Se 7 fordeler med blåbær for helsen •

Blåbær er en type bær du bør prøve, bortsett fra de mer populære jordbærene. Denne frukten, som ser ut som druer, men er mørkeblå i fargen, er rik på næringsstoffer og gir helsemessige fordeler. Vil du vite hva som er fordelene og innholdet av blåbær? Kom igjen, se følgende forklaring.

Næringsinnhold i blåbær

Blåbær som har et latinsk navn Cyanococcus dette er vanligvis en venn for å spise yoghurt, pålegg til kaker, eller søtningspaier. Denne frukten kan også inntas i form av juice eller fruktsyltetøy som smaker deilig.

I tillegg til den deilige smaken er blåbær rike på næringsstoffer som gir helsegevinster for kroppen. I 100 gram blåbær inneholder ulike næringsstoffer som følgende.

  • Protein: 0,7 gram.
  • Fett: 0,3 gram.
  • Karbohydrater: 14 gram.
  • Fiber: 2,4 gram.
  • Natrium: 1 mg.
  • Kalsium: 6 mg.
  • Jern: 0,28 mg.
  • Kalium: 77 mg.
  • Folat: 6 mcg.
  • Tiamin eller vitamin B1: 0,37 mcg.
  • Riboflavin eller vitamin B2: 0,41 mcg.
  • Niacin eller vitamin B3: 0,418 mcg.
  • Pantotensyre eller vitamin B5: 0,124 mcg.
  • Pyridoksin eller vitamin B6: 0,052 mcg.
  • Vitamin C: 9,7 gram.
  • Vitamin E: 0,57 mg.
  • Dessuten vitamin K: 19,3 mcg.

Fordeler med blåbær for helsen

Basert på næringsinnholdet har blåbær potensial til å gi helsemessige fordeler, inkludert:

1. Har potensial til å redusere risikoen for kreft

Blåbær er rike på antioksidanter, som vitamin C, lykopen, lutein og zeaxanthin. Disse kraftige antioksidantene kan avverge frie radikaler, molekyler som finnes i sigarettrøyk eller forurensning som kan forårsake oksidativt stress som utløser betennelse og skade på celler.

Effekten kan også utløse vekst av kreftceller i spiserøret, lungene, bukspyttkjertelen eller tarmene. Vel, ved å spise denne antioksidantrike frukten, kan du få fordelene med beskyttelse mot kreft.

Folatinnholdet i blåbær spiller også en rolle i DNA-syntese og reparasjon, som kan forhindre dannelse av kreftceller på grunn av DNA-mutasjoner.

2. Bidrar til å opprettholde beinhelsen

I tillegg til antioksidanter, viser kalsiuminnholdet i blåbær seg å ha egenskaper for å opprettholde beinhelsen. 2019 studie på FEBS Åpen bio viser at blåbærernæring kan hjelpe med beindannelse og bekjempe oksidativt stress.

Dyrebaserte studier har også vist potensialet til blåbærtilskudd for å forhindre osteoporose, som er bentap som ofte forekommer hos eldre.

3. Oppretthold sunn hud

Eksponering for frie radikaler kan ha en negativ effekt på hudhelsen, hvorav en utløser for tidlig aldring. Blåbær er rike på antioksidanter som vitamin C, som kan avverge frie radikaler.

I tillegg gir vitamin C i blåbær også fordeler for kollagen, som er et stoff som bygger hud og bein. Dette vitaminet kan stimulere kollagenets evne til å jevne ut rynker og øke hudens elastisitet.

4. Senke blodtrykket

Rapportering fra Harvard Medical School-siden, kan inntak av 200 gram blåbær (omtrent en kopp) daglig forbedre blodkarfunksjonen og senke det systoliske blodtrykket. Det betyr at inntak av blåbær gir fordeler for å forhindre hypertensjon (høyt blodtrykk).

Fordelene med blåbær kommer fra antocyaniner, som er fytokjemikalier som gir blåbær sin mørke farge. Antocyaniner forbedrer funksjonen til endotelceller i kroppen. Disse endotelcellene langs den indre overflaten av blodårene, hjelper blodstrømmen og regulerer blodtrykket.

5. Forhindre hjertesykdom

Fordelene med blåbær for å senke blodtrykket har også en innvirkning på risikoen for hjertesykdom som også reduseres. Fordi hypertensjon er en risikofaktor for hjertesykdom. Høyt blodtrykk kan få hjertet til å jobbe hardere og til slutt føre til hjertesykdom.

Antioksidantrike blåbær kan også forhindre ytterligere betennelse i blodårene rundt hjertet. Antihypertensive og anti-inflammatoriske egenskaper er det som gjør blåbær veldig bra for hjertet.

6. Oppretthold hjernens helse

Hjernens helse vil avta over tid. Selv om det ikke kan forhindres helt, kan du likevel bremse prosessen med denne nedgangen i hjernens funksjon. Dette gjør du ved å øke forbruket av frukt, som blåbær.

Årsaken er fordi blåbær har antioksidanter og antiinflammatoriske aktive forbindelser som kan redusere oksidativt stress og betennelse i hjernen. Så regelmessig inntak av blåbær og andre typer bær gir fordeler ved å forsinke aldring av kognitiv funksjon med opptil 2 år.

7. Oppretthold helse for fordøyelsen og kontroller vekten

Fiberen i blåbær bidrar til å jevne ut fordøyelsessystemet. Fiber kan myke opp avføringen, og dermed hindre deg i å klage over forstoppelse.

Ikke nok med det, fiberen og vitamin C i blåbær gir også fordeler for de av dere som er på et sunt kosthold. Fiber holder magen mett lenger, så den hjelper undertrykke trangen til å spise.

Tips for trygg spising av blåbær

Fordelene med blåbær er absolutt synd hvis du savner det, ikke sant? Slapp av, du kan få alle fordelene med denne frukten ved å konsumere blåbær regelmessig. Du kan nyte den rett, juice den eller blande den med yoghurt, havregryn eller pudding.

Selv om det er sunt, bør du huske å ikke spise for mye blåbær. I tillegg, vask frukten først før du spiser eller behandler den. Du er bedre å velge frisk frukt, ikke kandisert frukt fordi sukkerinnholdet er ganske høyt.