Ikke bli forvirret, dette er forskjellen mellom forkjølelse og influensa (influensa) |

Når du er forkjølet sier du ofte med en gang at du har influensa. Faktisk kan de to være forskjellige forhold. Å hoste en forkjølelse betyr ikke nødvendigvis at du har influensa, men når du får influensa har du vanligvis hoste og rennende nese. Ikke rynke pannen ennå. La oss diskutere forskjellene mellom forkjølelse og influensa nedenfor.

Forskjellen mellom forkjølelse og influensa basert på årsaken

Den mest grunnleggende forskjellen fra forkjølelse og influensa er årsaken. En av de vanligste årsakene til hoste og forkjølelse er en virusinfeksjon med typen rhinovirus.

Når en forkjølelse er forårsaket av en rhinovirusinfeksjon, kalles tilstanden forkjølelse eller influensa forkjølelse.

Ikke bare det, forkjølelse er faktisk et symptom som kan være forårsaket av en sykdom eller annen helsetilstand.

I følge nettstedet American College of Allergy, Asthma and Immunology, er noen av årsakene til forkjølelsessymptomer:

  • kald eller tørr luft,
  • allergi,
  • ikke-allergisk rhinitt,
  • akutt eller kronisk bihulebetennelse,
  • endringer i kroppens hormoner, og
  • visse stoffer.

I mellomtiden er årsaken til influensa definitivt influensaviruset. Influensa er vanligvis ikke forårsaket av en annen helsetilstand, for eksempel forkjølelse, annet enn viruset i seg selv.

Dette viruset angriper hele luftveiene, fra nesen, halsen og lungene.

Det er tre typer influensavirus, nemlig influensa A, influensa B og influensa C.

Influensavirus type A og B forårsaker vanligvis sesonginfluensa, mens type C vanligvis forekommer året rundt.

Forskjellen mellom forkjølelse og influensa er symptomene

Forskjellen mellom influensa og andre forkjølelser er ganske tydelig, faktisk ligger i symptomene som oppstår. Vanligvis er symptomene på hoste og forkjølelse (forkjølelse) den mest typiske, nemlig:

  • sår hals, som vanligvis går over i løpet av en dag eller to,
  • tett eller rennende nese,
  • nyse,
  • hoste,
  • hodepine (av og til), og
  • svak, sløv og maktesløs.

Forkjølelse har en alvorlighetsgrad som har en tendens til å være mild. Ved forkjølelse i forkjølelse vil symptomene vanligvis bedres i løpet av 7-10 dager. Symptomene kan også gå over av seg selv.

I mellomtiden er influensasymptomer generelt mer alvorlige. Influensasymptomer kommer raskere og er mer alvorlige enn forkjølelsessymptomer inkluderer følgende.

  • Høy feber i 3-5 dager, men ikke alltid.
  • Hyppig kraftig hodepine.
  • Tørrhoste.
  • Av og til sår hals.
  • Kroppsskjelving og skjelving.
  • Muskelsmerter over hele kroppen.
  • Alvorlig tretthet i opptil 2 til 3 uker.
  • Kvalme og oppkast, vanligst hos barn.

Muskelsmerter og frysninger er de mest typiske symptomforskjellene mellom forkjølelse og influensa. Influensasymptomer vil bli verre gradvis, i løpet av 2-5 dager.

Men hvis influensasymptomene ikke blir bedre i mer enn 10 dager eller hvis de blir verre, oppsøk lege umiddelbart.

Forskjellen mellom forkjølelse og influensa når det gjelder risiko for komplikasjoner

En annen faktor som utgjør forskjellen mellom forkjølelse og influensa er risikoen for komplikasjoner. Forkjølelse forårsaker vanligvis ikke ytterligere helseproblemer.

Mens influensaen som trekker ut uten behandling kan forårsake alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse, betennelse i muskler (myositt), forstyrrelser i sentralnervesystemet, samt hjerteproblemer som hjerteinfarkt, myokarditt og perikarditt.

For de av dere som har en historie med astma bør også være forsiktige. Influensasymptomer kan utløse en gjentakelse av astmaanfall.

Derfor bør personer som har astma umiddelbart oppsøke lege hvis influensasymptomene ikke blir bedre eller til og med blir verre.

Forskjellen mellom influensa og forkjølelse er hvordan man behandler det

Både personer som har forkjølelse og influensa anbefales like mye å hvile hjemme for ikke å smitte andre.

Faktisk er det ingen så åpenbar forskjell i hvordan man behandler influensa og forkjølelse. Influensa og forkjølelse er også generelt like selvbegrensende.

Det finnes imidlertid en rekke medisiner å velge mellom som kan hjelpe mot forkjølelse eller influensa.

For forkjølelse avhenger vanligvis medisinene du kan ta av årsaken. Hvis forkjølelsessymptomene dine er forårsaket av allergier, kan du ta allergimedisiner som antihistaminer.

I mellomtiden inkluderer legemidler for å behandle forkjølelse forårsaket av virusinfeksjoner, vanligvis antivirale legemidler, som oseltamivir (Tamiflu), zanamivir (Relenza) eller peramivir (Rapivab).

Disse medisinene kan fremskynde bedring etter influensa og forhindre komplikasjoner fra lungebetennelse.

Imidlertid bør antivirale legemidler kun brukes etter resept fra lege. Du må konsultere en lege før du tar disse medisinene.

Du kan også bruke ingredienser som finnes hjemme som et naturlig forkjølelsesmiddel.

Hvis du ønsker å redusere tett nese og hodepine, enten det er på grunn av lett forkjølelse eller influensa, kan du prøve medisiner som avsvellende midler og paracetamol.

Både forkjølelse og influensa, du kan også bruke naturbaserte medisiner som inneholder sink, vitamin C eller vitamin D.

Å ta vitamin C-tilskudd på regelmessig basis kan bidra til å redusere forkjølelsessymptomer, som også ofte finnes i influensa.

Forskjellen mellom influensa og forkjølelse er hvordan man kan forhindre det

En annen forskjell som kan sees fra forkjølelse og influensa er hvordan man kan forhindre dem. Den beste måten å unngå influensa på er å få influensavaksine.

De fleste leger anbefaler å gi influensavaksine tidlig i influensasesongen.

Vask i tillegg hendene med såpe og rennende vann regelmessig eller bruk hånddesinfeksjonsmiddel Det forhindrer også spredning av influensa.

I mellomtiden, for å forhindre forkjølelse, er ikke vaksiner den anbefalte måten. Den beste forebyggingen er nok til å opprettholde renslighet, vaske hendene regelmessig, unngå stoffer som utløser allergier eller kald luft, og opprettholde immunforsvaret.

Influensa og forkjølelse er to tilstander som har mange forskjeller, alt fra årsaker, symptomer, risiko for komplikasjoner og hvordan man kan forebygge dem.

Avslutningsvis er forkjølelse et symptom som indikerer tilstedeværelsen av visse helseproblemer. I mellomtiden er influensa en sykdom forårsaket av en virusinfeksjon, med forkjølelse som et av symptomene.

Å vite forskjellen mellom de to kan hjelpe deg med å få riktig behandling.