Det selges mange psykofarmaka på apotek, hva er typene?

Hører du ofte begrepet psykofarmaka? Vet du hva psykofarmaka egentlig betyr? Psykotropika er stoffer som kan påvirke en persons mentale tilstand. Dette er fordi stoffet virker på det menneskelige sentralnervesystemet, som er lokalisert i hjernen. Mange typer psykofarmaka klassifiseres som narkotiske stoffer, men det finnes også de som ikke er forbudt å bruke, men de er nødvendige av medisinske årsaker.

Bruk av psykofarmaka må skje under tilsyn av lege, ikke vilkårlig. Men fordi folks forståelse av typene medikamenter, deres egenskaper og deres bivirkninger på kroppen fortsatt er begrenset, ender mange mennesker opp med å misbruke psykofarmaka. Faktisk er det mange typer psykofarmaka som ikke er allment kjent.

Klasse psykotrope stoffer

Psykotropiske stoffer er delt inn i fire grupper, nemlig:

  • Gruppe I, nemlig psykofarmaka med svært sterke opiater (kan forårsake avhengighet) som MDMA/ecstasy, LAD og STP. Denne typen psykotrope midler er forbudt å brukes til terapi og kun av hensyn til vitenskapelig utvikling.
  • Gruppe II, nemlig psykotrope med sterk kraft, for eksempel ritalin, metylfenidat og amfetaminer som er nyttige for forskning og behandling.
  • Gruppe III, nemlig psykotrope midler med moderat opiatkraft og nyttige for forskning og behandling, for eksempel flunitrazepam, pentobarbital, buprenorsina, lumibal og så videre.
  • Gruppe IV, som er en psykotrop med mild opiat og kan brukes til medisinsk behandling. Eksempler på denne klassen av psykotrope stoffer er diazepam, nitrazepam (dumolid, mogadon, BK) og mange andre.

Psykotropiske stoffer

Kunnskap om typene psykofarmaka er nødvendig for alle. Ved å kjenne fordelene og risikoene ved bivirkninger ved å konsumere dette stoffet, kan du bli fri fra misbruket. Når du ønsker å ta medisin, sørg for å følge legens resept og råd.

1. Xanax

Xanax inkluderer medisiner som inneholder alprazolam som er et medisin mot angst, panikk og depresjon. Selv om dens hovedfunksjon er som et beroligende middel, må dette stoffet tas i henhold til en leges resept.

Innholdet av alprazolam vil binde seg til GABA (Gamma-aminosmørsyre) reseptorene, som er nerveceller og hjernehormoner som har som formål å hemme farlige nevrologiske reaksjoner. Slik at de som inntar xanax blir roligere og lett søvnige. Bivirkninger av overdreven inntak av xanax er svimmelhet, hukommelsestap, anfall, allergier og humørsvingninger.

2. Valium

Valium er et annet navn for diazepam, som er en type benzodiazepinmedisin som påvirker hjernens nervesystem og har en beroligende effekt. Dette stoffet brukes vanligvis som et beroligende middel, antidepressivt middel, for å overvinne søvnløshet og kramper.

En overdose av valium kan være dødelig. Valiumforbruk anbefales ikke mer enn 4 uker. Hvis overdreven, kan dette stoffet føre til avhengighet, indre organforstyrrelser, forvirring, hallusinasjoner og til og med selvmordstanker.

3. Ativan

Ativan er et medikament som inneholder lorazepam, som ofte brukes til å behandle symptomer på alvorlige angstlidelser og søvnløshet. Lorazepam tilhører en klasse benzodiazepiner som virker på hjernen og sentralnervesystemet for å gi en beroligende effekt.

Derfor brukes dette anxiolytika også ofte som et beroligende middel før pasienter gjennomgår mindre operasjoner, som tannkirurgi, og behandler epileptiske anfall. Dette stoffet bør kun tas som foreskrevet av en lege i en kort periode fordi det kan utløse abstinenssymptomer.

4. Librium

Librium er et medikament som inneholder klordiazepoksid, som er et beroligende middel. Denne medisinen brukes vanligvis til å lindre symptomer på angst, inkludert følelse av nervøsitet eller angst. Dette stoffet er også vanligvis gitt til pasienter som skal gjennomgå kirurgi for å redusere angst. Denne typen medikamenter brukes også ofte til å behandle abstinenssymptomer.

Klordiazepoksid virker ved å påvirke hjernens nerveceller for å ha en beroligende effekt. Klordiazepoksid tilhører gruppen benzodiazepiner som også virker muskelavslappende og anti-anfallseffekter. Dette legemidlet bør kun fås etter resept fra lege og tas under tilsyn av en lege.

Vanlige bivirkninger som oppstår etter å ha tatt dette stoffet er døsighet, svimmelhet, mer aggressiv, forvirret og kan forårsake avhengighet.

5. Dumolid

Dumolid er merkenavnet til det generiske stoffet nitrazepam 5 mg som tilhører klassen av legemidler kalt Benzodiazepiner, beroligende midler. Dumolid er et av de mest foreskrevne legemidlene for korttidsbehandling for å behandle alvorlig søvnløshet, anfall, angstlidelser og depresjon.

Nitrazepam tilhører klasse IV psykotrope midler. Nitrazepam 5 mg gir en følelse av ro og avslapning fysisk og mentalt, noe som skaper en høy grad av avhengighetseffekt. Det er bevist ikke bare hos pasienter som er foreskrevet strengt og regelmessig, men også hos de som ulovlig misbruker stoffet dumolid som et narkotisk middel.