10 årsaker til dehydrering du ikke er klar over •

Mangel på kroppsvæsker eller dehydrering oppstår vanligvis når kroppen mister mer vann enn vi drikker. Det meste av kroppens vanninnhold går tapt gjennom huden, som skilles ut i form av svette. Det er mange årsaker til dehydrering, noen av dem kan du aldri forvente.

Hva er symptomene på dehydrering?

Mild dehydrering er vanlig, men forårsaker ikke alltid signifikante symptomer. Symptomer på alvorlig dehydrering vises først når de fleste av kroppens celler har begynt å mangle vannnivåer og ikke erstattes etter en tid eller er kjent som moderat dehydrering. Noen av symptomene som kan oppstå på grunn av mild til moderat dehydrering inkluderer følgende.

  • Søvnig
  • tørr i munnen
  • Tørst
  • Litt urinstrøm
  • Få tårer
  • Forstoppelse
  • Tørr hud
  • Svimmelhet eller hodepine

Mens symptomene på moderat til alvorlig dehydrering kan forårsake symptomer som følgende.

  • Føler meg veldig veldig tørst
  • Ingen svette
  • Hypotensjon
  • Hjertet slår raskt
  • Puster for fort
  • Feber
  • Rynkete hud
  • Øynene ser nedsunkede ut
  • Mørk urin

Selv om det er ulike symptomer, blir dehydrering ofte ikke realisert fordi vi tror at drikkevann er tilstrekkelig. Faktisk er årsaken til dehydrering ikke så enkel som å ikke drikke nok vann

Ulike helsetilstander som forårsaker dehydrering

Dehydrering oppstår vanligvis når du jobber i et miljø med høye temperaturer og trener eller opplever helseproblemer på grunn av brannskader, diaré og andre infeksjoner i fordøyelseskanalen, samt opplever symptomer på oppkast og feber.

Imidlertid viser det seg at det er flere andre forhold som forårsaker dehydrering som du kanskje aldri er klar over, som listet nedenfor.

1. Diabetes

En person som har diabetes, spesielt hvis han ikke er klar over det, vil ha større risiko for å bli dehydrert. Diabetes forårsaker dehydrering fordi kroppen alltid vil prøve å balansere overflødig blodsukker ved å urinere oftere enn normalt.

2. Menstruasjon

Hormonene østrogen og progesteron påvirker kroppens væskenivåer. Når begge opplever endringer, for eksempel under menstruasjon, er regelmessig vannforbruk nødvendig for å holde kroppen hydrert. Dessuten, hvis blodet utstøtes for mye, kan væsketap oppstå i stor skala.

3. Forbruk av visse legemidler

Noen typer medikamenter har bivirkninger ved å øke hyppigheten av vannlating, hvorav en er vanndrivende legemidler som brukes av personer med hypertensjon. Andre legemidler som forårsaker diaré og oppkast på grunn av kvalme har også potensial til å produsere overflødig kroppsvæske.

4. Alkoholforbruk

En av effektene av å drikke alkohol er å forhindre at det antidiuretiske hormonet reabsorberer væskene som har blitt konsumert. Alkohol har også en vanndrivende effekt, noe som gjør det lettere for væske å komme inn i blæren for å bli utstøtt. Begge prosessene kan redusere kroppsvæskenivået betydelig. Dessuten kan alkohol få en person til å konsumere mindre vann på grunn av en redusert evne til å føle seg tørst og trøtt.

5. Stress

Kroppen kan miste evnen til å kontrollere væsker og elektrolytter på grunn av reduserte nivåer av hormonet aldosteron utløst av binyrehormoner og stresstilstander. Når du opplever kronisk stress, kan forbruk av drikkevann være i stand til å overvinne dehydrering midlertidig, men å kontrollere med stress kan bidra til å regulere væske- og elektrolyttfunksjonen.

6. Lavkarbo diett

Karbohydrater er en type næringsstoffer som lagres sammen med vann, og det er derfor du kan gå ned så mye i vekt etter en karbodiett. Men å redusere andelen karbohydrater betyr at kroppsvæskenivået også kan reduseres.

7. Inflammatorisk tarmsyndrom (IBS)

Inflammatorisk tarmsyndrom (IBS) er en sykdom som forårsaker diaré og kvalme. Dessuten er matvarene som utløser IBS matvarer som inneholder mye vann. Å redusere forbruket av matvarer som antas å utløse IBS kan føre til at kroppen får i seg mindre væske.

8. Graviditet og amming

Graviditetsforhold gjør at en person trenger mer væske enn vanlig, spesielt hvis væske under svangerskapet er bortkastet gjennom morgenkvalme. I tillegg, under ammeprosessen, har kroppens vanninnhold også en tendens til å avta sammen med elektrolytter, protein og andre næringsstoffer.

9. Bor i høylandet

Når du beveger deg til kjøligere høyder, tilpasser kroppen seg ved å øke pustefrekvensen og urinmengden. Begge prosessene er nødvendige for å balansere oksygennivået slik at mer væske støtes ut gjennom pust og vannlating.

10. Alderdom

Alderdom fører til at en person er mer utsatt for dehydrering på grunn av nedsatt evne til å føle seg tørst eller sulten. Eldre har også vanskeligere for å kjenne symptomene på dehydrering og glemmer eller ikke skjønner lettere om de ikke har drukket vann på lenge på én dag.