7 matvarer for syke mennesker for å bli friske snart |

Mat tjener til å dekke ernæringsbehov og hjelpe restitusjonsprosessen hos mennesker som er syke. Men når kroppen ikke er i form, spiser en person vanligvis mindre på grunn av kvalme eller nedsatt appetitt.

Den gode nyheten er at det finnes flere typer mat som kan hjelpe deg å komme deg etter sykdom selv om du ikke har matlyst. Hva er noen eksempler?

Ulike typer mat for syke mennesker

Mat for restitusjonsperioden bør inneholde en rekke viktige næringsstoffer som kroppen trenger. I tilfeller av alvorlig sykdom, trenger en pasient til og med å få flytende matinntak i form av en formel.

Men hvis det du opplever akkurat nå er en mindre sykdom som sår hals, rennende nese eller fordøyelsesbesvær, kan noen av matvarene nedenfor kanskje hjelpe deg gjennom restitusjonsperioden.

1. Kyllingsuppe

Kyllingsuppe egner seg til inntak når du er forkjølet eller har feber. Disse matvarene inneholder kalorier, proteiner, vitaminer og mineraler. I tillegg kan vann- og elektrolyttinnholdet også forhindre dehydrering fordi kroppens væskebalanse opprettholdes.

En studie fra 2014 viste til og med at kyllingsuppe kan lindre en tett nese fra forkjølelse. Denne fordelen antas å komme fra cystein, som er en type aminosyre som er i stand til å bekjempe virus og lindre betennelser i kroppen.

2. Honning

Honning er en av de beste matvarene for syke mennesker, spesielt hvis du har sår hals på grunn av en bakteriell infeksjon. Dette er fordi honning har sterke antibakterielle egenskaper.

Flere vitenskapelige rapporter avslører også at honning kan forbedre funksjonen til immunsystemet. For å få disse fordelene, prøv å drikke en teskje honning eller bland den med vann, te eller varm melk.

3. Havregrøt

Personer som er rammet av fordøyelsesbesvær anbefales vanligvis å spise vanlig mat. En type vanlig mat som gir nok kalorier, vitaminer og mineraler for restitusjonsperioden er havregryn.

I tillegg har dyrestudier vist at beta-glukanfiber i havregryn kan bidra til å redusere betennelse i tarmen. Med redusert betennelse vil symptomer som magesmerter, oppblåsthet og diaré gradvis forsvinne.

4. Banan

En annen matvare som er nyttig for syke mennesker er bananer. Denne frukten er lett å fordøye og kan holde deg mett lenger. Ved å konsumere det, kan du også møte behovene til kalorier, karbohydrater og vitaminer.

Hvis du opplever diaré, kan fiberinnholdet i bananer bidra til å stivne avføringen og redusere symptomene. Så hvis maten du spiser ser ut til å føle ubehag i magen, prøv å erstatte den med bananer.

5. Yoghurt

Når du ikke har matlyst, prøv å spise noen spiseskjeer yoghurt. Disse meieriproduktene er kanskje ikke så tette, men deres kalorier og næringsinnhold kan hjelpe deg med å dekke dine daglige behov under restitusjonsperioden.

Innholdet av probiotika i yoghurt er også bra for fordøyelsen og kan fremskynde helingsprosessen. Dette er fordi de gode bakteriene i probiotika kan forbedre immunsystemets funksjon og redusere betennelser i kroppen.

6. Frukt bær

Det er ingen hemmelighet at frukt er nyttig for syke mennesker. Av de mange frukttypene er bær blant de beste. Dette er fordi bær rik på fiber, vitaminer og mineraler som forbedrer immunforsvaret.

bær mørk som blåbær og bjørnebær Den inneholder også sterke antioksidanter i form av antocyaniner og flavonoider. Disse to stoffene har vist seg å beskytte luftveiene mot bakterier og virus som ofte forårsaker forkjølelse.

7. Grønne bladgrønnsaker

Folk som er syke trenger massevis av vitaminer og mineraler for å fremskynde restitusjonsprosessen. Før du velger å ta kosttilskudd, kan du få disse næringsstoffene fra grønne grønnsaker som spinat, grønnkål og salat.

I tillegg til vitaminer og mineraler inneholder grønne grønnsaker plantespesifikke stoffer som fungerer som antioksidanter. Hvis du kjeder deg med dine vanlige grønnsakspreparater, prøv å legge disse grønnsakene til en tallerken med omeletter for en ekstra proteinboost.

Kvalme og nedsatt appetitt kan gjøre det vanskeligere å spise når du er syk. Som en løsning kan du prøve en rekke matvarer fra listen ovenfor, enten som hovedrett eller som et sunt mellommåltid.