Hvordan overvinne feber basert på alder -

Feber er et symptom på ulike sykdommer som oftest oppleves av alle. Disse symptomene kan skyldes ulike ting, men mest på grunn av en infeksjon i kroppen. Tilsynelatende kan hvordan man takler feber variere avhengig av aldersgruppen. Så hvordan takle feber?

Hvordan håndtere feber generelt

I utgangspunktet er feber kroppens måte å forsvare seg mot en pågående infeksjon. De fleste feber er forårsaket av infeksjonssykdommer, alt fra mild til alvorlig. Feber er ikke farlig hvis det oppstår hos personer som ikke har en historie med noen sykdom. Selv om det ser farlig og skummelt ut, gir det å ha feber faktisk immunsystemet en sjanse til å bli sterkere.

En person sies å ha feber hvis den overstiger gjennomsnittlig kroppstemperatur, som er rundt 36-37 grader Celsius. Viser termometeret et tall over 37 grader celsius, kan det sies at du har feber. Generelt, her er måter å håndtere feber på:

  • Holder den godt hydrert. Å drikke mineralvann er en måte å overvinne feber som oppstår. Væsker som kommer inn i kroppen vil bli utstøtt gjennom svette og urin og dermed senke kroppstemperaturen.
  • Hvil i senga. De fleste føler seg også svake og svimle når de har feber, så det er bedre å hvile på et behagelig sted.
  • Ikke la teppene legge seg på kroppen. Faktisk, når noen har feber, er det best å ikke dekke det med et tykt lag tøy eller teppe fordi det vil ta tid før kroppstemperaturen blir normal igjen – med mindre symptomene på frysninger også dukker opp.
  • Bruk et håndkle dynket i kaldt vann for å komprimere kroppen, ikke dusj med kaldt vann umiddelbart eller bruk isbiter fordi det vil være farlig.
  • Tar feberreduserende medisiner som paracetamol (acetaminophen), ibuprofen (Advil, Motrin IB) og aspirin. Å gi aspirin til barn bør imidlertid unngås.

Hvordan håndtere feber i henhold til aldersgruppe

Følgende er en forklaring på når og hvordan man skal håndtere feber i henhold til aldersgruppe. Selvfølgelig vil håndteringen av babyer og barn med feber være annerledes enn voksne. Her er forklaringen.

Overvinne feber hos spedbarn og småbarn

Babyer under tre måneder har ennå ikke et modent og perfekt immunsystem, så de er mottakelige for infeksjoner som forårsaker febersymptomer. Hvis du har en baby under tre måneder og har feber opp til 38 grader Celsius, bør du ta ham med til legen for videre undersøkelse.

I mellomtiden kan det hende at babyer i alderen tre til seks måneder ikke trenger legehjelp hvis de har feber på opptil 38,9 grader Celsius. Men hvis babyen din har feber høyere enn den temperaturen, bør du umiddelbart oppsøke lege.

Babyer i alderen seks måneder til ett år som har en kroppstemperatur på opptil 38,9 grader celsius kan få febernedsettende medikamenter som må være i henhold til legens anbefalinger.

Overvinne feber hos barn og ungdom

Hvis barn i alderen 2 til 17 år har feber på under 39 grader celsius, trenger de generelt sett ikke febernedsettende medisiner – avhengig av barnets tilstand. Varmen vil avta sammen med tilstrekkelig hvile og komprimering av den feberaktige kroppsdelen.

Men hvis feberen overstiger denne temperaturen, er det bedre å ta febernedsettende medisiner. Og hvis feberen vedvarer i tre dager, bør du gjøre ytterligere medisinsk undersøkelse.

Overvinne feber hos voksne

Du trenger ikke ta medisiner hvis kroppstemperaturen er under 38,9 grader Celsius. Nye febersenkende medisiner er nødvendig når kroppstemperaturen din når 39 grader Celsius eller mer. Men hvis feberen varer i opptil 3 dager og febernedsettende medisiner ikke er effektive for å håndtere feberen din, er alt du trenger å gjøre å oppsøke lege.

Svimmel etter å ha blitt forelder?

Bli med i foreldrefellesskapet og finn historier fra andre foreldre. Du er ikke alene!

‌ ‌