Du bør kontakte et helseinstitusjon for profesjonell behandling, spesielt hvis du har en andre eller tredje grads forbrenning. Selv om du ikke er i direkte kontakt med flammene, kan strykejernet varmes opp til 200 grader Celsius og gjennomsnittlig eksosvarme er 300 grader Celsius.

Vanligvis vil legen foreskrive kollagenasesalve, saltoppløsning og smertestillende medisiner. Hvis det oppstår en infeksjon, kan det hende du trenger antibiotika. Så husk at følgende handlinger bare er den første behandlingen, ikke hovedbehandlingen for å helbrede forbrenningen.

  • Kjør umiddelbart kaldt vann (ikke is) i ca. 20 minutter på den skadde huden før huden begynner å få blemmer. Vannet vil hindre varmen i å komme til de dypere lagene av huden.
  • Forbered en myk klut eller gasbind som har blitt fuktet med kaldt vann. Klapp forsiktig kluten på brannsåren. Vær forsiktig når du fester kluten til såret, for vanligvis vil brannskader føles stikkende.
  • For å regenerere hudvev og lindre smerte, påfør en brennesalve som du kan kjøpe på apoteket på den skadde huden. Velg en brennesalve som inneholder naturlige ingredienser som Coptidis rhizome (Coptidis rhizom), stilk Phellodendri (Phellodendri chinensis), rot Scutellariae (Scutellariae radix), og sesamolje. Disse naturlige ingrediensene har potensial til å bidra til å holde på fuktigheten i brent hud.
  • Ikke la brannsårene stå på vidt gap eller gni mot tøy eller andre gjenstander. Kle brannskaden med en steril sårbandasje (sterilt gasbind) og en løs bandasje. Du må gjøre sårpleie to ganger om dagen til såret gror.

Hva du ikke skal gjøre med eksos eller jernforbrenninger

Du har kanskje hørt om flere andre måter å behandle eksos- eller jernforbrenninger på. En populær metode er å påføre tannkrem eller tannkrem på forbrenningen fordi den avkjølende følelsen vil lindre såret. Det viser seg imidlertid at måtene du ofte hører på ikke nødvendigvis er i stand til å helbrede brannskader. Noen av dem kan til og med forårsake komplikasjoner og skade på huden. Her er ting du ikke bør gjøre på eksos eller jernforbrenninger.

1. Påføring av tannkrem på brannskaden

I Indonesia er vanligvis førstehjelpen som gis hvis noen ved et uhell støter på eksosen, å påføre tannkrem eller tannkrem på brannskaden. Som det viste seg, burde dette vært unngått. Ifølge eksperter ved Sanjay Gandhi Post Graduate Institute of Medical Sciences, kan påføring av tannkrem faktisk gjøre såret verre. Odol inneholder mynte og kalsium som er i fare for å utvide infeksjonen og skade hudvevet.

2. Påfør smør på brennet

For å behandle brannskader er det også de som smører på brannsårene. De mener at smør på såret kan beskytte huden mot luft og bakterier som forårsaker infeksjon. Imidlertid er denne metoden faktisk farlig fordi smøret som påføres såret vil blokkere luftsirkulasjonen. Som et resultat blir varmen fanget inne og hudlagene vil brenne enda mer.

3. Press sammen brenningen med isbiter

Mange tror også at metoden for å komprimere forbrenningen med isbiter kan bidra til å kjøle ned varmen på huden. Faktisk varierer temperaturen på isbiter fra 0 til -4 grader Celsius. Med denne kalde temperaturen kan blodsirkulasjonen faktisk stoppe. Dette kan forårsake frostskader ( frostskader ) og skade på huden.

LES OGSÅ:

  • Spytt helbreder sår, myte eller fakta?
  • Skal sår lukkes eller stå åpne?
  • Førstehjelp ved ytre blødninger