Vaskemiddelallergi når du vasker klær, hva er symptomene? |

Mange føler at huden på hendene er varm eller rød når de vasker klær med vaskemiddel. For andre kan symptomene på vaskemiddelallergi utvikle seg til utslett, kløe eller til og med såre blemmer. Sjekk ut årsakene, symptomene og tipsene for å håndtere følgende vaskemiddelallergier.

Vaskemiddelallergi årsaker

Vaskemidlene du bruker til å vaske hverdagsklærne dine består av en samling kjemikalier. Disse ingrediensene fungerer som hovedingrediensene i selve vaskemiddelet, samt dufter, konserveringsmidler og fargestoffer.

Noen av kjemikaliene som vanligvis finnes i vaskemidler er til og med ganske harde mot huden, spesielt hvis du har sensitiv hud. Ikke sjelden føles huden på hendene varm eller rød etter å ha vært utsatt for vaskemiddelgranulat i lang tid.

Generelt er det to ting nedenfor som forårsaker det.

1. Allergisk reaksjon

Allergi er en overreaksjon av immunsystemet på fremmede stoffer som kommer inn i kroppen. Under normale forhold reagerer menneskets immunsystem på skadelige stoffer. Imidlertid kommer allergitriggere vanligvis fra stoffer du møter hver dag.

Fremmede stoffer som utløser denne reaksjonen er kjent som allergener. Hudallergener kan komme fra hvor som helst, inkludert kjemikaliene i vaskemidler. Du kan imidlertid finne det vanskelig å bestemme utløsende middel fordi sammensetningen av vaskemidler varierer mye.

Vanlige ingredienser i vaskemidler som forårsaker allergi inkluderer:

  • farge,
  • konserveringsmiddel,
  • parabener,
  • tøymykner,
  • fortykningsmidler og løsemidler, og
  • parabener.

2. Kontakteksem

Kontakteksem er betennelse og irritasjon i huden på grunn av direkte kontakt med visse stoffer. Det finnes to typer kontakteksem, nemlig allergisk kontaktdermatitt og irriterende kontakteksem.

Ved allergisk kontakteksem reagerer immunsystemet ditt på stoffet i vaskemiddelet, og ser det som en fare. Immunsystemet frigjør da immunceller slik at det oppstår en reaksjon i form av kløe, betennelse og rødhet.

Irriterende kontakteksem oppstår når huden din kommer i kontakt med et stoff som forårsaker hudirritasjon. Dette stoffet utløser ikke allergi, men forårsaker irritasjon i det øverste laget av huden. Mange mennesker som er utsatt for vaskemiddel-"allergier" opplever faktisk denne tilstanden.

Symptomer på allergi forårsaket av vaskemidler

Allergiske reaksjoner eller irritasjon oppstår vanligvis umiddelbart så snart huden kommer i kontakt med vaskesåpe. Imidlertid er det også folk som bare føler kløe eller andre symptomer etter timer senere.

Symptomer som ofte vises inkluderer:

  • rødt utslett,
  • kløe i huden fra mild til alvorlig,
  • huden føles brennende,
  • tørr eller skjellete hud, og
  • hevelse i huden.

Symptomer på kontakteksem vises vanligvis på områder av huden som kommer i kontakt med irriterende stoffer. Hvis utløseren er vaskemiddel, kan du oppleve symptomer på andre deler av kroppen din fordi hele kroppen er i kontakt med klærne.

Det røde utslettet og kløen kan være mer alvorlig i områder av kroppen som svetter mye, som lysken og armhulene. Likevel er det mulig at du også opplever alvorlige symptomer i andre deler av kroppen.

Overvinne allergier og irritasjon mot vaskesåpe

De fleste som utsettes for vaskemiddel-"allergier" utvikler faktisk kontakteksem. Det øverste laget av huden deres blir irritert etter å ha kommet i direkte kontakt med visse stoffer i vaskemidler.

Nedenfor er noen måter du kan gjøre for å lindre symptomene.

  • Komprimer huden med en klut som har blitt dynket i kaldt vann. Kalde kompresser kan lindre betennelser og smerter på irritert hud.
  • Bløtlegg i en blanding av kaldt vann og havregryn for et bad. Havregrøt Inneholder betennelsesdempende egenskaper som er gunstige for huden.
  • Ta antihistaminer. Antihistaminer er allergimedisiner som virker ved å blokkere dannelsen av et kjemikalie kalt histamin.
  • Påføring av kremer inneholder steroider. Denne kremen er effektiv mot betennelse og kløe, men bruk dette stoffet kun etter resept fra legen, og bruk det ikke langvarig eller i overkant.
  • Påfør en kløelindrende lotion, for eksempel calamin lotion.

Vaskemiddel er et produkt som vanskelig kan skilles fra hverdagen. For personer med allergier eller sensitiv hud kan det være vanskelig å bruke vaskemidler fordi de ofte har utslett og kløe.

Hvis huden din er følsom for vaskemidler eller lignende rengjøringsprodukter, prøv å bruke produkter uten tilsatt fargestoffer og dufter. Årsaken er at disse to ingrediensene oftest forårsaker kløe og betennelse.

Men hvis symptomene vedvarer eller blir verre, prøv å konsultere en hudlege. Legen din kan hjelpe deg med å finne årsaken og løsningen.