Forskjellen mellom en psykolog og en psykiater du bør vite

Foreløpig er det fortsatt mange mennesker som ikke kan skille mellom en psykolog og en psykiater. Årsaken er at de antar at psykologer og psykiatere er de samme to typer arbeid, fordi de begge involverer psykiske problemer. Ikke sjelden er det dette som gjør at mange ofte forveksler mellom psykologer og psykiatere når de ønsker å konsultere sine psykiske problemer.

Hva er forskjellen mellom en psykolog og en psykiater?

Psykologer og psykiatere har begge til oppgave å hjelpe mennesker som har psykiske lidelser. Men faktisk har disse to yrkene forskjeller! Sjekk ut hele forklaringen i den følgende artikkelen.

Hva er en psykiater?

Psykiatri er faktisk en spesialitet innen medisin. Så folk som ønsker å bli psykiatere må først gå på medisinsk skole S1. Etter endt skolegang og allmennlegeutdanning vil psykiateren fortsette med fire års residensutdanning med spesialisering i psykiatri.

Som psykiater vet en psykiater alt om diagnose og behandling som kan gjøres for enhver pasients psykologiske tilstander som har en tendens til å være kompliserte, som bipolar lidelse og schizofreni. Etter bestått botid vil psykiateren senere ha tittelen lege og Sp.KJ (spesialist i psykiatrisk helse)

I utviklede land er psykiatere juridisk og klinisk hovedansvarlig for den generelle psykiske helsehjelpen til pasienter. Det er derfor psykiatere er ansvarlige for å diagnostisere en pasients psykiske lidelser og bestemme behandlingen som skal utføres, fordi deres ekspertise fokuserer på kjemiske ubalanser i den menneskelige hjernen. Derfor kan psykiatere foreskrive og behandle medikamenter (farmakoterapi), hjernestimuleringsterapi, fysiske undersøkelser og laboratorieundersøkelser i henhold til pasientenes behov.

Hva er en psykolog?

Psykologer går ikke på medisinstudiet, men får utdanning fra psykologi. For å bli psykolog må man først gjennomføre en lavere utdanning ved det psykologiske fakultet. Etter det kan de bare fortsette sitt faglige program for å lære å øve seg på å bli psykolog.

Psykologisk arbeid nærmest psykiatere er klinisk psykologi som håndterer psykiatriske saker, diagnostiserer psykologiske symptomer hos pasienter, og utfører psykoterapi som behandlingsform.

Derfor er psykologer kompetente til å gjennomføre en rekke psykologiske tester som senere vil bli tolket som svar på problemer som pasienter opplever, for eksempel; IQ-test, talentinteresse, personlighetstest og så videre. En psykolog kan ikke foreskrive medisiner, men fokuserer på psykososial terapi for pasientens atferd, tanker og følelser.

Psykologer og psykiatere jobber sammen for å gi den beste terapien

Basert på forklaringen ovenfor studerer i utgangspunktet psykologer og psykiatere både psykologi og alle ting knyttet til menneskelig utvikling, som hvordan hjernen fungerer, følelser, følelser og tanker. I tillegg har disse to profesjonene også samme konsentrasjon av praksis, i form av innsats for å behandle, forebygge, diagnostisere og gi terapi.

Psykologer og psykiatere jobber sammen for å koordinere med hverandre for å gi pasientene den beste behandlingen. Psykologer behandler ofte pasienter ukentlig for psykososial rådgivning.

I likhet med psykologer behandler psykiatere også ofte pasienter ukentlig eller månedlig for psykoterapi eller psykofarmakologi. Dette avhenger av tilfellet eller problemet hver pasient står overfor og pasientens kliniske behov.

Hvor bør du gå for konsultasjon hvis du har psykiske problemer?

Hvis du klager over psykiske problemer eller lidelser, enten det skyldes depresjon eller angstlidelser, bør du først oppsøke fastlege. Deretter vil han stille en første diagnose av tilstanden som trengs for å identifisere eventuelle psykiske problemer du står overfor.

I tillegg vil allmennlegen anbefale en psykiater eller psykolog som passer for deg, ut fra den konkrete situasjonen og hvilken type behandling du måtte trenge. Du bør ikke skamme deg for å søke hjelp. I likhet med fysisk helse er mental helse en viktig del av livet ditt for å leve et lykkelig liv.