Liste over matallergimedisiner som er lett å kjøpe på apotek

En matallergi er en unormal reaksjon som kroppen produserer fordi immunsystemet feilaktig oppfatter inntak av visse matvarer som skadelige stoffer. Hva er behandlingene og medisinene for matallergi som raskt kan løse symptomene?

Medisiner for å behandle matallergier

Noen matvarer som forårsaker allergi inkluderer egg, melk, sjømat, nøtter, hvete og visse grønnsaker og frukt. Å spise disse matvarene, enten det er tilsiktet eller ikke og i små eller store porsjoner, kan få immunsystemet til å frigjøre histamin.

Frigjøring av store mengder histamin får kroppen til å reagere negativt ved å utløse betennelse. Den inflammatoriske effekten forårsaker da matallergisymptomer i form av rennende nese, kløe over hele kroppen, hevelser i lepper, tunge, øyne, til kvalme, oppkast og diaré.

Hos noen mennesker kan matallergier også føre til at de får kortpustethet eller gir en lyd som også er kjent som hvesing.

Hvis du ofte opplever reaksjoner og har fått diagnosen allergi, finnes det ulike behandlinger som kan gjøres for å behandle allergier slik at de ikke blir verre og fører til anafylaksi.

Drikker narkotika

En av de første tingene du må gjøre når du begynner å oppleve symptomer på matallergi, er å ta medisiner. Medisinering kan virke for å lindre symptomene raskt og effektivt. Følgende er medisiner som vanligvis anbefales for å behandle matallergiske reaksjoner.

1. Antihistaminer

Hvis du har matallergi, er et antihistamin en av de medisinene du bør ha med deg overalt. Antihistaminer virker for å stoppe produksjonen av histamin, som utløser allergisymptomer.

Noen eksempler på antihistaminer er difenhydramin, cetirizin, loratadin og fexofenadin. Dette stoffet kan kjøpes reseptfritt på apotek, selv om det i visse tilfeller kan være behov for resept fra lege.

Noen av de vanlige bivirkningene av antihistaminer som du bør se opp for er døsighet, hodepine, urolig mage og munntørrhet. Ta medisinen som beskrevet på legemiddelpakken, eller som anbefalt av apoteket eller legen.

Antihistaminer brukes ofte som et hovedmedisin for å behandle matallergier. Imidlertid kan ikke alle symptomer fullstendig overvinnes med antihistaminer. Du kan trenge andre samtidig administrerte medisiner som fungerer med antihistaminer for å lindre symptomene.

2. Kortikosteroider

Kortikosteroider eller steroider er legemidler som leger ofte foreskriver sammen med antihistaminer for å behandle matallergier

Steroidmedisiner virker for å behandle tett og/eller rennende nese, nysing og kløe på grunn av allergi. Steroider er også nyttige for å lindre hevelser i lepper, tunge, øyne og andre kroppsdeler som en allergisk reaksjon.

Noen eksempler på vanlige kortikosteroidmedisiner for å behandle matallergier er som følger.

  • Prednisolon og metylprednisolon i pille- og suspensjonsform.
  • Inhalatorsteroider for astma-relaterte symptomer.
  • Betametason i form av en aktuell medisin for å lindre kløe og røde utslett på huden.
  • Fluorometolon i form av øyedråper, for å lindre rennende røde øyne.
  • Budesonid og flutikasonfuroat for å lindre nesetetthet, nysing og rennende nese.

3. Dekongestanter

I tillegg til steroider og antihistaminer, kan legen din foreskrive dekongestanter som pseudoefedrin hvis matallergien din forårsaker tett nese og rennende nese. Denne matallergimedisinen er tilgjengelig i form av piller, væsker, dråper og nesespray.

Decongestants arbeider for å tømme hevelse i blodårene i nesen som gjør at luftveiene blir blokkert. Imidlertid kan dekongestanter ikke bidra til å lindre symptomer på nysing eller kløe i nesen.

Ulike tester og screeninger for å diagnostisere matallergier

4. Mastcelle (mastcelle) stabilisator

Mastceller er hvite blodceller i immunsystemet som har ansvaret for å reagere på allergener inntil kroppen reagerer.

Mastcellestabilisatorer er stoffer som hindrer kroppen i å frigjøre histamin. Leger foreskriver vanligvis bare denne medisinen når vanlige allergimedisiner, som antihistaminer, ikke fungerer bra.

Mastcellestabilisatormedisiner vil vanligvis bli foreskrevet av en lege hvis du opplever symptomer på rhinitt (tett nese) og konjunktivitt (kløende røde øyne). Dette stoffet er trygt å bruke i flere dager til symptomene blir bedre, men det anbefales ikke å bruke det for lenge.

5. Medisiner mot diaré

Diaré er et symptom på matallergi som kan oppstå hos noen mennesker. Hvis diaré ikke behandles, kan dette fordøyelsesproblemet føre til at du blir svak av dehydrering.

Så for å overvinne symptomene på denne matallergien, kan du bruke generisk diarémedisin på apoteket. Legemidler som loperamid (Imodium) og vismutsubsalicylat (Pepto-Bismol) kan imidlertid foreskrives av legen din hvis dine matallergisymptomer gjør at du for eksempel får alvorlig diaré, helt til avføringen kommer ut bare flytende.

Loperamid virker for å bremse bevegelsen av avføring langs tarmene slik at overflødig væske i den kan absorberes av kroppen. I mellomtiden virker vismutsubsalicylat ved å balansere mengden væske i tarmene. Som et resultat vil den resulterende avføringen bli tettere og hardere.

6. Kvalmestillende midler (antiemetika)

Matallergier kan også forårsake kvalme og til slutt oppkast. Hvis du opplever disse symptomene, kan legen din foreskrive et kvalmestillende middel (antiemetikum) som vismutsubsalicylat med merkenavnet Kaopectate eller Pepto-Bismol.

På den annen side kan antihistaminer som dimenhydrinat også bidra til å forhindre eller lindre kvalme og oppkast. Disse antihistaminene virker ved å blokkere meldinger til den delen av hjernen som kontrollerer kvalme og oppkast.

7. Leukotrienhemmer

Leukotrienhemmere er reseptbelagte legemidler som blokkerer frigjøringen av leukotriener, andre kjemikalier kroppen produserer for å utløse en allergisk reaksjon. Dette stoffet kan lindre symptomer på matallergi i form av tett nese, rennende nese og nysing.

Dessverre har dette stoffet bivirkninger som kan påvirke brukerens psykologi, som irritabilitet, angst, søvnløshet, depresjon og til og med hallusinasjoner.

Epinefrin injeksjon, for alvorlige matallergier

I visse tilfeller kan det å spise små mengder allergifremkallende mat utløse en alvorlig reaksjon som kalles anafylaktisk sjokk. Anafylaktisk sjokk kan oppstå raskt med symptomer som umiddelbart føles alvorlige og forverrende.

Anafylaktisk sjokk kan være livstruende hvis det ikke behandles umiddelbart. Til det trengs en spesiell allergimedisin i form av en injeksjon av adrenalin. Anafylaktisk sjokk er svært utsatt for personer som har peanøttallergi.

Når du opplever en anafylaktisk reaksjon, kan injeksjoner av stoffet adrenalin bidra til å øke pustearbeidet, øke blodtrykket, stabilisere hjertefrekvensen og redusere hevelse under allergier.

Denne matallergimedisinen er kun foreskrevet av en ekspert lege, ikke reseptfri på markedet. Oppbevar injeksjonen på et kjølig sted, vekk fra sollys, og ikke i kjøleskap. Dette er fordi eksponering for høye temperaturer kan endre medikamentinnholdet. Ikke glem å også ta hensyn til utløpsdatoen til stoffet hver gang du vil bruke det.

Effekten av dette stoffet er rask, men det varer ikke lenge for å behandle alvorlige matallergisymptomer. Hvis du eller noen andre blir bedre umiddelbart etter adrenalininjeksjonen, bør du likevel tas med til legen for videre undersøkelse og behandling.

Forebygging av matallergiske reaksjoner, hjemme og på restauranter

Immunterapi

Et annet alternativ for behandling av matallergi er immunterapi. Vær oppmerksom på at immunterapi ikke er rettet mot å kurere allergier fullstendig, men denne behandlingen vil lindre den allergiske tilstanden du har.

Behandlingen fokuserer på å gjøre kroppen mer vant til eksponering for allergi, senere håper man at kroppen ikke lenger vil gi en reaksjon som er for alvorlig. I tillegg kan du også ta mindre allergimedisiner etter å ha gjennomgått denne metoden.

Noen typer immunterapibehandlinger er:

  • Injiserbar immunterapi (SCIT). Allergiinjeksjoner er den vanligste og mest effektive formen for allergiimmunterapi. Disse injeksjonene vil bidra til å endre immunsystemet som vil forhindre utvikling av allergier og astma. Injeksjoner vil bli gjort 1-2 ganger i uken i en periode på seks måneder.
  • Sublingual immunterapi (SLIT). SLIT gjøres ved å legge en tablett som inneholder et allergen under spyttet. Etter det vil stoffet bli absorbert i kroppen. Tabletter kan redusere symptomene ved å bygge motstand mot effekten av allergenet. Dessverre behandler tabletter kun én type allergi og kan ikke forhindre utviklingen av nye.

Matallergibehandling hjemme

I tillegg til medisinske legemidler eller de som er gitt av en lege, kan du også ta noen tiltak for å lindre den allergiske reaksjonen du føler. Her er de ulike alternativene.

Påfør kløelindrende krem

Ofte vil en matallergisk reaksjon forårsake symptomer som kløe eller rødt utslett. Faktisk, hvis det dukker opp, kan du ofte ikke motstå å skrape det. Imidlertid vil denne metoden faktisk gjøre huden mer kløende og kan forårsake skade eller til og med irritasjon.

For å overvinne dette, er det bedre å umiddelbart bruke kremen på det kløende området. Typer kremer som ofte brukes er aktuelle kortikosteroidmedisiner og calamin lotion.

Som orale kortikosteroidmedisiner, inneholder denne aktuelle medisinen også steroider som fungerer for å lindre betennelse i huden som utløser kløe. Mens calamin lotion vil beskytte huden med sitt snerpende innhold som kan redusere kløe. Du kan finne calamin lotion på apotek.

I tillegg til aktuelle kortikosteroider og calamin, kan du også bruke fuktighetskremer som kan berolige huden som aloe vera gel. For et mer praktisk alternativ, legg en klut dynket i kaldt vann eller en ispose på den kløende huden i 10 minutter.

Etter det, bruk løsere, svettetransporterende klær for å forhindre at hudirritasjon blir verre.

Bløtlegg i varmt vann

En annen måte som kan gjøres som behandling for matallergiske reaksjoner er bløtlegging i varmt vann. Dette vil bidra til å redusere den uutholdelige kløen når reaksjonen oppstår. I tillegg til å lindre kløe på huden, antas bløtlegging i varmt vann også å gjøre kroppen mer avslappet.

Husk at vannet som brukes er lunkent vann og ikke varmt vann. Varmt vann vil bare forverre irritasjon og tørke ut huden.

Drikk vann

Noen mennesker opplever allergiske reaksjoner som kvalme eller oppkast etter inntak av triggermat. Det er også folk som har diaré. Opplever du dette bør du i tillegg til å ta allergier også hjelpe til ved å drikke nok vann.

Kroppen din skiller ut mye væske når du har diaré eller oppkast, dette er når du er mer utsatt for dehydrering. Sørg derfor for at væskebehovet ditt er tilstrekkelig ved å drikke mer vann.