Paracetamol vs Ibuprofen: Hvilken medisin bør du ta? •

Til tross for de mange merkenavnene og forskjellige produktpakningsutseende, er det i hovedsak to hovedtyper av reseptfrie smertestillende (analgetika) der ute: paracetamol vs ibuprofen.

Paracetamol aka acetaminophen, som finnes i Panadol, Bisolvon, Tempra, og så videre. Mens ibuprofen som et ikke-steroid antiinflammatorisk legemiddel (NSAID) inkluderer ibuprofen (Advil eller Proris), naproxen og aspirin.

Ibuprofen og paracetamol er de mest brukte reseptfrie smertestillende og febernedsettende legemidlene, spesielt hos barn. Selv om de to ofte er forvirret og forvirret med hverandre, viser det seg at det er flere forskjeller mellom disse to stoffene enn vi kanskje tror.

Ibuprofen og paracetamol er forskjellige i hvordan de virker, hvor raskt de virker, og hvor lenge de varer i kroppen, samt hvem de kan gis til, og risikoen for bivirkninger og interaksjoner med andre legemidler.

Her er vår guide for å finne det beste smertestillende middelet mellom paracetamol vs ibuprofen for din spesifikke klage.

Paracetamol vs Ibuprofen

Når skal man ta paracet?

Paracetamol har blitt brukt trygt i årevis for å hjelpe med mild til moderat smerte og feber for spedbarn over 1 måned, barn og voksne. Dette smertestillende stoffet fungerer som en generell smertestillende og har en effekt som ligner på aspirin. Men i motsetning til aspirin, som er et antiinflammatorisk stoff, fremskynder ikke paracetamol tilheling av betennelse.

Dette betyr at hvis du har smerter fra en hoven ankel fra en forstuing, kan det være bedre å ta Proris enn å svelge en tablett Panadol. Paracetamol vil heller ikke virke effektivt for å kurere korsryggsmerter.

Paracetamol er bedre kjent for sin funksjon med å redusere feber takket være dets antipyretiske (temperatursenkende) egenskaper som er nyttige for influensa-, forkjølelses- og hostesymptomer. Det er også veldig bra for feber ledsaget av forkjølelse og spenningshodepine. Paracetamol brukes også til å lindre hodepine, sår hals og de fleste ikke-nevrale smerter (muskel- og leddsmerter, og menstruasjonssmerter/magekramper, for eksempel) fra mild til moderat. Rapportert av Medical Daily, ifølge funnene fra en ny studie fra Australia, kan paracetamol gi liten kortsiktig fordel for personer med slitasjegikt.

Noen sår hals er forårsaket av sekundære bakterielle infeksjoner, men de fleste er forårsaket av virus. Ved halsbetennelse er det du ikke vil gjøre å dempe kroppens naturlige forsvar, nemlig immunforsvaret. Ibuprofen og aspirin er ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler - de demper kroppens inflammatoriske respons, kroppens forsvarsmekanisme. Dermed gjør dette paracetamol (som er smertestillende, men ikke betennelsesdempende) til et bedre valg.

Selv om det ikke er noen bevis for hvordan det fungerer, er en teori at paracetamol stopper oppfatningen av smerte og frigjøring av visse kjemikalier i hjernen - som oppstår som respons på smerte. Paracetamol kan brukes på tom mage eller etter måltider.

Når du skal ta ibuprofen

Ibuprofen ser ut til å fungere bedre når det er klare bevis på en inflammatorisk årsak i kroppen din, som leddgikt eller nakkesmerter og andre skader. Ibuprofen er også effektiv til å behandle feber, vanlig til moderat hodepine, migrene, spenningshodepine, tannpine, revmatisme, slitasjegikt, juvenil leddgikt, korsryggsmerter, hevelse på grunn av forstuinger eller forstuinger, til smerter etter operasjonen.

Ibuprofen virker på to måter: For det første blokkerer det produksjonen av prostaglandinlignende kjemiske forbindelser i blodet som forårsaker betennelse og smerte. For det andre virker ibuprofen ved å redusere betennelse eller irritasjon rundt såret, og dermed fremskynde helingsprosessen.

Voksne kan ta ibuprofen samtidig med paracetamol om nødvendig, men dette anbefales ikke til barn. Den smertelindrende effekten av ibuprofen begynner umiddelbart etter å ha tatt en dose, men dens anti-inflammatoriske effekter kan noen ganger ta opptil tre uker for å få de beste resultatene.

Ibuprofen kan øke risikoen for et dødelig hjerteinfarkt eller hjerneslag, spesielt hvis du bruker det langsiktig eller tar høye doser, eller hvis du har hjertesykdom. Ikke bruk denne medisinen før eller etter hjertebypassoperasjon. Å ta NSAIDs etter måltider kan bidra til å forhindre irritasjon i magen.

Fortsatt forvirret om når du skal ta paracetamol eller ibuprofen?