8 tegn og symptomer på at du har nerveskade •

Det menneskelige nervesystemet er et nettverk av nerveceller som er ansvarlige for å overføre impulser fra hjernen til resten av kroppen for å utføre organfunksjoner. Derfor er det ikke overraskende at et skadet nervesystem kan påvirke kroppens funksjoner. Denne nerveskaden kan være forårsaket av mange årsaker som skade, autoimmun sykdom, diabetes, hjerneslag eller bivirkninger av medikamenter.

Tegn som indikerer at du har nerveskade

Noen av egenskapene du kan gjenkjenne inkluderer:

1. Du føler deg nummen eller nummen

Du kan føle nummenhet, prikking eller brennende følelse som sprer seg rundt hendene og føttene, spesielt fingrene. Hvis du føler disse symptomene mens du sover og er forbigående, er dette fortsatt relativt normalt. Men hvis du føler at det gjentar seg og over lengre tid, kontakt lege umiddelbart.

2. Vanskelig å bevege seg

Nerveskader kan redusere blodstrømmen til visse deler av kroppen, slik at du vil føle stivhet som gjør det vanskelig å bevege seg. Ifølge R. Glenn Smith, MD, PhD, en nevrolog ved Houston Methodist, hvis nerveskade oppstår i de motoriske nervene vil det føre til at den lidende opplever lammelser. Disse symptomene kan også signalisere om det er et alvorlig problem som krever umiddelbar handling, for eksempel hjerneslag.

3. Beina føles veldig såre

Hvis du har vedvarende, uutholdelig smerte, svie eller prikking som starter i korsryggen og stråler ut til bena, kan det hende du har isjias. Dette indikerer om isjiasnerven din blir komprimert eller skadet, enten fra fall eller belastning på ryggraden.

4. Tap av balanse

Føler du deg ofte i ubalanse? Som å plutselig snuble eller til og med falle? Dette indikerer om det er nerveskade på grunn av manglende koordinasjon. Imidlertid kan dette muligens være et tegn på Parkinsons, som er skade på nerveceller i deler av hjernen.

5. Hyppig vannlating

Nerveskade kan også være et signal om at blæren din blir skadet. Som et resultat tisser du ofte. Spesielt hvis du føder normalt eller har diabetes, da er du mer utsatt for nerveskader.

6. Hyppig hodepine

Hvis du opplever hodepine som oppstår gjentatte ganger og over lengre tid, er sjansen stor for at du har hodepine occipital nevralgi som er en tilstand som kan oppstå fordi nervene i nakken din er i klem. Kontakt lege umiddelbart for å sikre tilstanden til nervene i hjernen.

7. Overdreven svette

Hvis du svetter for mye eller svetter for lite uten noen klar forklaring, kan dette være et informasjonssignal om at nervene som frakter informasjon fra hjernen til svettekjertlene blir forstyrret.

8. Hjerneresponsen avtar

Sensoriske nerver skal fortelle hjernen din når ting er farlig eller truende. Men i dette tilfellet fungerer ikke sansenervene som de skal. For eksempel kan du oppleve en brannsår, kutt eller traumer fra å ikke innse at du har rørt ved noe varmt, skarpt eller noe som gjør deg ukomfortabel.

Hva gjør du hvis du har nerveskade?

Hvis du opplever noen av tegnene nevnt ovenfor, her er noen ting du kan gjøre:

1. Oppsøk lege

Legen er din beste venn for behandling av nerveskader. Vær en samarbeidspasient, ved å svare på alle de vanlige spørsmålene fra leger som hvordan smerten føles, hvor lenge smerten varer og hvordan den påvirker daglige aktiviteter, har du hjulpet legen med å finne årsaken til smerten og hvordan den skal behandles den.

2. Tar narkotika

Det finnes ulike typer smertestillende midler som selges over disk på markedet. Dette stoffet brukes ofte som det første stoffet for å redusere eller stoppe nervesmerter. Komponentene i smertestillende medisiner inneholder vanligvis: ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) eller paracetamol. Noen av disse smertestillende midler varierer i form av kremer, geler, salver, oljer eller sprayer som påføres huden som ligger over området der du føler smerte eller ømhet.

3. Naturmidler for nervesmerter

Noen mennesker med nervesmerter søker andre behandlingsmetoder, for eksempel å ta komplementære eller naturlige midler. For eksempel kan akupunktur hjelpe til med å helbrede nervesmerter. Det er også noen som tar kosttilskudd (som vitamin B-12). Du og legen din bør imidlertid diskutere bruk av denne behandlingen først for å sikre at den ikke forstyrrer andre medisinske terapier du kanskje tar.

4. Anvendelse av en sunn livsstil

Selv om medisinsk behandling kan redusere nervesmerter, er de fleste leger enige om at når pasienter er forpliktet til å ta i bruk en sunn livsstil som trening, riktig kosthold og vekt, vil de øke sjansene for ytterligere smertekontroll.