Kreftmedisiner og ulike medisinske prosedyrer for å behandle det

Kreft er en ikke-smittsom sykdom som er dødelig i Indonesia, etter posisjonen til hjertesykdom som inntar den øverste rangeringen. Hovedårsaken til kreft er DNA-mutasjoner i celler hvis risiko økes av ulike faktorer. Så, hva er måtene å behandle kreft på? Er det bare ved å ta kreftmedisiner? Kom igjen, finn ut mer i den følgende anmeldelsen.

Valg av kreftmedisiner og medisinske prosedyrer

Celler som vokser dør ikke og eksisterende celler fortsetter å dele seg ukontrollert er kjennetegnene på kreftceller. Disse unormale cellene danner deretter svulster i visse typer kreft. Uten behandling kan kreftceller spre seg (metastasere) og skade funksjonen til omkringliggende vev.

Vel, nå er det forskjellige måter å behandle kreft på, inkludert:

1. Kjemoterapi

Kjemoterapi eller kjemoterapi er kreftbehandling ved bruk av legemidler som kan drepe unormale celler i kroppen. Disse stoffene er gruppert i henhold til deres virkemåte, kjemiske struktur og interaksjoner med andre stoffer.

Ulike typer medikamenter brukes i kjemoterapi, inkludert:

  • Alkyleringsmiddel

Disse stoffene forhindrer cellene i å dele seg ved å skade deres DNA. Vanligvis brukes det til å behandle lungekreft, brystkreft og leukemi. Alkyleringsmidler er for eksempel busulfan, temozolomid, mekloretamin, altretamin, lomustin og klorambucil.

  • Antimetabolitt

Disse stoffene forstyrrer DNA og RNA i cellene fra å dele seg. Brukes vanligvis til å behandle tykktarmskreft, eggstokkreft og brystkreft. For eksempel er anti-kreftmedisiner av denne typen azacitidin, fludarabin, pralatreksat og kladribin.

  • Anti-tumor antibiotika

Disse stoffene er ikke som antibiotika for å behandle bakterielle infeksjoner, men endrer DNA i kreftcellene slik at de ikke vokser og deler seg. Eksempler på denne klassen av legemidler er antracykliner (daunorubicin, epirubicin) eller ikke-antracykliner (bleomycin, daktinomicin).

  • Topoisomerasehemmer

Dette stoffet kan forstyrre topoisomerase-enzymer som forårsaker kjemiske reaksjoner i levende celler. Det brukes vanligvis til å behandle kreft i bukspyttkjertelen, lungekreft og tykktarmskreft. Eksempler på denne typen medikamenter er camptothecins (topotekan, irinotecan) og epipodofyllotoksiner (teniposid).

  • Mitosehemmer

Dette stoffet for ondartede svulster virker ved å stoppe cellene fra å dele seg. Det brukes vanligvis til å behandle lymfom og blodkreft. Eksempler på denne typen medikamenter er docetaxel, vinorelbin og paklitaksel.

  • Kortikosteroider

Dette stoffet er nyttig for å forhindre bivirkninger av kjemoterapi, som kvalme og oppkast. Legemidler brukt som eksempler er prednison, metylprednisolon og deksametason.

Kjemoterapi dreper ikke bare kreftceller, men også friske celler rundt dem. Imidlertid kan de fleste normale celler komme seg etter at behandlingen er utført.

2. Strålebehandling

Hvordan behandle kreft kan også være med strålebehandling. Denne kreftbehandlingen bruker ikke medikamenter, men strålingsstråler. Derfor er denne behandlingen også kjent som strålebehandling.

I motsetning til avbildningstester med stråling, bruker denne behandlingen høye doser stråling. På den måten kan svulster krympe og kreftceller kan dø. Disse unormale cellene blir deretter brutt ned og eliminert fra kroppen din.

Imidlertid kan denne terapien ikke direkte drepe kreftceller med én behandling. Det tar flere behandlinger for å få kreftcellenes DNA til å skade og dø.

Alternativ kreftbehandling utenom cellegift deles inn i to typer, nemlig ekstern stråling og intern stråling (brachyterapi). Å bestemme hvilken type kreftbehandling som er riktig for deg vil avhenge av krefttypen, størrelsen og plasseringen av svulsten og din generelle helse.

3. Biologisk terapi

Den neste måten å behandle kreft på er biologisk terapi. Denne terapien innebærer bruk av laboratorieproduserte stoffer som virker mot kreftceller. Kreftterapi er delt inn i ulike typer, inkludert:

Immunterapi

Den neste måten å behandle kreft på som fortsatt er basert på medikamenter er immunterapi. Immunterapi er en form for kreftbehandling som bruker det menneskelige immunsystemet til å bekjempe.

Måten det fungerer på er å stimulere ditt eget immunsystem til å stoppe veksten og spredningen av kreftceller i kroppen. Gi deretter spesielle menneskeskapte stoffer som har immunlignende funksjoner og egenskaper, for eksempel immunproteiner.

Denne behandlingen er et alternativ når kreften ikke reagerer godt på stråling eller kjemoterapi. Metoder for immunterapi som en måte å håndtere kreft på, inkludert:

  • Immunkontrollpunkthemmere. Å gi spesielle medikamenter slik at immunceller reagerer sterkere på kreft. Dette gjøres ved å redusere påvirkningen av immunsjekkpunkter i kroppen, som er den delen av immunsystemet som regulerer immunsystemet slik at det ikke blir for sterkt.
  • T-celleoverføringsterapi. Behandling for å forbedre T-cellenes naturlige evne til å bekjempe kreft. Til å begynne med blir immunsystemets celler som omgir svulsten tatt, valgt ut som de mest aktive mot kreft, og konstruert i laboratoriet for å fungere bedre. Deretter blir cellene satt tilbake i kroppen ved injeksjon i en vene.
  • Monoklonale antistoffer. Denne måten å behandle kreft på er også kjent som terapeutiske antistoffer. Denne behandlingen bruker et protein fra immunsystemet laget i et laboratorium som er designet for å merke og binde seg til kreftceller slik at immunsystemet lettere kan gjenkjenne og ødelegge dem.
  • Vaksine mot kreftmedisin. Denne behandlingen er i form av en vaksine som virker for å øke immunsystemets respons på kreftceller. Det skal imidlertid bemerkes at vaksiner i immunterapi er forskjellige fra vaksiner som vanligvis brukes for å forebygge sykdom.
  • Immunsystemmodulatorer. Denne måten å behandle kreft på virker ved å øke kroppens immunsystemrespons mer spesifikt hvis jobb det er å bekjempe kreftceller.

Akkurat som andre behandlinger, forårsaker immunterapi også bivirkninger som tretthet i kroppen, hudproblemer, feber og kroppssmerter.

Målterapi

Målrettet terapi er en målrettet behandling for å blokkere vekst og spredning av kreftceller med legemidler. Denne behandlingen er forskjellig fra kjemoterapi fordi den spesifikt kan ødelegge kreftceller gjennom legemidler. I motsetning til kjemoterapi, påvirker ikke denne kreftbehandlingen de friske cellene rundt kreften.

Selv om målretting direkte for å drepe unormale celler og anses å være i stand til å behandle kreft, har denne metoden fortsatt svakheter. Svakheter som kreftceller blir resistente mot visse legemidler, er kun effektive mot svulster med spesifikke genetiske mutasjoner, og forårsaker diaré, leverproblemer og blodpropp.

4. Hormonbehandling

Hormonbehandling er en kreftbehandling som bremser eller stopper veksten av kreft ved hjelp av hormoner. Hormonbehandling er også kjent som endokrin terapi. Vanligvis brukes denne terapien som en måte å behandle brystkreft og prostatakreft.

Målet med denne behandlingen er å krympe svulsten før strålebehandling utføres. Deretter brukes den også som en ekstra kreftbehandling slik at kreften ikke kommer tilbake.

Kreftbehandlingsbehandlinger er svært varierte, inkludert å ta medikamenter som inneholder hormoner, injisere hormoner i kroppen og kirurgisk fjerning av organer, som eggstokkene eller testiklene. Dessverre virker denne behandlingen kun på kreftformer som krever kroppens hormoner og forårsaker bivirkninger som redusert sexlyst, impotens, tørr skjede og tretthet.

5. Kreftkirurgi

Hvordan behandle kreft som er svært vanlig i tillegg til å ta medisiner er kirurgi. Denne medisinske prosedyren utføres for å fjerne kreftceller fra å spre seg til det omkringliggende friske vevet.

Det finnes ulike typer kirurgi for kreft, inkludert:

  • Kryokirurgi

Operasjonen bruker kald energi i form av flytende nitrogen for å fryse kreftceller og ødelegge dem. Vanligvis gjort for å behandle livmorhalskreft.

  • Elektrokirurgi

Kirurgi med høyfrekvente elektriske strømmer for å drepe kreftceller i huden eller munnen.

  • Laser kirurgi

Operasjonen er avhengig av hjelp av høyintensive lysstråler for å komprimere ondartede svulster og fjerne kreftceller.

  • Mohs operasjon

Kirurgi på sensitive hudområder, som øyelokkkreft. Mohs kirurgi utføres ved å fjerne kreftceller i form av lag med en skalpell.

  • Laparoskopisk kirurgi

Et kirurgisk inngrep ved å lage små snitt og sette inn et spesialverktøy utstyrt med et kamera samt en kutter for å fjerne kreftceller.

6. Radionukleær terapi

Radionukleær terapi er en medisinsk prosedyre som involverer varme fra atomenergi som kan brukes til å behandle sykdommer, en av dem er kreft.

Før du starter vil du gjennomgå kroppsavbildning for å kartlegge plasseringen av kreftcellene og deres mulige metastaser. Legeteamet vil deretter forberede typen og dosen av radioisotopmedisiner (som inneholder radioaktive forbindelser) i henhold til din fysiske tilstand.

Etter det injiseres stoffet direkte i en blodåre. I løpet av minutter vil stoffet reise til det målrettede kreftcellestedet. Videre må du isoleres på spesialrom og behandles på sykehus slik at du ikke forurenser miljøet rundt før nivået av radioaktivt materiale er under rimelig grense (ikke farlig).

Under behandlingen kan det hende du må bruke en maske eller annet verneutstyr som forhindrer at strålingen påvirker andre deler av kroppen din. Bivirkninger av radionukleær terapi er kvalme, oppkast, humørsvingninger og ubehag i kroppen.

7. Ultralydbehandling

Tidlig i 2020 avslørte American Institute of Physics at bruk av ultralyd (USG) med riktig frekvens kan ødelegge kreftceller. Ultralydbehandling fra Caltech er avhengig av eksponering for varmeenergi fra lavintensiv ultralyd for å drepe kreftceller uten å skade omkringliggende friske celler.

Senere ble ultralydbehandling også kjent som HIFU eller fokusert ultralyd med høy intensitet. Denne terapien bruker en arbeidsmåte som er omvendt proporsjonal med ultralydterapi fra Caltech, som bruker høye frekvenser.

HIFU kan ikke trenge gjennom fast ben eller luft, så det kan bare brukes ved visse typer kreft, hvorav en er prostatakreft. Men til nå gjør forskere fortsatt dypere observasjoner om dens effektivitet så vel som bivirkninger. Bruken av denne behandlingen i Indonesia er fortsatt ikke vanlig.

8. Biopsikirurgi

Biopsi er kjent som en av kreftdiagnostiske tester. Imidlertid er en biopsi også en kreftbehandling fordi prosessen med å fjerne svulsten kan gjøres samtidig når undersøkelsen for kreft gjøres.

En kirurgisk biopsiprosedyre brukes til å fjerne en del av et område med unormale celler (snittbiopsi) eller fjerne et helt område med unormale celler (eksisjonsbiopsi). Vanligvis vil legen gi deg lokal eller generell anestesi, og be deg om å bli på sykehuset i noen dager.

I tillegg til kreftmedisiner er det også palliativ behandling

Palliativ behandling er behandling som ikke er rettet mot å kurere sykdommen. Men å hjelpe pasienter med å redusere symptomer eller redusere andre faktorer som forverrer symptomene slik at livskvaliteten deres blir bedre. Eksempler på palliativ behandling som kreftpasienter vanligvis følger er:

1. Kunst- og musikkterapi

Den neste kreftbehandlingen, bruker ikke rusmidler men med kunstneriske aktiviteter. Selv om den ikke kurerer kreftceller direkte, hjelper denne behandlingen pasienter med å håndtere følelsene sine, som tristhet, sinne, frykt og angst.

Ved å håndtere følelser bedre vil også pasientens psykiske helse bli bedre og vil ha innvirkning på immunsystemet slik at det kan forbedre pasientens livskvalitet til det bedre.

I denne terapien vil pasientene bli fylt med ulike aktiviteter, som å lytte til musikk, synge, spille musikkinstrumenter, tømme følelsene sine i tekster og sanger, tegne, male, skulpturere eller lage ulike håndverk.

2. Dyreterapi (dyreterapi)

Veterinærterapi bruker heller ikke legemidler for å behandle kreft. Det virker, nedgangen i stress når kjæledyrterapi forårsaket av produksjonen av endorfiner.

Dette hormonet kan lindre smerte og gjøre en person mer komfortabel og lykkelig. Hvis det blir konkludert, kjæledyrterapi kan hjelpe kreftpasienter på flere måter, nemlig:

  • Reduserer smerte og lar pasienter redusere bruken av smertestillende midler
  • Redusere stress på grunn av sykdommen du har og også behandlingen du tar
  • Reduserer utmattelsessymptomer som vanligvis angriper kreftpasienter

Kreftbehandling for eldre (eldre)

I motsetning til yngre voksne, har ikke eldre mange kreftbehandlinger. Dette er fordi eldre vanligvis også har andre kroniske sykdommer, som diabetes og hjertesykdom. Som et resultat er bivirkningene som kan oppstå ved behandling for eldre langt mer alvorlige.

Kreftbehandling som kan utføres av eldre er å ta medikamenter gjennom kjemoterapi, etter strålebehandling og kirurgisk fjerning av kreftceller. Imidlertid vil bivirkningene som vises være mer alvorlige, så både leger og familier må vurdere behandlingsalternativer nøye.

Ulike bivirkninger som oppstår under kreftbehandling hos eldre inkluderer:

  • Nedsatt hjerte-, nyre- og lungefunksjon.
  • Nedgang i antall hvite blodceller, røde blodceller og blodplater.
  • Fordøyelsen er forstyrret og nervesystemet er skadet.