Vitiligo hos barn, hvordan er det forskjellig fra voksne?

Vitiligo er en endring i hudfarge i visse deler av kroppen forårsaket av tap av hudpigment. Selv om de fleste tilfeller av vitiligo dukker opp i voksen alder, kan dette hudproblemet også være tilstede siden barndommen, vet du. Så, i hvilken alder begynner vanligvis vitiligo å dukke opp hos barn, og er det en måte å behandle det på?

Vitiligo hos barn, hva skiller det fra voksne?

Utseendet til endringer i hudfarge i form av brede hvite flekker av melkehvit kalles vitiligo. Denne tilstanden kan oppstå i alle aldre og påvirker enhver hudtype. Ikke bare voksne, barn med vitiligo vil også føle seg mindre selvsikre på grunn av ujevne hudfargeforskjeller.

Men, du trenger ikke å bekymre deg. Vitiligo er ikke en livstruende infeksjonssykdom. Disse misfargingene begynner vanligvis å vises i områder som oftest er utsatt for sol, som ansikt, nakke, hender, knær og albuer. Over tid kan vitiligo hos barn spre seg til andre deler av kroppen.

Alder fire til fem år er perioden da vitiligo hos barn oftest vises. Men noen ganger kan barn under ett år allerede oppleve vitiligo.

Det er to typer vitiligo: segmentell vitiligo og ikke-segmentell vitiligo. Segmentell vitiligo er en sjelden type vitiligo. Denne tilstanden er preget av hvite flekker som bare vises i ett område av kroppen (lokalisert vitiligo). I mellomtiden er ikke-segmentell vitiligo en vanlig tilstand der flekkene sprer seg til hvilken som helst del av kroppen.

Vel, den grunnleggende forskjellen mellom vitiligo hos barn og voksne er to store poeng. For det første er vitiligo hos barn mer vanlig hos jenter. For det andre er den typen vitiligo som barn ofte opplever segmentell vitiligo.

Som forelder, vær oppmerksom hvis du ser symptomer på vitiligo på huden til et barn:

  • Hvite flekker vises
  • Endring i hudfarge, i ett eller flere områder av kroppen
  • Hårfarge, øyenbryn, øyevipper, alt forandrer seg
  • Misfarging av netthinnen og den indre slimhinnen i munnen og nesen

Hva forårsaker vitiligo hos barn?

Dessverre har ikke helseeksperter klart å fastslå nøyaktig hva som forårsaker vitiligo. Så langt regnes vitiligo som en autoimmun sykdom, som er en lidelse som skyldes at kroppens immunsystem angriper friske celler i kroppen.

Dette utløses av rollen til immunsystemet som faktisk ødelegger melanocyttceller, som produserer pigmentet melanin i huden. Faktisk er melanocytter ansvarlige for å gi hudfarge samtidig som de beskytter huden mot skader forårsaket av soleksponering. Som et resultat forsvinner den opprinnelige fargen på huden og blekner som melkehvit.

Vitiligo hos barn er også mistenkt for å være en genetisk lidelse fordi det viser seg at de fleste barna med vitiligo har en familiehistorie med vitiligo.

Kan vitiligo hos barn behandles?

Kilde: Vitiligo Clinic

Akkurat som vitiligo hos voksne, er vitiligo som oppleves av barn vanskelig å fullstendig kurere. Imidlertid er det fortsatt noen behandlinger som kan gis for å forbedre utseendet til hudtonen, for eksempel:

1. Bruke kortikosteroidkrem

Kortikosteroidkremer er en ganske vellykket innledende behandling for segmentell vitiligo. Dessverre er denne behandlingen ikke særlig effektiv når det gjelder å håndtere skiftende hudfarge. Bruk av kortikosteroidkremer bør gjøres regelmessig, men det er ulike helserisikoer som lurer på barn når de brukes på lang sikt.

2. Calcineurin-hemmere (TCI)

Denne medisinen virker ved å blokkere immunsystemet fra å gjøre endringer i hudens melaninpigment. Calcineurin-hemmere anses å ha vært vellykket i å bremse utviklingen av vitiligo hos barn, med langt færre bivirkninger enn å bruke kortikosteroidkremer.

3. Fotototerapi (lysterapi)

Lysterapi bruker ultrafiolette A (UVA) og B (UVB) stråler for å gjenopprette hudfarge på grunn av vitiligo. Litt annerledes for barn, leger vil vanligvis begrense og kombinere denne terapien med andre terapier fordi de anses som mindre passende for barnets alder.

4. Drift

Kirurgi eller kirurgi er ikke førstevalget for å behandle barns vitiligo. Dette alternativet vil bare bli tatt hvis barnet som har segmentell vitiligo ikke kan behandles på andre måter. Kirurgi er ikke anbefalt for små barn eller barn med flekker av vitiligo som ikke er for alvorlige.

Gi barn forståelse

Barn med vitiligo kan ha problemer med selvtillit, føle seg mindreverdige, til og med flau fordi de føler seg annerledes enn sine jevnaldrende. Derfor, i tillegg til å gi fysisk omsorg, bør den også inkludere psykologisk behandling for å opprettholde deres følelsesmessige tilstand.

Du kan oppsøke en lege som spesialiserer seg på å behandle vitiligo hos barn, og hjelpe barnet ditt med å finne venner på hans alder som også opplever det samme. Prøv å alltid oppmuntre barna til å gjøre positive ting som kan løfte humøret deres.

Svimmel etter å ha blitt forelder?

Bli med i foreldrefellesskapet og finn historier fra andre foreldre. Du er ikke alene!

‌ ‌