Typer mat for brudd som er viktig å konsumere

Brudd eller brudd kan være forårsaket av en rekke ting, for eksempel skader eller benskjørhet. Hvis du har et brudd, kan du bli bedt om å gjennomgå en bruddbehandlingsprosedyre, for eksempel innsetting av en benpenn, gips eller bruddoperasjon. I tillegg må du også spise visse typer mat under restitusjon av brudd.

Typer mat som kan hjelpe til med å gjenopprette brudd

I utgangspunktet kan all sunn og næringsrik mat bidra til å komme deg etter brudd eller forstyrrelser i beinstrukturen du opplever. Det er imidlertid noen matvarer med visse næringsstoffer som trengs i større mengder slik at tilstanden til beinene dine forbedres raskt.

Her er noen matvarer som er bra for bruddskader for å fremskynde helbredelsen:

1. Kjøtt og egg som kilde til protein

Kjøtt, som storfekjøtt, og fjærfeprodukter, som kylling og egg, er viktig mat for personer med brudd å spise. Årsaken er den typen mat som er en kilde til høy protein, som spiller en viktig rolle i beindannelse.

Rapporter fra Orthogate, er så mye som 55 prosent av det totale volumet av menneskelig bein protein. Derfor er dette næringsstoffet svært viktig for å bygge nytt beinvev, som er nødvendig for bruddpasienter i løpet av tilhelingsperioden.

Det nevnes også, å tilsette mat som inneholder protein etter ortopedisk kirurgi kan redusere bentap og muligheten for infeksjon, samt øke benmassen. På den annen side kan proteinmangel faktisk føre til en reduksjon i beinbyggende hormoner, som igjen bremser utvinningen.

For å støtte helingsprosessen anbefales det at du inntar 1-1,2 gram protein per kg kroppsvekt hver dag. For de av dere som er vegetarianere kan du dekke disse ernæringsbehovene fra planteproteinkilder, som soyabønner og produkter fra soyabønner, som tofu og tempeh.

2. Melk og meieriprodukter som inneholder mye kalsium

Andre matvarer for bruddrammede som må inntas er melk og meieriprodukter, som ost og yoghurt. Melk og meieriprodukter inneholder mye kalsium, som er et stoff som er nødvendig for beindannelse. Dermed kan inntak av melk og avledede produkter bidra til å fremskynde helingsprosessen av brudd, slik at forstyrrelser i bevegelsessystemet kommer seg raskt.

Melk og meieriprodukter som er gode for å helbrede brudd er fettfattige eller fettfrie. Hvis du ikke liker eller er allergisk mot kumelk, kan soyamelk også være et godt valg for å helbrede brudd, fordi kalsiuminnholdet i soyabønner er ganske høyt.

Du anbefales å innta melk eller annen kalsiumholdig mat så mye som 600-1000 mg per dag. Ikke bare for personer med brudd, inntak av disse matvarene og drikkene er også bra for alle for å forhindre osteoporose, som er en av årsakene til brudd.

3. Marin fisk, som laks og tunfisk som kilde til vitamin D

Noen marine fisker, som laks og tunfisk, er andre matvarer for bruddskader som må konsumeres for å hjelpe bruddhelingsprosessen. Begge typer fisk er kjent for å inneholde høyt vitamin D. Vitamin D hjelper kroppen med å absorbere og utnytte kalsium, som spiller en viktig rolle i prosessen med beindannelse.

Ikke bare vitamin D, marin fisk som laks, tunfisk og sardiner er også kjent for å være rike på kalsium og protein, så disse matvarene anbefales på det sterkeste for bruddskader under helingsprosessen. Vitamin D kan imidlertid ikke bare fås fra mat. Du kan også få god vitamin D-næring fra solen.

4. Grønne grønnsaker, som spinat og brokkoli som jernkilde

Grønnsaker er god mat for alle å spise, ikke minst for personer med beinbrudd. I tillegg til å være høy i fiber, inneholder visse grønnsaker, som spinat, brokkoli og noen andre bladgrønnsaker, kalsium og jern som pasienter med brudd trenger.

Ifølge American Bone Health er jern en kofaktor for enzymer som er involvert i syntesen av kollagen, som er nødvendig for beindannelse. Omvendt kan lave jernnivåer faktisk redusere beinstyrken.

5. Appelsiner, jordbær, kiwi og sitroner er rike på vitamin C

Frukt, som appelsiner, jordbær, kiwi og sitroner, inneholder høye nivåer av vitamin C og er bra for personer med brudd. Vitamin C er kjent for å ha antioksidantegenskaper som spiller en rolle i å styrke immunforsvaret, noe bruddpasienter trenger i løpet av helbredelsesperioden.

I tillegg hjelper vitamin C også syntesen av kollagen, som er nødvendig for å helbrede postoperative sår, reparere sener og leddbånd, og spille en rolle i dannelsen av nytt beinvev for bruddrammede.

Mattabuer som personer med brudd må unngå

Ikke bare spiser de anbefalte matvarene, pasienter med brudd må også unngå kostholdsbegrensninger under helingsprosessen. Å spise disse matvarene kan faktisk bremse helingsprosessen av bruddet ditt. Her er noen matvarer for bruddskader som må unngås under helingsprosessen:

1. Alkohol

Overdreven og kontinuerlig alkoholinntak kan hemme arbeidet til osteoblastceller med å danne nytt bein som trengs av bruddpasienter. Derfor er alkohol et av tabuene for bruddrammede fordi det kan bremse helingsprosessen.

2. Kaffe

Ikke bare alkohol, drikke eller mat som inneholder koffein, som kaffe, er også tabu for personer med brudd. Årsaken er at koffein kan redusere kalsiumabsorpsjonen, så det er ikke bra for beinhelsen.

Noen studier sier imidlertid at dette vanligvis forekommer hos noen som bruker mer enn fire kopper kaffe per dag. Denne effekten kan imidlertid overvinnes hvis du tilsetter en spiseskje eller to melk til drikken.

3. Salt

Å spise mat som inneholder mye salt (natrium) må også unngås for bruddskader under helbredelse. Årsaken er at for mye salt eller natrium kan føre til at kroppen mister kalsium, som faktisk er nødvendig når du danner nye bein.

For å unngå dette bør du redusere bruken av salt i matlagingen og begrense forbruket av bearbeidet mat og hermetikk som er kjent for å ha mye natrium. Prøv å ikke innta mer enn 2300 mg natrium per dag.