Forskjellen mellom kolesterol og triglyserider •

Har du ofte hørt påstanden om at høye nivåer av totalt fett, kolesterol og triglyserider er skadelige for kroppen? Du vet sikkert allerede at begge typer stoffer dannes fra den fete maten du spiser. Men hva er egentlig forskjellen mellom kolesterol og triglyserider?

Forskjellen mellom kolesterol og triglyserider

Kolesterol og triglyserider er de to vanligste fettstoffene som finnes i kroppen. Før du forstår forskjellen mellom kolesterol og triglyserider, må du kjenne til fordelene som disse to fettstoffene gir for kroppen.

Ja, tilstedeværelsen av kolesterol og triglyserider er ikke skadelig for kroppen, så lenge mengden ikke er overdreven. Begge er fettstoffer som dannes fra fet mat som du spiser hver dag.

Alle typer fett som kommer inn i kroppen, både mettet og umettet fett vil brytes ned til fettsyrer. Deretter vil alle fettsyrene brukes etter behov. Kroppen vil også konvertere fettsyrer til kolesterol og triglyserider om nødvendig. Så hva er forskjellen mellom kolesterol og triglyserider?

Begge typer fettstoffer er like nødvendige av kroppen, men for ulike funksjoner. Likevel, hvis det er for mange av dem i kroppen, kan det forårsake ulike helseproblemer. Starter fra hjertesykdom, hjerneslag, hjerteinfarkt, diabetes og diverse andre degenerative sykdommer.

Forskjeller i funksjonen til triglyserider og kolesterol i kroppen

Triglyserider har en funksjon som en reserveenergi som vil bli brukt av kroppen dersom hovedenergikilden, nemlig glukose, i kroppen er oppbrukt. Derfor lagres triglyserider i fettceller kalt fettceller.

Disse cellene kommer sammen for å danne et vev som også er kjent som fettvev. Dette vevet er spredt i ulike deler av kroppen, for eksempel under overflaten av huden og mellom andre kroppsorganer.

I motsetning til triglyserider, produseres kolesterol av fettmetabolisme og er nødvendig av kroppen for å bygge vev og celler, danne ulike hormoner og spille en rolle i fordøyelsessystemet.

I blodet kan ikke kolesterol løses opp, så kolesterol kombineres med proteiner og danner lipoproteiner. I tillegg er det to typer kroppskolesterol som har sine egne bruksområder, nemlig det gode kolesterolet (HDL) og det dårlige kolesterolet (LDL).

HDL fungerer for å frakte og rense kolesterol fra ulike organer, inkludert blodårer, tilbake til leveren. I mellomtiden fungerer LDL for å frakte kolesterol fra leveren til ulike organer.

LDL blir dårlig hvis mengden er for høy i kroppen, noe som gjør at fett legger seg i blodårene og forårsaker høye kolesterolnivåer.

Forskjellen mellom kolesteroldannende stoffer og triglyserider

Forskjeller i kolesterol og triglyserider kan også sees fra de inngående stoffene. Selv om kolesterol og triglyserider begge dannes av fett, er det fortsatt forskjeller som kan finnes fra de to fettstoffene, hvorav den ene er den inngående substansen.

Kolesterol dannes av mettet fett som er hentet fra maten du spiser. På den måten, jo flere kilder til mettet fett i ditt daglige inntak, jo mer kolesterol vil kroppen produsere.

Ikke bare det, kolesterol produseres også naturlig i leveren (leveren). Derfor, for å opprettholde normalt kolesterol i kroppen, må du kunne begrense inntaket av mettet fett og transfett som du inntar.

I mellomtiden, i motsetning til kolesterol, er triglyserider kroppens energireserver som kan produseres fra fet mat og karbohydratkilder. Det vil si at triglyserider kan dannes fra en rekke matvarer som inneholder kalorier.

Når drivstoffet for å danne energi i kroppen er oppfylt, vil restene av glukose og protein som fortsatt er i blodet omdannes til triglyserider og deretter lagres som energireserver.

Forskjellen mellom de normale grensene for kolesterol og triglyserider

Forskjellen mellom kolesterol og triglyserider finnes også i normalgrensene for de to stoffene i blodet. I følge Cleveland Clinic er normale grenser for LDL-nivåer i kroppen som følger.

  • LDL-nivåer i blodet anses som optimale hvis de er under 100 mg/dL.
  • Den anses som nær optimal hvis den er på 100-129 mg/dL.
  • Det er fortsatt relativt trygt, men er nær høyt kolesterol hvis det er på 130-159 mg/dL.
  • Den er klassifisert som høy hvis den har nådd 160-189 mg/dL.
  • Inkludert svært høy hvis den er på 190 mg/dL eller mer.

I mellomtiden er de normale grensene for HDL-kolesterol som følger.

  • HDL-nivåer anses som lave hvis de er under 40 mg/dL.
  • Klassifisert som god hvis den er på 60 mg / dL eller mer.

Ja, de normale grensene for LDL og HDL er forskjellige. Jo høyere LDL-nivået i kroppen er, desto høyere er risikoen for å oppleve ulike hjerteproblemer som en komplikasjon av kolesterol. I mellomtiden, jo høyere HDL-nivået i kroppen er, desto bedre blir kolesterolnivået og hjertehelsen.

I motsetning til de normale grensene for godt og dårlig kolesterol, er de normale grensene for triglyserider bestemt av forskjellige tall, som følger.

  • Triglyserider anses som normale når de er under 150 mg/dL.
  • Nærmer seg den høye triglyseridgrensen hvis den allerede er på 150-199 mg/dL.
  • Den er klassifisert som høy hvis den har nådd 200-499 mg/dL.
  • Inkludert svært høy når tallet har nådd 500 mg/dL eller mer.

Du må være oppmerksom på mengden kolesterol og triglyserider i blodet for ikke å forårsake kronisk sykdom. Normalgrensen for triglyserider i kroppen er mindre enn 150 mg/dl. Mens følgende er normale grenser for kolesterol:

  • Normalt hvis totalkolesterolet er mindre enn 200 mg/dl.
  • Du må være forsiktig hvis mengden kolesterol er mellom 200-239 mg/dl.
  • Inkludert høyt hvis kolesterolnivået har nådd 240 mg/dl og mer enn det.

Forskjellen mellom de normale grensene for kolesterol- og triglyseridnivåer i blodet bør fortsatt være en av bekymringene dine hvis du ønsker å holde dine generelle kolesterolnivåer innenfor trygge grenser. Du kan sjekke kolesterol- og triglyseridnivåer i blodet regelmessig, for eksempel en gang i året.