Meningittinjeksjoner, hvem bør få det?

Vaksinasjon er en av de viktigste måtene å forhindre infeksjoner som forårsaker hjernehinnebetennelse eller meningitt. Vaksiner er i stand til å øke kroppens immunitet for å avverge infeksjon fra organismer i de beskyttende membranene i hjernen og ryggmargen. Det finnes flere typer vaksiner som kan bekjempe virus- eller bakterieinfeksjoner som forårsaker alvorlig hjernehinnebetennelse. Finn ut når og hvem som anbefales for meningittinjeksjoner i denne anmeldelsen.

Vaksiner som effektiv forebygging av hjernehinnebetennelse

Meningitt er forårsaket av betennelse i hjernehinnene. Denne membranen er et lag som beskytter hjernen og ryggmargen.

Hovedårsaken til hjernehinnebetennelse er infeksjon med mikroorganismer som virus og bakterier.

Infeksjon av andre organismer som sopp og parasitter kan også forårsake hjernehinnebetennelse, men dette er mindre vanlig.

Meningitt er en sykdom som er vanskelig å oppdage tidlig fordi symptomene ofte oppstår plutselig.

Selv om det er plager i begynnelsen, ligner symptomene på hjernehinnebetennelse vanligvis på andre sykdommer som influensa.

Selv om symptomene på viral meningitt er ganske milde, kan hjernehinnebetennelse forårsaket av bakterier ha alvorlige konsekvenser, komplikasjoner og til og med død.

Dessuten kan både virus og bakterier som forårsaker hjernehinnebetennelse overføres fra en person til en annen.

Vaksinasjon for hjernehinnebetennelse er en effektiv og sikker måte å forebygge farene ved hjernehinnebetennelse. Vaksineinjeksjoner kan også forhindre større spredning av hjernehinnebetennelse.

Derfor er det viktig å få vaksine mot hjernehinnebetennelse, spesielt for de av dere som er mer utsatt for infeksjon.

Hvem trenger å få en hjernehinnebetennelse?

Alle i alle aldre kan få hjernehinnebetennelse. Imidlertid har visse grupper mennesker høyere risiko for infeksjon med bakterier som forårsaker hjernehinnebetennelse.

De trenger beskyttelse mot encefalitt gjennom vaksinasjon.

Rapportering fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC), er følgende kriterier for personer som anbefales å ha meningittinjeksjoner:

  • Pre-tenåringer og ungdom i alderen 11-12 år. Selv om hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokkbakterier er sjelden, er ungdom i alderen 16-23 år den gruppen som har størst risiko for infeksjon.
  • Folk som skal reise eller bo i land der hjernehinnebetennelse er utbredt, som Saudi-Arabia og noen land i Afrika. Derfor krever den indonesiske regjeringen at potensielle Umrah- og Hajj-deltakere får meningittvaksinen før de drar.
  • Har en skadet milt eller ikke lenger har en milt.
  • Å ha et svekket immunsystem på grunn av visse sykdommer, som HIV/AIDS eller kreft.
  • Har en sjelden forstyrrelse i immunsystemet ( komplement komponent mangel ).
  • Tar narkotika komplement hemmer som Soliris eller Ultorimis.
  • Har hatt hjernehinnebetennelse før.
  • Arbeider i et laboratorium hvor han ofte driver direkte forskning med bakteriene som forårsaker hjernehinnebetennelse.

Typer vaksiner for å forhindre hjernehinnebetennelse

Meningitt kan være forårsaket av ulike typer virus, bakterier, sopp og parasitter.

Vaksiner tilgjengelig for øyeblikket forhindrer ikke direkte infeksjon fra alle organismer som forårsaker hjernehinnebetennelse.

Hver vaksine har evnen til å danne antistoffer mot en bestemt bakterie. Hver vaksine har en dose med ulik injeksjonstid. Dessverre er det ingen vaksine som kan gi beskyttelse mot sopp-, parasitt- og virusinfeksjoner som forårsaker hjernehinnebetennelse.

Det er to typer meningittvaksiner inkludert i det nasjonale grunnleggende immuniseringsprogrammet for barn under 2 år, nemlig:

  • Pneumokokkkonjugatvaksine (PCV). Også kjent som pneumokokkvaksinen, som er nyttig for å bygge immunisering mot lungebetennelse, blodinfeksjoner og hjernehinnebetennelse forårsaket av bakterier Streptococcus pneumoniae .
  • HiB . Øker beskyttelsen mot bakterielle infeksjoner influensa type B hvis infeksjon kan forårsake lungebetennelse, ørebetennelse og meningitt.

I mellomtiden, for ungdom og voksne, er de tilgjengelige vaksinasjonene for å bygge antistoffer mot bakterier Neisseria meningitidis eller meningokokk, årsaken til meningokokk meningitt.

Det finnes flere typer vaksiner for denne sykdommen:

  • Meningokokk polysakkaridvaksine (MPSV4) .

Meningokokkpolysakkarid er den første typen meningokokk-meningittvaksine laget i 1978. Denne vaksinen gir beskyttelse mot 4 grupper av meningokokkbakterier (menn A, C, W og Y).

  • Meningokokkkonjugatvaksine (MCV4)

Meningokokkkonjugatvaksinen er en nyere type meningokokk-meningittvaksine, markedsført internasjonalt under navnet MenACWY-135 (Menactra® og Menveo®).

Denne vaksinen bygger også immunitet mot menn A, C, W og Y. Vaksinen er effektiv for å gi 90 % beskyttelse hos ungdom og voksne.

Denne vaksinasjonen kreves av regjeringen i Saudi-Arabia som en meningittinjeksjon for Hajj og Umrah.

  • Serogruppe B Meningokokk B

Denne vaksinen er også kjent som MenB-vaksinen. I motsetning til de to vaksinene ovenfor, injiseres denne vaksinen kun for å danne antistoffer mot gruppe B meningokokkbakterieinfeksjon.

I følge Immunization Action Coalition gis den første dosen av MenACWY-135-vaksine for ungdom og voksne ved 11-12 års alder og deretter ytterligere vaksinasjoner ( boostere) i alderen 16-18 år.

Ungdom som får sin første vaksinasjon i alderen 13-15 år må også få en dose booster i en alder av 16 år.

Ungdom over 16 år og voksne trenger imidlertid ikke å motta ytterligere vaksinasjoner.

Hvem anbefales ikke for meningittinjeksjoner?

Følgende er noen personer som ikke anbefales å få meningittvaksinen, inkludert følgende.

  • Har en alvorlig og livstruende allergisk reaksjon på meningittvaksinen eller noen av de andre komponentene i vaksinen.
  • Er syk eller har svekket immunforsvar.
  • Har hatt Guillain-Barre syndrom.
  • Gravide kvinner kan få meningittvaksinen, men den anbefales kun for de med visse immunproblemer eller de som har høy risiko for å utvikle hjernehinnebetennelse.

For bedre å finne ut hvor stor risikoen og fordelene ved meningittinjeksjoner er for helsen din, prøv å konsultere en lege.

Forstå bivirkningene etter meningittvaksinasjon

Generelt er meningittvaksinen trygg og forårsaker ikke alvorlige bivirkninger.

Ifølge professor James Stuart i Meningitis Research Foundation kan denne vaksinen heller ikke forårsake hjernehinnebetennelse fordi den ikke inneholder ingredienser som kan forårsake infeksjon.

Som med vaksinasjoner generelt, er bivirkningene av meningittinjeksjoner milde, som rødhet, hevelse, smerter ved injeksjonspunktet eller hodepine.

Disse bivirkningene kan umiddelbart avta uten behov for spesiell behandling.

Alvorlige bivirkninger er sjeldne. Hvis de oppstår, inkluderer vanlige symptomer høy feber, svakhet og sløvhet og endringer i atferd.

I tillegg kan en alvorlig allergisk reaksjon oppstå innen minutter eller timer etter at vaksinasjonen er fullført. Noen av tegnene på en allergisk reaksjon inkluderer:

  • pustevansker,
  • rask hjerterytme eller hjertebank,
  • svimmel, og
  • kvalme og oppkast.

Noen mennesker kan oppleve symptomer som ikke er oppført ovenfor.

Men hvis du opplever noen av tegnene ovenfor, bør du umiddelbart oppsøke lege for å få riktig behandling.

Andre måter å forhindre hjernehinnebetennelse på

Bortsett fra vaksinasjon, må det også gjøres annen forebyggende innsats.

Fordi hjernehinnebetennelse også kan være forårsaket av virus, sopp og parasitter hvis infeksjon ikke kan unngås gjennom vaksinasjon. Bruk følgende måter for å forhindre hjernehinnebetennelse.

  • Unngå eksponering for meningitt-fremkallende organismer.
  • Unngå nærkontakt med personer med hjernehinnebetennelse.
  • Gjennomfør rabiesvaksinasjon for å hindre overføring av sykdomsfremkallende organismer fra dyr til mennesker.
  • Rens bomiljøet regelmessig, spesielt fra myggreir fordi mygg kan bære virus som forårsaker hjernehinnebetennelse.
  • Oppretthold renslighet og helse i miljøer for fjærfe- og griseoppdrett som kan være en kilde til fremveksten av sopp, parasitter og bakterier som forårsaker hjernehinnebetennelse.
  • Tilbered dyrekjøtt grundig for å sikre at maten ikke er forurenset med hjernehinnebetennende organismer.

Meningitt kan ha en alvorlig og til og med livstruende innvirkning fordi sykdommen kan komme plutselig.

Gjennom vaksinasjon og ulike andre forebyggende tiltak kan du unngå de farlige risikoene ved denne sykdommen.

Bekjemp COVID-19 sammen!

Følg den siste informasjonen og historiene til COVID-19-krigere rundt oss. Bli med i fellesskapet nå!

‌ ‌