Hvilket planteprotein og animalsk protein er bedre?

Protein er et av makronæringsstoffene som kroppen trenger. Protein fungerer for å bygge celler og vev, spiller en rolle i immunsystemet, reparerer skadede celler, og finnes i ulike deler av kroppen som hud, bein, muskler, hår og så videre. I tillegg er protein også ansvarlig for dannelsen av enzymer og hormoner som brukes til å opprettholde kroppsfunksjoner.

Hvor mye protein trenger vi?

Det er minst 10 tusen forskjellige typer protein som kroppen trenger for å opprettholde helsen. I henhold til aldersgruppen deler Helsedepartementet inn proteinbehovet per dag i flere aldersgrupper, nemlig:

  • 0 – 6 måneder: 12 gram
  • 7 – 11 måneder: 18 gram
  • 1 – 3 år: 26 gram
  • 4 – 6 år: 35 gram
  • 7 – 9 år: 49 gram
  • 10 – 12 år: 56 gram (gutter), 60 gram (jenter)
  • 13 – 15 år: 72 gram (menn), 69 gram (jenter)
  • 16 – 80 år: 62 til 65 gram (menn), 56 til 59 gram (jenter)

Omtrent 20 % av menneskekroppen består av protein. Fordi protein ikke er lagret i kroppen, er det nødvendig med tilstrekkelig proteininntak for ikke å forårsake ulike sykdommer. Protein i henhold til kilden er delt i to, nemlig protein fra animalske kilder og protein fra vegetabilske kilder. Hvilken av de to er best? Er det sant at animalsk protein er bedre? Eller er det omvendt?

Animalsk protein er en bedre kilde til aminosyrer

Selv om de begge er proteiner, er aminosyreinnholdet og strukturen til animalsk protein og vegetabilsk protein forskjellig. Når protein konsumeres og kommer inn i kroppen, vil proteinet brytes direkte ned til aminosyrer, som er enklere former for protein. Kroppen kan faktisk produsere sine egne aminosyrer, men det som produseres er ikke-essensielle aminosyrer, mens essensielle aminosyrer er nødvendig av kroppen fra proteinmatkilder.

Aminosyrene som finnes i animalske proteiner er komplette essensielle aminosyrer, og deres struktur er nesten lik aminosyrene som finnes i kroppen. Derfor er animalske proteinkilder en god kilde til aminosyrer for kroppen.

Mens planteprotein matvarer, har ikke komplette essensielle aminosyrer som animalsk protein. Aminosyrer som mangler i animalske proteinkilder er aminosyrene metionin, tryptofan, isoleucin og lysin. Slik at den bedre absorpsjonen av aminosyrer er animalsk protein.

Andre vitaminer og mineraler som finnes i animalsk protein

Matkilder som inneholder protein inneholder ikke bare protein i dem. Noen matvarer som er kilder til animalsk protein inneholder vitaminer og mineraler som planteproteiner ikke har. Her er noen typer vitaminer og mineraler som er ganske rikelig i animalsk proteinmat, men lite vegetabilsk protein:

Vitamin B12 , vanligvis inneholdt i fisk, biff, kylling og forskjellige meieriprodukter. Folk som unngår eller ikke spiser animalsk protein er utsatt for vitamin B12-mangel.

Vitamin D, selv om den største kilden til vitamin D er solen, men dette vitaminet finnes også i ulike animalske proteinmatkilder som fiskeolje, egg og melk.

DHA eller dokosaheksaensyre er en type omega 3 fettsyrer som finnes i fiskefett DHA er bra for barns hjerneutvikling og finnes ikke i planter.

Heme type jern , er et gjennomsnitt av jern som finnes i animalske proteinkilder, spesielt i storfekjøtt. Hemjern tas lettere opp i kroppen enn jern fra planter.

sink el sink er et mineralstoff som spiller en viktig rolle i immunsystemet, vekst og reparasjon av vev. Sink finnes i storfekjøtt, okselever og fårekjøtt. Sink finnes også i noen typer mørkegrønne bladgrønnsaker, men absorpsjonen er ikke like god som animalske proteinkilder.

Noen animalske proteinkilder kan imidlertid forårsake hjertesykdom

Rødt kjøtt, som biff, er en god kilde til protein for kroppen. Imidlertid har mange studier vist at å spise rødt kjøtt kan øke risikoen for koronar hjertesykdom, hjerneslag og til og med ung død.

Nyere forskning tyder på at problemet ikke er rødt kjøtt, snarere rødt kjøtt som har gått gjennom en prosess eller bearbeidede matprodukter. Forskning som involverte 448 568 deltakere viste at bearbeidet kjøtt har vist seg å være assosiert med økt risiko for tidlig død.

I mellomtiden viste en annen studie etterfulgt av 34 000 kvinner at inntak av for mye rødt kjøtt har større sjanse for å utvikle hjertesvikt.

Imidlertid kan andre proteinkilder som skinnfri kylling redusere risikoen for ulike hjertesykdommer med opptil 27 %. Derfor er det bedre å velge ferske og magre kilder til animalsk protein, som magert eller magert biff, fisk og kylling uten skinn.

Fordeler med å innta animalsk og vegetabilsk protein

Valg av godt animalsk protein vil også ha god innvirkning på helsen. Som i forskning utført av The Nurses' Health Study som sier at inntak av lav-fett kylling, fisk og meieriprodukter er sterkt assosiert med redusert risiko for hjertesykdom.

Ikke bare det, en studie som involverte 4000 menn fant også at personer som regelmessig spiser fisk minst én porsjon i uken har 15 % lavere risiko for å utvikle ulike hjertesykdommer.

Akkurat som animalsk protein har også vegetabilsk protein mange fordeler og gode effekter for helsen. Som vist i flere studier som viser at personer som ofte spiser grønnsaker har lavere kolesterolnivå enn personer som sjelden spiser grønnsaker.

Ikke nok med det, ulike kilder til vegetabilsk protein som soyabønner, kidneybønner og diverse andre nøtter anses også å kunne redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes mellitus, opprettholde vekten og redusere risikoen for hjertesykdom.

Så er animalsk protein eller vegetabilsk protein bedre?

Begge typer proteiner er like gode og nødvendige for kroppen. Det bør imidlertid bemerkes at noen kilder til animalsk protein har en høy mengde fett, noe som øker sjansen for å utvikle hjertesykdom og andre degenerative sykdommer. Valg av riktig proteinkilde og en balansert mengde kan gjøre kroppen sunnere og kroppsfunksjonene kan fungere normalt.

LES OGSÅ:

  • Hvorfor pasienter med nyresykdom trenger å redusere protein
  • 7 beste karbohydratkilder for de av dere som er på diett
  • De 10 beste ernæringserstatningene for kjøtt hvis du er vegetarianer