Bli bedre kjent med koenzymer, "hjelperne" til enzymer som er bra for kroppen

For at kroppen skal fungere normalt er det mange stoffer som spiller inn, som hormoner og enzymer. Kanskje noen av dere har hørt om hormoner og enzymer oftere. Hva med koenzymer? Ja, koenzymer er stoffer som også er ansvarlige for å hjelpe organer til å utføre sine funksjoner. Lurer du på hva et koenzym er? Kom igjen, se forklaringen.

Hva er et koenzym?

Koenzymer er stoffer som hjelper enzymer til å fungere. Enzymer er stoffer dannet av proteiner hvis hovedfunksjon er å lette og fremskynde fordøyelsesprosessen. Hvis det ikke er noen enzymer, vil det ta lang tid før maten blir behandlet, fordøyd og absorbert næringsstoffer.

Vel, rollen til koenzymer er som et bindemiddel og hjelper enzymer når fordøyelsesprosessen skjer. I motsetning til enzymer dannes ikke koenzymer av protein, men fra organiske og mineralske stoffer som sink. Koenzymer kan også være vitaminer, for eksempel B-vitaminer som blir koenzymer i fordøyelsen av fett, proteiner og karbohydrater.

Har du mangel på ett eller flere vitaminer vil også mengden koenzym avta. Dette vil selvfølgelig påvirke arbeidet til enzymer og ulike fordøyelsesprosesser i kroppen.

Det er mange funksjoner til koenzymer, hvorav en er som en bærer eller transportmiddel av "produktet" som vil bli fordøyd av enzymet. Koenzymer hjelper også kroppen med å danne ATP, som er den grunnleggende energiformen som vil bli brukt av ulike celler.

CoQ10, den mest kjente typen koenzym

CoQ10 er en antioksidant som produseres i menneskekroppen. CoQ10 er viktig for produksjonen av ATP, som er den grunnleggende formen for kroppens hovedenergi. Normalt synker CoQ10-nivået i kroppen med alderen.

Personer med kreft, noen genetiske lidelser, hjertesykdommer, HIV/AIDS, muskeldystrofi og Parkinsons sykdom ble funnet å ha svært lave nivåer av CoQ10. Derfor antas det å ta CoQ10-tilskudd å forbedre disse helseforholdene.

Imidlertid har studier på fordelene med CoQ10 som behandling for disse helsetilstandene hatt blandede resultater, så mer forskning er nødvendig.

Hvor kan CoQ10 fås fra?

For å øke denne typen koenzym kan du faktisk spise noen matvarer som anses å inneholde CoQ10, nemlig:

  • Brokkoli
  • Blomkål
  • Jordbær
  • oransje
  • Makrell
  • Sardin
  • Pistasjnøtter

Hvordan hjelper koenzymer enzymer med å gjøre jobben sin?

Underernæring, eller mangel på et bestemt næringsstoff, hindrer kroppen din i å produsere produktene og prosessene som er avgjørende for å holde kroppen sunn. Mangel på næringsstoffer kan forårsake ulike sykdommer.

Selv om koenzymer fungerer på et molekylært nivå (mindre enn celler), har de en dyp innvirkning på alle deler av kroppen. Koenzymer får enzymer til å fungere ordentlig og til slutt går fordøyelsesprosessen jevnt.

Hello Health Group gir ikke medisinsk råd, diagnose eller behandling.