Livmorpolypper: Symptomer, årsaker, behandling, etc. •

Definisjon

Hva er livmorpolypper?

Livmorpolypper eller endometriepolypper er utseendet til klumper som oppstår på grunn av at vevet som ligger langs livmoren (endometriet) vokser for mye eller for mye.

Fordi de er klumper, kalles polypper også noen ganger vekster. Vanligvis er livmorpolypper røde, myke strukturer, runde eller ovale i form, og fester seg til livmorveggene.

Sitert fra Mayo Clinic, polypper varierer i størrelse, fra noen få millimeter (størrelsen på et sesamfrø) til flere centimeter (størrelsen på en golfball).

Du har kanskje bare én polypp eller flere om gangen. Polypper forblir vanligvis i livmoren din, men noen ganger oppstår de gjennom åpningen av livmoren (livmorhalsen) inn i skjeden.

Kilde: Mayo Clinic

Polypper som vises i livmoren er godartede og vil ikke utvikle seg til kreft. Imidlertid kan veksten noen ganger påvirke en kvinnes fruktbarhet og menstruasjonssyklus.

I de fleste tilfeller vil polypper i livmoren ikke vise noen symptomer og krever ikke umiddelbar behandling. Det er imidlertid noen unntak som krever at polypper behandles av lege umiddelbart.

Hvor vanlig er denne tilstanden?

Livmorpolypper kan påvirke enhver kvinne i alle aldersgrupper. Imidlertid er tilfeller av polypper i livmoren mer vanlig hos kvinner i alderen 40 år og over. Tilfeller hos kvinner under 20 år er mindre vanlige.

Denne typen polypper vil vanligvis vises i perioden før eller etter overgangsalderen. I tillegg er kvinner som er overvektige, lider av høyt blodtrykk og gjennomgår brystkreftbehandling mer utsatt for denne tilstanden.

Polypper i livmoren kan behandles ved å redusere eksisterende risikofaktorer. Du kan diskutere med legen din for å finne ut mer informasjon.