Årsaker til diaré hos babyer under 6 måneder •

Diaré eller løs avføring er en vanlig fordøyelseslidelse hos spedbarn. Det er ulike årsaker til diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder som ofte gjør foreldre bekymret. For å redusere angst, her er noen årsaker til diaré hos babyer som foreldre trenger å forstå.

Årsaker til diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder

Diaré gjør babyens avføring hyppigere enn vanlig med en flytende avføringsstruktur.

Ikke bare diaré, babyer og barn vil også oppleve symptomer på diaré, som kvalme, oppkast, noen ganger feber.

Det er ulike årsaker til diaré alias diaré med ulike tilstander hos barn. Generelt har problemet med vannlating hos små barn en tendens til å bli påvirket av deres daglige kosthold.

Her er noen av de vanligste årsakene til diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder:

1. Virus, bakterier og parasitter

Sitat fra Seattle Children's, kan diaré hos spedbarn være forårsaket av virus, bakterier og parasitter i miljøet.

Hos spedbarn er rotavirus den vanligste årsaken til diaré, så det er nødvendig å gi rotavirusimmunisering med jevne mellomrom for å redusere årsaken til viruset.

I mellomtiden er diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder forårsaket av bakterier, den vanligste er salmonella. Hvis babyen har diaré forårsaket av salmonellabakterier, er tegnet at det er blod i babyens avføring.

I mellomtiden, for diaré forårsaket av en parasitt av giardia-typen, forekommer det vanligvis i mange barnevernsentre.

2. Laktoseintoleranse

Laktose er et sukker i melk og ikke alle barn kan godta det, noe som resulterer i laktoseintoleranse.

Tegn på laktoseintoleranse er flatulens, vannaktig babyavføringstekstur og mye gass. Dette skjer fordi bakterier i tarmen omdanner laktose til gass.

Laktoseintoleranse overføres vanligvis gjennom andre familiemedlemmer, som far, mor eller andre.

3. Endring av spisemønster

Den vanligste årsaken til diaré hos spedbarn er en endring i kostholdet etter hvert som de vokser og utvikler seg. Babyer som har fylt 6 måneder blir vanligvis introdusert for myk mat som følge med morsmelk eller morsmelkerstatning.

Noen eksempler på vanlige komplementære matvarer er mosede bananer, melkekjeks laget til grøt eller risgrøt.

Endringer i spisemønsteret som er ganske drastiske fra kun melk (flytende) til ganske fast føde kan få barn til å få diaré.

Dette indikerer generelt reaksjonen til fordøyelsessystemet som ikke er vant til inntak av nye typer mat.

4. Barnas aktiviteter

Ifølge Stanford Children's Health kan bakterier som forårsaker diaré komme inn i et barns kropp på en rekke måter. Imidlertid er infeksjonsveien som forårsaker diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder vanligvis gjennom deres daglige aktiviteter, inkludert:

Drikkevann eller spise forurenset mat

Bakterier er veldig lett å infisere et barns fordøyelseskanal gjennom forurenset mat eller drikke.

Overføring av bakterier som forårsaker diaré kan forekomme i produksjonsprosessen, bearbeiding, selv når den serveres.

Spis rå mat

Bakterier som forårsaker diaré finnes ofte i rå mat. Enten det er rå grønnsaker som ikke er ordentlig vasket, rå egg, rått kjøtt eller rå melk.

Rå eller underkokt mat bør ikke gis til barn, spesielt babyer hvis immunsystem ennå ikke er perfekt. For babyer i alderen 6 måneder som begynner med fast føde, må foreldre ta hensyn til modenhetsnivået til maten som tilbys.

Svømme

Bakterier som forårsaker diaré kan overleve i vann, for eksempel svømmebassenger. Hvis det er besøkende som har diaré og deretter svømmer, har barn som svelger bassengvann mens de svømmer stor risiko for å få diaré etter svømming.

Vane med å stikke fingrene i munnen eller bite negler

Bakterier som forårsaker diaré kan feste seg til overflaten av gjenstander rundt, for eksempel leker.

Hvis et barn tar på et leketøy og deretter setter inn fingeren eller biter neglene uten å vaske hendene, kan bakterier komme inn i kroppen og infisere.

5. Visse helseproblemer

I tillegg til matvalg og infeksjoner, kan visse medisinske problemer forårsake diaré hos en 6 måneder gammel baby. Ved å lansere Mayo Clinic-siden er det flere tilstander og sykdommer som forårsaker diaré hos barn og spedbarn, inkludert:

cøliaki

Cøliaki er en sykdom som kan forårsake kronisk diaré hos barn.

Symptomer vil dukke opp etter at babyen eller barnet spiser mat som inneholder gluten. Gluten er et naturlig forekommende protein i hvete, som også finnes i pasta og brød.

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en årsak til kronisk diaré hos spedbarn og barn. Denne tilstanden oppstår på grunn av betennelse i fordøyelsessystemet som er nært knyttet til immunsystemet og arvelighet.

Andre sykdommer

I tillegg til sykdommene ovenfor er det også sjeldne sykdommer som kan gi diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder, som f.eks.

  • Sinkmangel kan forårsake diaré hos barn, så noen ganger trenger mødre sinktilskudd.
  • Cystisk fibrose er en årsak til diaré på grunn av opphopning av slim som forstyrrer absorpsjonen av næringsstoffer i tarmene.
  • Hirschsprungs sykdom er en medfødt tilstand som forårsaker tap av celler i musklene i tarmen, og forårsaker symptomer på diaré.

Å vite årsaken til diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder er svært viktig for leger og foreldre. Årsaken vil behandlingen bli tilpasset årsaken til diaréen.

Behandling for diaré er generelt tilstrekkelig væskeinntak ved å drikke vann og ORS, fortsette å amme, forbedre kostholdet og tilpasse maten til barn med diaré i henhold til deres tilstand.

I noen tilfeller vil leger gi diarémedisin, for eksempel antibiotika for å drepe bakterier som forårsaker diaré hos barn og spedbarn.

I følge National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease (NIDDK), kontakt lege umiddelbart hvis en baby i alderen 0-6 måneder viser følgende symptomer på diaré:

  • Viser tegn på dehydrering
  • Har diaré i mer enn 24 timer
  • Feber over 39 grader Celsius
  • Svart krakk
  • Det er blod eller puss i avføringen

Spør legen om det er nødvendig å gi en elektrolyttløsning fordi behandling av diaré må være i samsvar med årsaken til diaré hos spedbarn i alderen 0-6 måneder. Administrering av elektrolyttløsninger bør skje under tilsyn av lege. Ikke gi medisin før du har oppsøkt lege.

Svimmel etter å ha blitt forelder?

Bli med i foreldrefellesskapet og finn historier fra andre foreldre. Du er ikke alene!

‌ ‌