Spise poteter på diett: Er det bra eller gjør det deg feit?

Poteter er en kilde til karbohydrater, så de er mye brukt som erstatning for ris for mange mennesker som er på diett. Det smaker godt, kan bearbeides til hva som helst, og kan kombineres med diverse andre typer mat, noe som gjør poteter til et av menyvalgene når du er på diett. Mange mennesker har brukt poteter for vekttap dietter. Men er det sant at poteter kan hjelpe eller omvendt?

Å spise poteter for diett kan hjelpe deg å gå ned i vekt

Poteter er en av de deilige matvarene og inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Poteter inneholder kalium som er enda høyere enn bananer, vitamin C, vitamin B6, jern, kalsium og mye mer.

Så det er ikke feil om mange bruker poteter til kosthold. Noen av grunnene til at poteter kan hjelpe deg med å kontrollere vekten din er:

  • Poteter kan gi deg høy tilfredshet etter å ha spist det. Dette gjør deg selvsagt mett lenger og bedre i stand til å kontrollere appetitten. Poteter inneholder også proteinasehemmere som kan undertrykke appetitten din.
  • Potet inneholder fiber . Fiber antas å holde deg mett lenger, så appetitten er mer kontrollert og du spiser mindre. I tillegg kan fiberinnholdet i poteter også bidra til å forbedre fordøyelsen og forhindre forstoppelse.

Imidlertid har poteter en høy glykemisk indeks

Selv om poteter inneholder mange næringsstoffer, har de også en høy glykemisk indeks. Dette gjør at poteter anses som en dårlig mat. Den høye glykemiske indeksen gjør at karbohydratene i poteter brytes ned til sukker raskt, slik at blodsukkeret ditt vil stige raskere. Dette har absolutt en negativ innvirkning på de av dere som har diabetes. Dessuten kan det øke fettlagringen og risikoen for fedme (fedme).

Matvarer med høy glykemisk indeks betyr imidlertid ikke at de alltid er forbundet med diabetes og fedme. Hvordan den høye glykemiske indeksen i poteter påvirker blodsukkeret ditt avhenger av mange faktorer, for eksempel hvordan potetene tilberedes og hvordan du spiser dem.

En studie publisert i Journal of the American College of Nutrition i 2014 har bevist at potetforbruk ikke fører til vektøkning. Det vil si at selv om poteter har høy glykemisk indeks, men ikke nødvendigvis poteter kan gi fedme. Denne studien sammenlignet vekttap hos personer som følger en lavkaloridiett med og uten poteter.

Hvordan lage og spise poteter påvirker kroppsvekten i stor grad

Som tidligere forklart, avhenger forbruket av poteter til kostholdet av hvordan potetene behandles og spises. Hvis du behandler poteter ved å steke og spise dem varme og ledsaget av mat med mye fett, kan dette faktisk få deg til å gå opp i vekt.

Det er flere måter å behandle poteter slik at de har en lavere glykemisk indeks slik at du kan bruke dem til kostholdet ditt, nemlig:

  • Spis med huden. Hvis du ønsker å spise poteter som en kilde til karbohydrater i vekttapdietten, er det best å spise poteter med skallet på. Ikke skrell potetskallene for i potetskallene er det fiber som hjelper deg med å kontrollere appetitten og forbedre fordøyelsen.
  • Spis kalde poteter. Poteter spist varme har en høyere glykemisk indeks enn poteter som har vært kalde. Så, nedkjøling av poteter før du spiser dem, for eksempel en potetsalatrett, kan bidra til å senke den glykemiske indeksen til poteter.
  • Spis poteter med matkilder til protein og sunt fett. Å spise poteter med proteinkilder (som fisk) og sunt fett (som olivenolje) kan bremse opptaket av karbohydrater i poteter. Dermed kan det bremse effekten av matens glykemiske indeks i kroppen.