Vet hvordan serotonin kontrollerer følelser og stemninger

Kroppen består av ulike hormoner og kjemikalier som styrer alle kjemiske prosesser i kroppen. Dette inkluderer alias humør humør Du. Serotonin er en av kroppens kjemikalier som spiller en rolle i å kontrollere dine følelser og humør. Selv mangel på dette stoffet kan forårsake problemer humør som angstlidelser til depresjon. Kom igjen, finn ut mer om dette kjemiske stoffet.

Hva er serotonin?

Serotonin er et kjemikalie som er ansvarlig for å bære meldinger mellom nerveceller i hjernen. Dette stoffet er skapt av en biokjemisk prosess ved å kombinere ulike ingredienser som aminosyren tryptofan, proteinkomponenter og en kjemisk reaktor, nemlig tryptofanhydroksylase. I tillegg til hjernen, finnes disse kjemikaliene også i tarmene, i blodplater og i sentralnervesystemet.

Aminosyren tryptofan er en av ingrediensene for å lage kjemikalier som er viktige for hjernens nerveceller. Tryptofan produseres ikke i kroppen, men fra maten du spiser.

Hvis kroppen mangler tryptofan, vil hormonnivået mellom celler i hjernens nerver i kroppen minke. Som et resultat kan du oppleve psykiske lidelser, depresjon. En person som er deprimert vil føle seg konstant trist og miste interessen for ting.

Serotoninfunksjon i kroppen

Serotoninhormon er kjent for sin funksjon i å regulere humøret. Årsaken, fordi dette kjemikaliet er produsert av tryptofan som er relatert til å regulere humør. Dette stoffet i hjernen hjelper til med å regulere følelser av angst og lykke.

Under normale forhold bruker nerveceller i hjernen og ryggmargen tryptofan og en rekke andre kjemikalier for å produsere serotonin. Dette sentralnervesystemet vil sende et signal til hver hormonproduserende signalreseptor om å begynne å produsere.

Når nivåene av dette kjemikaliet er lave, er det ofte assosiert med depresjon. I mellomtiden, hvis nivået er høyt, er det synonymt med å føle seg bra og velstående.

I tillegg til å regulere humøret, gir serotonin også mange fordeler for kroppen, inkludert:

  • Reguler tarmfunksjon og bevegelse og kontroller appetitten. Så hvis hormonnivået er problematisk, kan endringer i appetitten også forekomme.
  • Hjelper blodproppprosessen ved å stimulere frigjøringen av blodplater for å hjelpe sår til å gro. Dette stoffet bidrar deretter til å begrense de små arteriene som kan bremse strømmen og koagulere blodet.
  • Øker når du spiser mat som er skadelig for kroppen. Målet er å oppmuntre og fjerne skadelige matvarer som konsumeres. Økte kjemikalier i blodet vil da stimulere den delen av hjernen som kontrollerer kvalme.
  • Har som funksjon å stimulere den delen av hjernen som styrer når du sover og våkner og øke libido når nivåene i kroppen er lave nok.
  • Oppretthold beinhelse og tetthet. Forskning sier at hvis nivåene av dette hormonet er for høye, kan det øke risikoen for osteoporose. Andre studier har vist at antidepressiva, spesielt medisiner for å behandle depresjon som selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) kan redusere beinmineraltettheten, og sette deg i fare for brudd.

Tilstander når kroppen mangler eller overflødig serotonin

Nivåer av dette hormonet produsert fra tryptofan kan variere over tid; lav, normal og høy. Følgende er forhold som indikerer at hormonnivåene ikke er innenfor normale standarder.

serotonergt syndrom

Rapportering fra Mayo Clinic er serotonergt syndrom en tilstand som indikerer at nivåene av dette kjemikaliet er svært høye og akkumuleres i kroppen.

Dette syndromet oppstår på grunn av bruk av legemidler/kosttilskudd som kan øke hormonnivåene for mye eller i kombinasjon med andre legemidler som også inneholder lignende hormoner.

For eksempel å ta opioidmedisiner for smertelindring sammen med antidepressiva. Denne handlingen kan oppstå på grunn av tilsiktede faktorer som forårsaker overdosering av medikamenter.

En person som har serotonergt syndrom vil vanligvis vise milde symptomer, inkludert:

  • Skjelvende.
  • Diaré.
  • Hodepine.
  • fortumlet.
  • Skjelve.
  • Pupillene utvidet seg.

Hvis det har gått inn i et alvorlig nivå, inkluderer symptomene som er forårsaket:

  • Muskelrykninger.
  • Musklene blir stive.
  • Høy feber.
  • Hjertefrekvensen er økt og uregelmessig.

  • Høyt blodtrykk.
  • anfall.

Dette syndromet må behandles umiddelbart, ellers kan det føre til at pasienten mister bevisstheten og dør. Behandlingen vil bli skreddersydd til alvorlighetsgraden av tilstanden. Legen din kan slutte å bruke de som kan utløse en økning i hormoner, eller be deg om å bli innlagt på sykehus.

Under behandlingen vil legen gi deg stoffet cyproheptadin for å blokkere hormoner, avslappende midler for muskler og medisiner for å kontrollere blodtrykk og hjertefrekvens. For å forhindre dette syndromet, må du og din familie være forsiktige med å bruke medisiner som inneholder serotonin eller tryptofan.

Tilstanden til kroppen som mangler serotonin

Det er en klar sammenheng om at lave nivåer av dette hormonet laget av tryptofan kan føre til depresjon. Så folk med lave nivåer av dette hormonet er mer sannsynlig å vise symptomer på depresjon, inkludert:

  • Søvnforstyrrelser forekommer, som søvnløshet eller for mye søvn.
  • ustabil appetitt; tap av matlyst eller overspising.
  • Føler seg konstant rastløs, irritabel, engstelig, trist og tapt interesse for vanlige aktiviteter.
  • Hyppig hodepine eller kroppssmerter.

Hos personer som viser symptomene ovenfor og er diagnostisert med depresjon, er den første behandlingen som vil bli utført å ta antidepressiva. I tillegg kan legen din også be deg om å gjennomgå psykoterapi, for eksempel atferdsterapi og kognitiv terapi.

Målet er å hjelpe pasienter med å redusere negative tanker, akseptere presset de møter og utvikle evnen til å takle problemer.

Men å ta medisiner for å behandle depresjon som selektive serotoninreopptakshemmere (SSRI) kan redusere beinmineraltettheten, og sette deg i fare for brudd.

Tips for å øke serotoninnivået uten rusmidler

Solrike morgener er veldig hyggelige

Økende hormoner som regulerer humøret, ikke bare ved å ta medikamenter eller kosttilskudd. Følgende er noen måter du kan ta for å øke serotonin i kroppen.

Tilstrekkelig soleksponering

Sterkt sollys er nøkkelen til å øke hormoner som regulerer søvnsykluser. Dette er fordi sollys aktiverer produksjonen av hormonet serotonin slik at nivåene kan øke.

Du kan få sterk lyseksponering ved å sole deg om morgenen eller åpne gardinene om morgenen slik at sollys kommer inn i huset og belysningen i huset blir sterkere.

Vanlig øvelse

Trening kan øke produksjonen av endorfiner, som er endorfiner som stimulerer følelsen av tilfredshet og nytelse. Ikke bare det, trening kan også forbedre humøret ved å øke motorisk aktivitet og stimulere aktiveringshastigheten til serotonin-nevroner.

Denne fordelen er det som gjør at de fleste helseeksperter kaller trening for en alternativ medisin for mennesker med humørsykdommer.

Spis mat som inneholder serotonin

Serotonin, som er laget av tryptofan, produseres faktisk av kroppen fra maten du spiser. Du kan finne matvarer som inneholder serotonin i fisk og nøtter beriket med omega 3-fettsyrer, soya og meieriprodukter.