Livmorhalskreft: Symptomer, årsaker og behandling

Definisjon av livmorhalskreft

Hva er livmorhalskreft (livmorhalskreft)?

Definisjonen på livmorhalskreft er kreft som oppstår når det er celler i livmorhalsen som ikke er normale, og fortsetter å vokse ukontrollert. Livmorhalsen, aka livmorhalsen, er et organ som er formet som et rør. Dens funksjon er å forbinde skjeden med livmoren.

Disse unormale cellene kan vokse raskt og forårsake svulster på livmorhalsen. Ondartede svulster vil senere utvikle seg til årsaken til livmorhalskreft.

Livmorhalskreft er en av de vanligste krefttypene hos kvinner over hele verden. Imidlertid kan celleprøven som en av testene for diagnose som utføres rutinemessig bidra til å oppdage livmorhalskreft tidlig.

Disse kreftformene kan ofte kureres hvis de oppdages tidlig. I tillegg finnes det flere metoder for å kontrollere risikoen for livmorhalskreft, noe som gjør at antall tilfeller av denne kreften går ned.

Typer livmorhalskreft

Det er to typer kreft i livmorhalsen som kvinner kan oppleve, inkludert:

  • plateepitelkarsinom, er en type kreft som begynner i ytterveggen av livmorhalsen og fører til skjeden. Dette er den vanligste typen livmorhalskreft.
  • adenokarsinom, nemlig kreft som begynner i kjertelceller, som finnes i livmorhalskanalens vegger.

Hvor vanlig er denne typen kreft?

Livmorhalskreft er en av de vanligste krefttypene som finnes over hele verden. I følge Verdens helseorganisasjon eller WHO er livmorhalskreft den fjerde vanligste krefttypen hos kvinner.

Videre observerte WHO også at forekomsten av livmorhalskreft er større i utviklingsland enn i utviklede land.

I Indonesia bemerket helsedepartementet til og med at denne kreften er nummer to for de vanligste krefttypene etter brystkreft. Hvert år oppdages det rundt 40 000 nye tilfeller av livmorhalskreft hos indonesiske kvinner.

Denne tilstanden kan oppstå hos pasienter i alle aldre. Men jo eldre du blir, jo større er risikoen for å utvikle livmorhalskreft.

Livmorhalskreft kan behandles ved å redusere risikofaktorer. Snakk med legen din for mer informasjon.